16 Ocak 2009 Cuma

2009 YILI RAUL YILI
























İşyerindeki İspanyol nüfusun ağırlığı Real Madrid taraftarıydı. Birkaç tane Barcalı, bir tane Real Murcia'lı bir tane Malaga'lı. Bu sene suskun tabi Real'liler. Ama kulübün onları döndürdüğü profilden rahatsızım, zira kime el atsalar alabilecek durumda olduklarından geçenlerde Huntelaar, Nistelrooy, Higuain gibi isimlerin döndüğü muhabbette ben "Raul" diyecek oldum, adamlar mırın kırın etmeye "artık zamanı biraz geçti" demeye başladılar. En sonunda içlerinden birisi "canım o kadar iyi bir adam değil aslında" diyecek şekilde terbiyesizleşti. "Bana bak senyor sen üniversite sınavlarına hazırlanırken Raul Bernabeu'da 100 bin kişiyi coşturuyordu, hey yavrum hey" diyecektim ki İspanya'da üniversite sınavı falan olmadığını düşünüp sustum. Raul ilginç bir adamdır blogda bir kaç kez dile getirmiştik. Hatta kendisi için bir yazıda "......belki Avrupa futbolunu takip edenlerin rüya forveti değildir, belki ilk 11 say deseler çoğu kişi forvet hattına koymaz ama Raul dendi mi akan sular durur. Bu şuna benzer. "En beğendiğin 10 filmi say" deseler sayarsın da "unutamadığın film hangisi" diye sorduklarında başka bir film söylersin ya. İşte o hesap....." demişiz. Bir nevi Hakan Şükür gibi, oynarken saç baş yolduran bir adamdır Hakan Şükür ama oynamadığı zaman da "tam Hakan'ın maçıydı ha" dedirtir (hoş Raul pek saç baş yolduran adam değildir).

2009 onun için çok önemli bir yıl olacak. 31 yaşındaki bir adam için, çok şanslı biçimde üst düzey motivasyon sağlayabilecek hedefleri var.

İlk olarak Real Madrid'de en çok forma giyen oyuncu rekorundan bahsedelim. Rekorun sahibi 1982-2001 yılları arasında Real formasını 523 kez giyen Manuel Sanchis'e ait. Raul 500. maçına geçen hafta Mallorca maçıyla. Önünde daha en azından 3 yılı olduğunu varsayarsak bu rekoru tarihe gömecektir (büyük ihtimal bu sezon). Bu rekoru hazırlık maçlarına da yayarsak Sanchis 712, Raul 680 oluyor ki burada unvana ulaşır tahminim. İkinci rekor aynı rekorun tüm La Liga'ya yayılmış şekli. La Liga tarihinde 500 maç barajını aşan 5 adam var. 622 kez ile Andoni Zubizaretta (Athletic de Bilbao, Barcelona ve Valencia), 543 kez ile Eusebio (Real Valladolid, Atlético Madrid, Barcelona, Celta de Vigo), 542 kez ile kaleci Francisco Buyo (, Real Madrid), 504 kez ile bahsettiğimiz Sanchís (Real Madrid) ve 504 kez ile Miguel Soler (Espanyol, Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla, Real Madrid, Real Zaragoza, Real Mallorca). Raul'un önünde en tepesi için 122 maç var. Aşağı yukarı 4 sezon demek. O rekor konusunda kesin konuşmayalım ama büyük bir ihtimal Eusebio'nun yerinde ikinciliğe oturacaktır. İnsanın Zubizaretta'ya "hiç mi sakatlanmadın be arkadaş" diye sorası geliyor.

Üçüncü rekor Real Madrid tarihinin en skorer ismi olma. Alfredo Di Stefano lig ve kupa maçlarında 216 golle tüm maçlarda ise 307 golle bu unvanı elinden bulunduruyor. İkinci Raul'un gol sayısı lig ve kupa mücadelelerinde 212 tüm maçlarda ise 305. 5 gole ihtiyacı var her iki dalda da tepeye tırmanması için ve tahminen 1-2 ay içinde bunu da halleder. Bir diğeri La Liga tarihinin en çok gol atan futbolcusu unvanı. 251 golle bu unvan Athletic Bilbao'da 15 yıl forma giymiş Bask efsanesi Telmo Zarra'ya ait. Raul 212 golde belirttiğimiz gibi. 39 gole ihtiyacı var. 34'üne kadar oynarsa en azından bunu da tarihe gömecektir. Gelelim Avrupa Kupaları gollerine. Burada ince bir ayrıntı var. Raul şu anda golle Avrupa kupalarında en çok gol atan futbolcu unvanında 2 kıstasta da 2. sırada. Eğer Süper Kupa maçlarını hariç tutarsanız 64, dahil ederseniz 65 golün altında imzası var. Bu dalda rekorun sahibi Gerd Müller'in Süper Kupa maçlarını hariç tutarsanız 66, dahil ederseniz 69 golü var. Yani Raul'un 2 rekoru da kırması için 4 Şampiyonlar Ligi golüne ihtiyacı var. Bunu da 2009 yılı bitmeden kıracaktır bir sürpriz olmazsa.

Maçlar Maç Gol
Primera División 500 212
Copa del Rey 35 18
Avrupa Kupası
123 64
İspanya Süper Kupası
12 7
Avrupa Süper Kupası
3 1
Kıtalararası Kupa
3 1
FIFA World Club Cup
4 2
Toplam 680 305

5 yorum:

aksilaz dedi ki...

laf eden carpılır bu adama

İsmail Şayan dedi ki...

Efendim ben, "sir" tarafından ofsaytta doğduğu iddia edilen inzaghi de avrupa kupaları konusundaki yarışın içinde diye bilyordum. Biraz araştırdım. Uefa, Gerd Müller için Avrupa Kupaları'nda 62 golü var diyor. Inzaghi onu Aralık 2007'de Celtic'e attığı golle geçmiş yine Uefa'ya göre. Çok ciddiye almasam da wikipedia "Raul'ün gol sayısı İnzaghi'den fazla" diyor. Epey bir kafam karıştı bunlarla beraber sizin yazdıklarınızı göz önüne alınca...

Flying Dutchman dedi ki...

@hebenneka

bu konuda dediğin gibi ufak bir muallaklık var. bununla ilgili bir liste vereyim gerd müllerin attığı gol sayısı ile ilgili

http://www.rsssf.com/players/gmueller-in-ec.html

maç maç ve gol gol dakikaları ile

İsmail Şayan dedi ki...

Hakikaten çok karışık. Hngisine güvenmek gerek emin değilim:

http://www.rsssf.com/players/finzaghi-in-ec.html

2008-09 sezonu dahil olmak üzere süper kupa ile birlikte 58 diyor, süper kupasız 57. Şu da Uefa'nın Aralık 2007'de İnzaghi'nin 63 gole ulaşarak 62 gollü Gerd Müller'i geçtiğini bildirdiği haber:

http://www.uefa.com/competitions/ucl/fixturesresults/round=15105/match=301253/report=rp.html

İçlerinden biri ya sayı saymayı bilmiyor ya da dayak yememiş :)

alessandro del piero dedi ki...

raul'a laf etme meselesi degil de bu adam son 5 senedir oynadigi gibi baslarda da oynasaydi su an ismini bilen olmazdi, ki genelde buyuk futbolcular raul'un bu hicbir sey oynamadigi yillarda efsane olurlar.. bu konuda bi fikri olan var mi? yani 20'li yaslarinin basinda adeta bi fenomen olan bi oyuncu asil oynamasi gereken yillarda niye suskun kaldi? mazinin ekmegini yerim arkadas durumlari mi? sirf bu yuzden bile cok sicak bakamiyorum ben raul'e, bi del piero'nun yaninda adini anmam mesela..