2018 Dünya Kupası adaylıkları birer birer resmiyet kazanmaya başladı. İspanya-Portekiz ortaklığı, İngiltere, Hollanda-Belçika ortaklığı, Rusya, Katar ve Avustralya resmi olarak başvuru yapanlar. Kanada, ABD, Japonya, Meksika ve Çin de sıradalar.
İngiltere ve İspanya-Portekiz ortaklığının öne çıktığını söyleyebiliriz. İspanya-Portekiz ortaklığı ile ilgili neden tek başlarına başvurmadıkları ile ilgili ufak bir soru var kafamda. Özellikle İspanya tarafında. İspanya bu işi pekala kendi başına kotarabilecek bir ülke. Üstelik Portekiz'in henüz bir turnuva düzenlemiş olması bir dezavantaj olarak görülebilir. Yine de bu ortaklığın gücünü azaltmıyor. Zira bu 2 ülke birleştiği anda turnuvaya ev sahipliği yapacak 8 stadın tümünün UEFA'nın 5 yıldızlı stadlar listesinde bulunması söz konusu oluyor. İngiltere aday olduğu her organizasyonda iddialıdır. Hollanda-Belçika ortaklığının lobi faaliyetleri ve tanıtım açısından şu ana kadar gelen en iyi adaylık olduğu söyleniyor. Hollanda'nın son Avrupa şampiyonasına kattığı renk ve taraftarlarına yağan övgülerin de payı var burada. Tabi bir de 2000 yılında organize ettikleri başarılı bir turnuva var. Ancak onlar stad restorasyonu konusunda bir hayli yenilik yapmak zorundalar. FIFA'nın kuralı belli. 8-12 arasında en düşük kapasitesi 40.000 olan stadyum ve bunların 2 tanesinin 80.000 kişinin üzerinde olması. Bu son rakam daha önce 60.000 seviyesindeydi. Sadece bu kriter göz önüne alındığında resmi adaylıklarda İngilizler ve İspanyollar bir adım öne geçiyorlar. Rusya'nın çok fazla yeniliğe ihtiyacı var. Avustralya çekici bir ihtimal olabilir ama 2018'den çok 2022'deki turnuva için düşünülebilir. FIFA'nın futbolun yeni filizlendiği yerlerde yaptığı 2 turnuva (1994 ve 2002) çok ahım şahım sonuçlar doğurmadı. ABD'deki turnuva başlı başına tüm turnuva tarihinin en kötü tablolarından birisiydi. Japonya-Güney Kore ortaklığnını görece daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ama Avustralya önceki 2 "yeni futbol ülkesi" kontenjanının çok parlak sonuç vermemesi kurbanı olabilir. Başvuru için son tarih 2 Şubat 2009. FIFA hem 2018 hem de 2022 Dünya Kupası adaylıklarını ortak kabul edecek.
Asıl yazıyı yazma sebebim Katar. Doğal olarak en zayıf ülke durumundalar adaylar arasında. Bir kere kıstaslara kafadan uymuyorlar. Ülkede 40.000 kapasite üzeri sadece 1 stad var. Doha'daki 50.000 kişilik Khalifa Int'l Stadyumu. Onun dışında en yüksek kapasiteli stadyumları topu topu 25.000 kişilik. Federasyon Genel Sekreteri Saud Al Mohannadi'nin "gerekli tesislerimiz ve stadyumlarımız var, işleri acele ettirmek istemiyoruz ama kupaya talibiz" demecinden zaten adaylığın akşam yemeğinde ortaya atılmış ciddiyette olduğu anlaşılıyor. Beni korkutan Arap sermayesi. Adım gibi biliyorum ki bu kupa kazara Katar'a gitse değil 2 tane 80.000 kapasite üstü stad 12 tane 100.000 kişilik stad inşa ederler ama FIFA dünya futbolunda giderek artan bu Arap etkisini Dünya Kupası'nı onlara vererek daha da artırır mı bilmiyorum. Hiç zannetmiyorum. Dolayısıyla her 2 kupadan da nemalanacaklarını düşünmüyorum. Başta belirttiğim gibi İngiltere ve İspanya-Portekiz ortaklığı güçlü adaylar. Sonrada dahil olabilecek adaylardan Kanada, Japonya ve Çin çeşitli nedenlerle geri planda kalabilirler. ABD ve Meksika oradan gelecek güçlü adaylar. Ancak ABD'nin başında 40 derece sıcakta yapılan ve tüm Avrupa'nın gece yarısı takip etmek zorunda kaldığı maçların laneti var. Meksika ise bugüne kadar 2 turnuva düzenledi ve her ikisi de neredeyse tüm dünya kupası tarihinin en güzel 2 finaline ev sahipliği yaptı. Tabi onların da meşhur rakım ve saat farkı problemi var. Yukarıda mantıki açıdan favorileri verdik, gönlümden geçenlerse elbet ev saihi olmamız sebebiyle Hollanda-Belçika ortaklığı ve Meksika.
1 yorum:
Abi asil Katar'da yanar insanlar yahu. 40 dereceyi asar Haziran - Temmuz'da Katar'daki sicaklik tahminimce.
Yorum Gönder