28 Eylül 2010 Salı

CELTIC VIEW

























Birleşik Krallık tarihinin en eski resmi kulüp dergisi. Çıktığı tarihe dikkat 1 Ağustos 1965. Türkiye'de profesyonel anlamda ilk resmi kulüp dergisini çıkaran kulübün (Galatasaray) bunu 2002 yılı Haziranında başarabilmiş olması önemli bir gösterge. Celtic View çıktığında 4 sayfaydı sadece. Dikkat ederseniz sağ üstte 2 adet de reklam göreceksiniz. 45 yıl boyunca aralıksız her hafta çıktı Celtic View. Evet onu Türkiye'deki resmi yayınlardan ayıran bir başka özellik haftalık olması. Tabi yıllar geçtikçe sayfa sayısı da giderek arttı. Bugün 72 sayfalık bir dergi haline gelmiş durumda ve Birleşik Krallık çapında 60.000 okuyucusu var ki bu dalda da en yüksek rakam onların. Tabi her hafta 72 sayfalık bir dergiyi doldurma işi de ayrıca bir başarı. Üstelik Türk kulüplerinden farklı olarak Celtic bir "FC" yani spor kulübü değil futbol kulübü. Bizim dergilerdeki amatör sporlar sayfalarını tamamen çıkarın anlayacağınız. Derginin bugünkü fiyatı 3 pound. Türk lirası ile 7 YTL civarına denk geliyor. Şimdi bir hesap yapalım. Haftada 60.000 okuyucu 3 pounddan 180.000 pound ve yılda da 9 milyon 360 bin pound ediyor. Sadece kulüp dergisinden elde edilen rakam bu. Yani her sene dergi satışından elde edilen rakamla rahatlıkla iyi bir transfer yapılabilir. 1965'te çıkan derginin ilk editörü Jack McGinn'in sonradan Celtic kulübünün başkanlık koltuğuna oturmasına şaşırmamak gerek.
























Kulüp 2007 yılında 42 yıl boyunca yayınlanan dergilerden seçilmiş en iyi 100 kapak sayfasını içeren "The Best Of Celtic View" adında bir de toplama dergi yayınladı ki bu da 19.99 pounddan satışa sürüldü. Satış konusunda çok sıkıntı çektiklerini sanmıyorum. Pazar günü kilisede rahip bir gazlasa, kilise çıkışı tezgahı açıp "kafir protestan Rangers'a karşı çıkan Haçlı Süvarileri aşkına alın" diye bir bağırsan sırf 50.000 tane o gün satarsın. Son olarak belirtelim rekabetin diğer tarafının yayınının adı da "Rangers News"

8 yorum:

Adsız dedi ki...

celtic'in giyim ürünleri de çok kaliteli. bir polo tişörtünü görmüştüm aklımı başımdan aldı. para yoktu alamadım tabii. ulan yeşil tişört bu kadar mı güzel olur. pazarlama stratejisi mükemmel bir kulüp celtic. biz hala "futbol endüstriyelleşiyo aga, o eski ruh yok artık" diye avunalım anasını satıyım. Galatasaray Store'lardaki ürünlerden hangisini giyip de gezersiniz Allah aşkına (formalar hariç)?

karalamaca dedi ki...

gerçekten merak ediyorum. iskoç ligini çok yakından takip edemediğim için, neden büyük futbolcuları getirtip takımlarında oynatmıyolar?

bu br politika mı?
yoksa sadece, abi bu ligte kim top koşturur? gibi kısa ve doyumusz bir cevap mı?

Unknown dedi ki...

Dutchman Türkiye'de ilk resmi kulüp dergisinin 2002-Galatasaray olduğuna eminmisin?

Adsız dedi ki...

Tüm dinleri,mezheplerini kendi tanrıları ile birlikte lanetlesem de Celtic'i ayrı bi yere koymak isterim. Sırf armasından ötürü.

Flying Dutchman dedi ki...

@ismail

Ben genelde yazıların genel havasının dışından cımbızla seçilmiş cümlelere odaklanmayı pek sevmiyorum ama açıkça söyleyeyim değilim. Ama benim orada "ilk" kelimesinden kastım ki Celtic View ile karşılaştırma sebebim de odur,

1-Kulübün resmi yayın organı olması
2-Fanzin veya kitapçık türü değil profesyonel bir dergi olması
3- ve en önemlisi bugüne kadar tek bir kesintiye uğramadan gelmesi.

bu 3 kıstası daha önce yakalamış bir dergi varsa ben yanılıyorum demektir. Misal Cihat Arman'ın 1950'lerde çıkardığı dergiler de var Fenerbahçe adına ama bugüne kadar kesintisiz gelme kıstası önemli tabi ilk 2 kıstası da karşılayarak.

JEUNESTURCO dedi ki...

90 lı yıllarda liseye giderken her hafta çıkan fb gazetesi vardı.her hafta alırdım üşenmeden.hatta güven sazak lı ve holger osieck li (bi manşetde hau ab osieck falan yazıyodu) zamanlarda.bilmiyorum ama oda herhalde ilk örnek sayılabilir türkiye açısından

BT dedi ki...

Beşiktaş'ın dergisi Galatasaray'ın dergisinden eskidir.
Türkiye'de dergi satmak zordur.
2003'de 70-80 bin satan Galatasaray Dergisi de 2010'da 10 bin satmıyor.

Emre dedi ki...

Beşiktaş dergisi ilk sayı 2000,
Galatasaray dergisi ilk sayı 2002,
Fenerbahçe dergisi ilk sayı 2003,

bu arada dutchman videoları youtube dışında bir kaynaktan versen. bizde yasak youtube. (giren giriyor o ayrı mesele)