Transfer dönemi bittiğinde bir başka başvuru süresi de sona ermişti dün. 2018 ve 2022 Dünya Kupası organizasyonunu almak isteyen ülkelerin başvuru süresi. Son 1 haftada 6 ülke atıldı FIFA'nın listesine ve toplamda 12 adaylık var. Harita yukarıda. Bunlardan 10 tanesi tek başına yarışa katılıyor. Avustralya,Endonezya, Japonya, Güney Kore, Mısır (sadece 2022'ye aday), Katar, Meksika, A.B.D., İngiltere ve Rusya.2 tane de ortak adaylık var. İspanya-Portekiz ve Hollanda-Belçika. FIFA kararını Aralık 2010'da verecek. Kurallara göre son ve sondan ikinci turnuvayı düzenleyen kıtadaki ülkelerin başvurması yasak. Yani 2010 Güney Afrika ve 2022 Brezilya sebebiyle Afrika ve Güney Amerika kıtasından ülkeleri 2018 turnuvası için başvuramıyor. Mısır'ın sadece 2022 Dünya Kupası için başvurduğunu söylemiştik. 2018 Dünya Kupaıs oylaması yapılır yapılmaz, turnuvayı düzenleme hakkını elde edecek ülke adaylar arasından çekilecek ve kalan 11 aday arasından 2022 organizasyon hakkı da karar verilecek.
Adayları şöyle bir genel olarak ele alalım tekrar. Sepp Blatter Avustralya'ya sıcak bakıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin de bir turnuva düzenleyecek olması ile dünyada kupanın gitmediği tek bir kıta kaldı o da Avustralya. FIFA ayrıca futbolun yeni geliştiği diyarlara bu kupayı götürüp o ülkede bu spora olan bakışı pozitif anlamda etkilemeyi çok seviyor. 1994, 2002, 2010 turnuvaları bunun çok net bir örneği. Dolayısıyla iş Sepp Blatter'a kalsa kanguru diyarı bir adım önde. Ama tabi sonuç delegelerin oylaması sonucu ortaya çıkacak. Endonezya, Mısır ve Katar'ın adaylıklarının çok ciddiye alınacağını sanmıyorum. 2022 için belki Endonezya düşünebilir ama ülkenin demografik ve sosyal güvenlik alanında çözmesi gereken çok fazla sorunu var. Japonya ve Güney Kore bu sefer işbirliği içinde değil tek başlarına başvuruyorlar. 2002 turnuvasının henüz etkisinin hissedilmesi şanslarını azaltacaktır. Meksika her zaman futbolun en güzel maçlarına ev sahipliği yapan bir ülke olmuştur. Ama zaten 2 adet turnuva düzenlediler ve her ne kadar Güney Amerika kıtasında yer almasalar da Brezilya'da 2014 yılında bir turnuva düzenlenecek olması şanslarını azaltacaktır. Keza A.B.D. için de aynı şeyi düşünüyorum. 2014'ten sonra Amerika kıtasına kupanın gelmesi 2026 veya 2030'u bulabilir. Geriye İngiltere, Rusya, İspanya-Portekiz ve Hollanda-Belçika ortaklığı kalıyor. 2 turnuvadan birisi mutlaka bu 4 adaylıktan birisine gidecek orası belli. İngiltere ve İspanya-Portekiz ortaklığı bir adım öndeler. İngilizler 1966'dan beri turnuvayı evlerine getiremediler ve tarihlerindeki tek şampiyonluğun bu turnuvada gelmesi onları daha da iştahlandırıyor. İber ortaklığının sırrı stadyumlarda. Önerecekleri 8 stadyumun hepsi
UEFA'nın 5 yıldızlı stadlar listesinde olacak. İlla bir nokta atışı isterseniz 2018'in Avustralya, 2022'nin ise İngiltere'de düzenleneceğini düşünüyorum. Ama daha karara 23 ay var, kulis çalışmaları, yeni gelişmeler derken bu tahminler değişebilir.
3 yorum:
anglo-saksonlara iki turnuva üst üste vermeyebilirler. hem verilmesi de saçma olur. üst üste iki ingiliz turnuvası. bence avustralya, ispanya-portekiz.
ispanya portekiz'in en büyük dezavantajı şu an için oldukça modern ve 5 yıldızlı olan stadlarının 2018 ve ya 2022de eskiyecek olması. ingiltere yeni stadlarla bu işi yaparız dediğinden bi adım önde. avustralya iki turnuvadan birini alacak o kesin. 2014 brezilya'dan sonra bi avrupa arkasından avustralya olacak gibi.
2018 ingiltere
2022 avustralya
2018'i İspanya-Portekiz alır götürür bence. Eskiyeeğini düşünmüyorum. biraz modernizasyon herşeyi çözer.
Yorum Gönder