19 Temmuz 2013 Cuma

BERT TRAUTMANN



















Bugün 89 yaşında hayata veda eden efsane için yazıyı güncelleyelim...

"Heykeli dikilecek adam" diye bir laf vardır bizde. Mesleğinde üstün başarı gösteren ve fedakarlık yapmış her adam için bu laf kullanılır. İşte Manchester City'nin 50'li yıllardaki efsane Alman kalecisi Bert Trautmann bu lafa tamamiyle uyan bir adamdır. Zaten lafta da kalmamıştır. Gördüğünüz gibi Trautmann'ın heykeli City'nin müzesinde yerini almıştır.

1923 doğumlu Trautmann, 20'li yaşlarında Alman ordusuna katılır. Ülke II.Dünya Savaşı'nın pençesindedir. Paraşütçü olarak orduda görev yapar ve doğu cephesinde 5 cesaret madalyası kazanır. Ardından batı cephesine yollanır. Ancak savaşın son yıllarında İngiliz kuvvetleri tarafından esir alınır. İngiltere'nin batı kıyısındaki Lancashire kentindeki esir kampına gönderilir. Savaş sonrası esirlerin serbest bırakılması sonrası ülkesine dönmeyi reddeder ve kentte çiftçilik yapmaya başlar. Daha sonra da 25 yaşında Lancashire kentinin takımı St. Helens Town'da forma giymeye başlar. 2 sezon oynar burada ve 1949'da 1. Lig takımlarından Manchester City'e imza atar. İmzası sırasında 20.000 protestocu eski bir Alman paraşütçünün İngiltere'nin en köklü kulüplerinden birisinin kalesini korumasına tepki göstermek için kulüp binasının önünde toplanır. Ancak Trautman'ın 20.000 protestocu eşliğinde geldiği kulüpteki kariyeri onu unutulmazlar arasına sokacaktır.

İmza attıktan sonra takımının oynadığı 250 maçtan sadece 5 tanesini kaçırır Alman kaleci. 1956 yılında "İngiliz Spor Yazarları Yılın Futbolcusu" ödülüne layık görülür. Bu ödülü getiren efsane olay 1956 yılındaki FA Cup finalinde meydana gelmiştir. Wembley'de oynanan maçın 75. dakikasına Manchester City 3-1 önde girer. Bu arada Birmingham City'nin forveti Peter Murphy ceza sahasına dalar, Trautmann Murphy'nin ayaklarına yatıp topu kurtarır ama rakibinin dizi boynuna çok sert çekilde vurmuştur. Alman kaleci bir süre şuurunu kaybeder ve hakem oyunu durdurur. Oyuncu değişikliği hakkı yoktur ve Trautmann boynundaki büyük acıyla son 15 dakikaya devam etmek zorundadır. City kaptanı Roy Paul Trautman'ın ayakta dahi zor durduğunu görür ve kaleye defans oyuncusu Roy Little'ı geçirmek ister. Ancak panzer reddeder. Acı içinde son 15 dakikayı geçirir ve bu süre zarfında Birmingham'lı Eddy Brown ve Peter Murphy'nin birer şutunu daha kurtarır. Hatta sonuncusunda kendi oyuncusu Dave Ewing'le çarpışır ve tekrar tedavi görmek zorunda kalır. Maç biter, Manchester kupayı evine götürür. Trautmann resimin en sağında da görüldüğü gibi ödül töreni sırasında zorlukla ayakta durmaktadır, madalya törenine katılan Prens Philip bile bunu farketmiştir. 3 gün sonra yapılan tetkiklerin ve çekilen röntgenlerin sonucu gelir. Trautmann'ın boynundaki kemiklerden birisi 2 yerden kırılmıştır. Bir diğeri de diğer kemiğin içine geçmiştir. Alman kaleci kırık boyunla tam 15 dakika kalede kalmış ve 2 gol pozisyonuna izin vermemiştir.























Futbol hayatı bitti denen Trautmann 1,5 sezon sona tam kondisyonla sahalara döner. Kariyeri bittiğinde 1949-64 arası 15 yıl ve 545 maçta City kalesini korumuştur. Efsane Rus kaleci Lev Yashin kendisine "gelmiş geçmiş en iyi kaleci kimdir?" diye sorulduğunda "Dünya çapında sadece 2 kaleci olmuştur. Birisi Lev Yashin diğeri de Manchester'da oynayan Alman çocuk-Trautmann" şeklinde cevap vermiştir. Bu kariyerine rağmen hiçbir zaman Alman milli takım forması giymemiştir. 1964'teki jübile maçında tribünlerde 60.000 kişi vardır.

Trautmann bugün 86 yaşında ve İspanya'da yaşamını sürdürüyor.

Efsane finalin görüntüleri için.


6 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

tabii o alman paraşütçü birliğini de bilmek gerekir. student in yetiştirmesidirler. hollanda ve girit i sadece bu paraşütçü birlikleri almıştır.

michael cain in bir alman paraşütçü albayını oynadığı the eagle has landed adlı film vardır. churchill e suikast düzenlemek için ingiltere ye giderler. hem film müthiştir, hem de bu paraşütçü birliklerini anlatış tarzları. tavsiye ederim.

PENNEARABIATA dedi ki...

Tüylerim diken diken oldu izlerken, sanki acıyı çeken ben oldum. Çok büyük kaleciymiş helal olsun.

Noktalı Virgül dedi ki...

Gerçekten büyük kaleciymiş, o acıyla maçı bitirmek muhteşem bir şey. Manchester City'nin 1. golünü çok beğendim bu arada, 3. golde Trautmann asisti yapmadan önce atak yapan Birmingham forveti de fena top sürüyormuş :)

coskun dedi ki...

Ayrıca bakınız:http://onyirmi.blogspot.com/2009/02/heykeli-dikilecek-kaleci.html

GK dedi ki...

Dutchman'dan hikayesini dinlerken "abi heykelini dikselermiş bu adamın" diyip akabinde heykeli görünce tüylerim diken diken olmuştu.

SAFÆ dedi ki...

Band of brothers'da ilk kurulan
airborne lar hakkında güzel bir dizidir.