6 Şubat 2009 Cuma

CHEESE ROLLING
























Yıllar önce bir hafta sonu evde oturuyordum. NTV'nin hafta sonu spor kuşağında "Transworld Sports" isimli enfes programı izliorum. Programın en sevdiğim yanı dünya üzerinde gözlerden uzak düzenlenen extreme spor müsabakalarını göstermesiydi. İyi hatrlıyorum patates cipsi yiyordum. Ekranda çıkan görüntü karşısında cipslerin ağzımdan taştığını hatırlıyorum. Bir grup adam 70 derece eğimli bir uçurumdan aşağı bırakılan bir peynir tekerleğinin peşinde koşup onu yakalamaya uğraşıyordu. Tabi "yakalamaya" diyorum ama kimsenin peyniri yakalayabildiği yoktu, zira o eğimdeki bir uçurumda ayakta bile durmak imkansızken peyniri yakalamak. O gün bugündür ne zaman bu aktiviteyi görsem durup yapışırım ekrana. Bir gün kısmet olur da katılırsam çok mutlu olacağım. Cheese Rolling denen hadise bana göre rahatlamak için birebir.


















200 yıllık bir aktivite aslında peynir yuvarlamaca. Tam adıyla "Cooper's Cheese-Rolling and Wake". Her yıl bahar aylarında Gloucester kentine bağlı Brockworth gerçekleştiriliyor. Geçen seneki aktivite 26 Mayıs tarihindeydi. İlk başlarda ağırlıklı olarak köy halkının katıldığı aktivite yıllar ilerledikçe tüm dünyadan katılımcıların iştirak ettiği bir hadiseye dönüştü. Kurallar basit. Yukarıda belirttiğimiz gibi 70 dereceyi bulan bir dikliğe sahip Coopers Tepesi'nden (resimde tepeden aşağı doğru bakan bir resim görülebilir) bir adet tekerlek Gloucester peyniri bırakılıyor, ardından da tüm yarışmacılar kendini peynirin peşinden uçuruma atıyorlar. Tabi bugüne kadar peyniri yakalayan oldu mu bilmiyorum, zira yarışı kazanmak için peyniri yakalamanız şart değil, uçurumun dibine ilk ulaşan birincilik ödülünün sahibi oluyor. E ödül de tekerlek peynir tabi. Her ne kadar eğlenceli gözükse de Cheese Rolling son derece tehlikeli bir spor. Her yıl bir dolu kırık ve çıkık vakası ile taşıyor bölge hastaneleri.Yarışma sırasında mekanda birkaç tane ambulans hazır tutuluyor. Hatta 2005 yılında yaralılara ambulans sayısı yetmeyince yarışma bir süre ertelenmişti. Ayrıca 1997 yılında da yokuştan aşağı yuvarlanırken hızı 115 kilometreyi bulan peynir tekerleklerinden birisi bir izleyiciyi ciddi şekilde yaralamıştı.

Bu kadar tahlikesini anlattık, buna rağmen hem izlemesi hem de yapması çok eğlenceli olan sporun son 2 yarışmasının görüntüleri ile bitirelim. 2007 ve 2008 turnuvaları.

5 yorum:

varol döken dedi ki...

2007'de 2. dakikadan sonra aşağı inen ablayı karşılamalarına dikkat:) adamlar eğleniyor abicim diyecem, joe'den postu kafama kafama yiyecem!

bunun daha süper versiyonu çiçek ekmek ile olur, yokuşu da sen bul rampacı joe:)))

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

barbaros bulvarından çiçek ekmekli versiyonunu yapabiliriz istersen varol. Lakin "nimetle oyun olmaz" adamları bizi köşeye sıkıştırırsa ben yokum, şimdiden söyleyeyim.

varol döken dedi ki...

çiçek ekmek çarpsın ki ilk aklıma gelen barbaros bulvarıydı ama senin dudullu-hadımköy bilgine güvenip söylememiştim:)

nimetle oyun oynanmaz adamlarını da nimet abla halletsin artık:)

Minero dedi ki...

Abi çok riskli ben böyle birşeye girmem. Küçükken Malatya'da yokuş mekandaki karı kaya kaya sıkıştırıp buz yapardık ama sonu kötü bir hadise ile bitti. Kafa üstü düşen bir arkadaşın gözü kaydı. O gün bugündür "extreme" tabir edilen uç sporlarda çok dikkatli olunmasını ve mutlaka koruyucu giyisi giyilmesini öneriyorum...

Adsız dedi ki...

Zam haberlerinde gösterirdi bu görüntüyü Metin Uca zamanında :) ( Reha Muhtar da olabilir)