24 Şubat 2009 Salı

MODERN TÜRK MÜZİĞİNİN TOP 10 ALBÜMÜ
























Türk müzik tarihinin son 10-15 yılının maşallahı var. O kadar çok zırva dolu albüm çıkardık cdleri üstüste dizsek gökdelen yüksekliğine ulaşırız. Altyapıların yetersiz olduğu, şarkı sözlerinin anlamsızlaştığı, enstrüman çeşitliliği yerine bilgisayar destekli tınıların öneminin arttığı ve batının öncülük ettiği bazı müzik türlerinin tamamen kopyalanıp üzerine Türkçe sözler yazılmasından oluşan albümlerin cirit attığı bir piyasa halini aldı Türk müziği. Örneğin son birkaç yılda peydah olan bu "rap" furyasının verdiği zararın ürünlerini çok sonra toplayacağız. Hele bundan 10 yıl önce "Cartel" gibi bir grup rap denen müzik türünün mutlaka ülke köklerinden unsurlar taşıması gerektiğini gösterirken rapi diğer şarkıcılara sataşmaktan ibaret gören bir güruh türedi. Aşağıda tarih sırasına göre, Türk müzik tarihinin modern dönemindeki (bu dönem için 1980 sonrasını kıstas aldık) en beğendiğimiz 10 albüm var. Blogun 10 adet yazarı var. Her birine en sevdikleri albümü sorduk bu zaman dilimi içinde. Albümler onlardan (Sen Ağlama dışında) yorumlar bendenizden. Liste bittiğinde gözüme çarpan tek şey son 10 yıldan sadece 3 albüm olması (ki 2001 sonrasından sadece 1 tane var) ve geri kalan 7 albümün 1984-96 arasındaki 12 yılda çıkmış olması. Bu da zaten darbe sonrası baskı döneminin yavaş yavaş etkisini kaybedip, Batıdan esinlenme eyleminin daha akıllıca yapıldığı döneme denk geliyor. Listeye geçmeden önce belirteyim aşağıdaki listenin herhangi bir tür sınırlaması yok. Listede bir arabesk ya da tekno albümü de olabilirdi. Tabi söylemeye gerek yok, sizinkileri de yoruma alalım.


MFÖ-Ele Güne Karşı Yapayalnız (1984):
Mazhar-Fuat-Özkan üçlüsünün ilk albümü. Albümde yer alan bir çok şarkının Ferhan Şensoy'un ünlü "Şahları da Vururlar" oyununda da kullanılması MFÖ tarihinin en iyi işinin ortaya çıkmasında büyük rol oynamıştır. Nitekim albümde MFÖ tarihinin en önemli klasikleri yanyana gelir. Ele Güne Karşı Yapayalnız, Güllerin İçinden, Bu Sabah Yağmur Var İstanbul'da, Güllerin İçinden, Bodrum Bodrum, Yalnızlık Ömür Boyu ve diğerleri. Üzerinden 25 yıl geçti bu albümün ve hala MFÖ bu albümün üstüne çıkabilecek bir albüm yapamadı. Ne ilginçtir ki söz konusu albümün kapağı Türk müzik tarihinin en iyi kapaklarından birisidir ki bu konuda hafiften yaratıcılık eksikliği çeken camiada önemli bir örnektir. (gorky)





















Sezen Aksu-Sen Ağlama (1984): 1984 çıkışlı Sezen Aksu albümü…Gelmiş geçmiş en iyi Türkçe pop albümüdür nazarımda…Gayrettepe’de oturduğumuz yıllar abimle kasedi başa sarar, defalarca dinlerdik.Benim için duygusal açıdan pek bir anlamı yoktu belki. Çocuktuk en nihayetinde. Abim için vardı belli ki. Sözler fazla bir şey ifade etmiyordu benim açımdan. Yıllar geçtikçe abimi daha iyi anladım. Bu albüm baştan sona efsanedir gözümde. Şarkılar,melodiler,sözler,Sezen Aksu’nun eşsiz yorumu… Zaten dakka bir gol bir Sen Ağlama ile damardan girer albüm…Sersemletir…Boğazda bir şeyle düğümlenir…Geri Dön, adamı iyice aptallaştırır…”Hatırlatır”…El telefona gider ufaktan…Sonunda gözleri doldurur zaten…Tükeneceğiz , “yeter ulan artık , bu nasıl bi albüm ya, acımaya başladı” dedirtir…Ve diğerleri…Kötü şarkı bulmak için çabalasam da bulamam bu albümde…
25 sene olmuş çıkalı…Sezen Aksu’nun sesinin tonu belki de bu parçaları bu kadar mükemmel yapan…Ve hala üstüne daha iyisinin yapılmasına izin vermeyen..(Barad-dur)





















Alpay-Hayalimdeki Resim (1987): Alpay için wikipedia'da romantik folk müziğinin temsilcisi diyor. Çok kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. 40 yılı geçen müzik kariyerinde 20yi aşkın albüme imza attı sanatçı ve naif şarkıların adamı oldu. Hayalimdeki Resim diğer albümlerde de sık göreceğimiz üzere Sezen Cumhur Önal ekolünün temsilcileri olan İspanyol ve İtalyan şarkıcılarından da etkilenildiği belli olan bir albüm. Pepino Di Capri, Demis Roussos gibi isimleri zikredrsek ne demek istediğim anlaşılacaktır. Belirtelim bu albümde Alpay'ın en bilinen şarkısı Fabrika Kızı yer almaz ama şarkı yapıları ve sözleri açısından onun diğer albümlerinden kolaylıkla sıyrılır (Joe Jonese Ateşdağlı).















CemKaraca/Cahit Berkay/Uğur Dikmen-Nerde Kalmıştık (1992):
Albümün ilk 2 şarkısı olan "Rap Rap" ve "Islak Islak" zaten Türk müzik tarihinin en iyi albüm açılışlarından birisine imza atmıştır. İzleyen şarkılar da bir bütün halinde tarihimizin en iyi eserlerinden birisine imza atar. Özellikle günümüzde suya sabuna dokunmayan bir dolu "orta yolcu" albüm varken "Rap Rap" gibi bir şarkının varlığına dikkat çekmek gerekir. Bugün hala şarkının sözlerinin ifade ettiği şeyler tamamen anlaşılmasa da Cem Karaca'nın darbe, 12 Eylül, sansür, liberalizm, özelleştirme, ABD emperyalizmi, iktidar ve daha bir dolu kavrama eleştiri oklarını fırlattığı Türk müziğinin en sembolik şarkılarından bir tanesidir. Sırf bu şarkı bile albümü unutulmaz kılmaya yeter de artar...Cahit Berkay ve Uğur Dikmen'in varlığı da yabana atılmamalı. (Canarino)


















Sezen Aksu-Deli Kızın Türküsü (1993): Listeye 2 albümünü sokan tek sanatçı Sezen Aksu.1984-94 arasındaki 10 yıllık dönemin Sezen Aksu'nun kariyeri açısından altın çağlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu dönemde Sen Ağlama, Gülümse ve Deli Kızın Türküsü gibi albümler arka arkaya gelmiştir ki Deli Kızın Türküsü bu serinin son albümüdür. Sude ile başlayıp Küçüğüm ile kapanan bir yolculuk. Masum Değiliz, Deli Kızın Türküsü, Kalbim Ege'de Kaldı, Homini, Pufidi, Tumba gibi akıllarda kalan bir dolu şarkı. Aslında Sezen Aksu'nun kariyerini özetleyen bir albüm ismidir "Deli Kızın Türküsü". Bu albümün ismini bir Tori Amos, Kate Bush veya Bjork albümünün kapağında görseydik herhalde çok yazdırgamazdık (Gand).

















Levent Yüksel-Med Cezir (1993): Günümüzün sahil kenarında gitarla Akdeniz ezgisi albümü yapan şarkıcıların tümünün çıkış noktası bu albümdür işte. 16 yıl önce Levent Yüksel'in kariyerinin başladığı albüm olan Med Cezir albümünün (Türk albümlerinde pek görülmediği üzere) 10 şarkısının tümü üst düzeydedir. Yeter Ki Onursuz Olmasın Aşk, Med Cezir, Beni Bırakın, İstanbul, Kadınım, Dedikodu, Tuana albümün ağır topları. Ayrıca albüm enstrüman zenginliği ve naifliği açısından da son 30 yılın en özgün albümlerinden birisidir. 16 yıl gemiş albüm çıkalı. Yüksel hala böyle bir albüm yapamadı. Artık yapacağını da sanmıyorum (tunchay).

























Şebnem Ferah-Kadın (1996): "Kırkbeşime geldiğimde yine müzik yapacağım ama giderek yalınlaşacağım" diyor Şebnem Ferah. Nasıl olacak bilmiyorum çünkü kariyeri boyunca müzik çizgisini hep yumuşaktan serte, yalından komplike yapıya yaklaştıran bir tarz takip etti. Kendi kariyerine bir dolu klasik kazandıran müzik hayatının en iyi albümü ve en fazla hatırlanan şarkıları ise 12 yıl önce idi. Volvox'un bir diğer üyesi Özlem Tekin'den kısa bir süre sonra piyasaya çıkardığı albümü "Kadın". Vazgeçtim Dünyadan, Bu Aşk Fazla Sana ve Yağmurlar dendiğinde zaten albüm özetleniyor. Ancak listede ilk albümüyle yer alan isimlerden farklı olarak Ferah'ın izleyen albümleri de gayet başarılı albümlerdi. Bir de şu "liseli kızların favorisi" imajından kurtulabilse iyi olacak.(Le Foot)






















Replikas-Köledoyuran (2000): Bir başka debut albüm. Ülkenin özgün rock gruplarından Replikas'ın bir dolu yaylı çalgı eşliğinde kaydettiği çıkış albümü. Grubun icra ettiği müziği tam bir türe sokmak imkansız ama en kaba ifadeyle "alaturka etkilenimli rock" diyebiliriz. Replikas ister istemez Duman'la özdeşleştirilecektir ama Duman alaturka-rock arasındaki çizgide Batı motiflerine daha yakın bir grup. Replikas bu anlamda alternatif rock müzik dinleyen tayfanın rakı masası müziği mertebesine yükselmiş bir grup. Zaten albümü adı olan "köledoyuran" da Türk meze sofrasının patatesle yapılan mezelerinden bir tanesi. Albümün açılış şarkısı olan Leylek zaten 7 dakikayı aşan ve albümün genel yapısıyla ilgili haber veren bir şaheser. (mafalda)

















Koray Candemir-Sade (2001): Genelde bulundukları grubun kadrosunda yer almaya devam ederken solo albümler yapan, ama bu solo albümlerde grubu ile yaptığı müzik türünün aynısını icra eden adamların gereksiz bir iş yaptığını düşünürüm. Zaten ben aynı müziği içinde bulunduğun grupta dinliyorum solo albüme ne gerek var. Bu anlamda Koray Candemir'in albümü Kargo'nun genel müzikal yapısından farklı olmasıyla kayda değer. Özellikle Kargo'nun çok fazla "Türkçe Rock" etiketine bağlı kalmasına rağmen "Sade" albümünün Batının folk ve Brit-rock öğelerine yakın durması albümü Kargo albümlerinden daha evrensel bir albüm yapıyor. İlginçtir, Nedense Candemir'in sesi bu albümde Kargo ile 8 albüm boyunca yakalayamadığı kadar iyi. (forzabrian)

























Almora-Kıyamet Senfonisi (2008): Bir albümün "klasik" sıfatını kazanması için aslında üzerinden belli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Dolayısıyla 2008 yapımı bir albümü listeye almak garip gelebilir. Öncelikle söyleyeyim 2 albüm arasında kaldım. Dr. Skull - Rools 4 Fools albümü ve Kıyamet Senfonisi. İlkinin listeye girmeyişinin sebebi İngilizce bir albüm olması. Kıyamet Senfonisi Almora'nın vokal değişikliğine gittiğinden sonra piyasaya sürdüğü ilk albüm. Birçok kişinin aksine bu değişikliğin çok işe yaradığını düşünüyorum. Yine Türk müziğinin en nadide eserlerinden Knight Errant'ın aynı isimli albümüne imza atanların arasında yer alan Soner Canözer'in yarattığı grubun beşinci albümde bu denli olgunluğa ulaşması takdir edilesi. Garip gelecek ama albümdeki 9 şarkının 8 tanesinin mükemmel olduğunu düşünüyorum. Yalnız grup son zamanlarda Canözer'in etrafında dönmeye başladı. Çok tasvip etmediğimi belirteyim. Grubun web sitesine bakıldığında ne demek istendiği anlaşılacaktır. Albümü elfçe açılışı ile bitireyim. (Flying Dutchman)

Pan nôr en ûtna
Entis khôra ventûnna
Rôvnas senthûnna
Enn gosha rith innsilha

24 yorum:

Olympian dedi ki...

sakin - hayat
pinhani - inandigin masallar
mor ve ötesi - gul kendine
teoman - o
ozlem tekin - oz

gerisi önemli değil... dedi ki...

mavi sakal ın 98 çıkışlı kan kokusu albümü de çok güzeldir. keza sertab erener in lal albümü de var.

GK dedi ki...

Sezen Aksu-Levent Yüksel-Sertap Erener 3lüsü 90ların müzikal gidişatına doğrudan tesir etmişti zannımca.Ayrıca Mustafa Sandal ve Tarkan'ın da ilk albümleri şimdinin sırf albüm satsın diye 1-2 hareketli parçanın yanına serpiştirdikleri dandik şarkılarla yapılan albümler gibi değil,sanatsal kaygı ile yapılmış albümler gibiydi.

Kargo'yu hiç dinlememiş olsam da Koray Candemir'in solo albümünü almıştım,Nefesini Tut şarkısı ve klibi hoşuma gitmişti.Sonradan neredeyse tüm şarkılarını ezbere bilir hale geldim.Sade albümü her şarkısı ile 10 numara bi albümdü.

Adsız dedi ki...

toplama albüm olduğu için biraz kategori dışı olabilir ama yeni türkü'nün her dem yeni albümünün yeri çok ayrıdır bende..

duman'ın belki alışman lazım albümü de iyidir gerçekten.

son olarak da pinhani'den inandığın masallar...

Sinan Kolat dedi ki...

buraya babazula ve duman da girebilirdi aslinda, ama duman albumleri arasinda secmekte zorlaniyorum.
bir de kazim koyuncu girebilirdi.

CaRtMaNtR dedi ki...

Kargo - Yanlızlık Mevsimi
Hayatımda dinlediğim en iyi 2-3 albümden biridir bana kalırsa.

Kurban - Kurban
Grubun çıkış albümü olmasının yanında ikinci albümle arada geçen 10 senelik bolşlukta bile sık sık kendini dinletmiştir.

Mavi Sakal - Kan Kokusu
Aslında bu albümün en büyük şanssızlığı yapıldığı dönem için fazlasıyla modern bir çalışma olması. Bir çok şarkısını bu gün ilk defa duyan birine bu albümün 11 senelik olduğunu söylemesek fark edemezler onca geçen zamanı.

Barış Manço - Mega Manço
Bu seçimdeki en önemli kriter sanırım kişisel tercihlerim olacak. Hayatımda aldığım ilk kaset olmasından kelli bu albümü bir başka severim.

Pentegram - Anatolia
Anatolia, Thousand İn The Eastland ve Uzun ince bir yoldayım coverı yanılmıyorsam bu albümdeydi. Bu albüm bir bakıma insanlara metal müzik türünde bir albümünde çok satabileceğini göstermişti.

Cartel - Cartel
Raple çok haşır neşir biri değilim ama bu albüm çıktığı dönemde arabesk dinleyen insanları bile etklemeyi başarmıştı. Pentegram albümü için söylediğim gibi alternatif bir tarzlada geniş kitelere hitap edebilmiş bir albümdü.

Eşkıya Film Müzikleri
Sanırım film müzikleri albümleri bakımından listeye girmesi gereken bir albüm varsa oda bu albümdür. Film ile bütünleşen müziklerden çok dengeli bir albüm oluşturulmuştu.

Bu arada bu kadar albüm yazdım sanmasın ki listeyi eleştiriyorum sadece daha geniş bir liste yapılsa bu şarkılarda olmalıydı derim :D

varol döken dedi ki...

Gİaşağıda çok sayacağım daha ama çoğundan emin değilim, benim dönemlerime ait olabilir, bazılarını neden sevdiğimi bile hatırlamıyorum fakat şu albümden, açtığı çığırdan (ve kapattığı çünkü kimse devam edemedi böyle bir daha, kendileri bile) müzikal kalitesinden, bir daha asla öyle bir albüm yapmayacaklarından o kadar eminim ki:

KARGO-YALNIZLIK MEVSİMİ (Boğaziçi yeter sanırım)

Bunun dışında beğeniden çok yön vermeleri ile (verdikleri yönleri değerlendirirsem sabaha kadar yönümüzü bulamayız:)

1- Tarkan-Aacayipsin (Kış Güneşi, Gitme ve Biz Nereye vs.)

2- Mustafa Sandal-Gölgede Aynı (adamı sevmem, konuşmasını sevmem, tarzını artık hiç sevmem ama bu albüm efsane arkadaş!)

3- Aşkın Nur Yengi-Sevgiliye (Türk Pop tarihinin en çok satan ilk 3 albümünden biri olması lazım ve aslında yeni çağ bu albümle başladı)

4- Nazan Öncel-Demir Leblebi (Göç de var ama Demir Leblebi bambaşka)

5- Özlem Tekin-Aşk Her Şeyi Affeder Mi?

6- Ayna-Ceylan (gülsen de hadi be desen de ölünce sevemezsem seni, fesleğen ve mahzen yeter)

7- Kayahan-Yemin Ettim (kendime bile ters bir liste oluyor ama adamın hakkını sezara, sezarın hakkını joe ya, mary jane in kukusunu peter parker a, louis lane in bekaret kemerini superclarkmen e vermek lazım)

8- Cemali-Duymak İstiyorum (duymak istiyorum, duymak istiyorum, bu blogda bu albümü görmek istiyorum)

9- Çelik-Hercai (yazarken ellerim titredi, kendimi çelik katanalarla doğramak istedim ama doğruya doğru abicim!)

10- Murat Özyüksel-Bir Çiçek Yılı Sonra (Lavinya ilk bu albümde yorumlandı, Teoman Harbe Giden Sarı Saçlı Çocuk'u söylerken bir soyadı vardı, Yağmurlara Söyle, Pembe Karanfilli Kız ve daha niceleri... Eminim dinlemiş olanlar evet ya nasıl unuttum diyecek, dinlememiş olanlar ulan Joe o kadar şey anlatıyorsun bu albümü nasıl anlatmazsın diye dalağına dalağına girecek, fikri olmayanlar ise fikrim olsun diye Köprü Üstü Aşıkları'ndaki Alex gibi kafasını asfalta sürtecektir)

not: Yeni Türkü'nün hangi albümü girmeli bilemedim, emin olamadım...

AsperAstrum dedi ki...

Sertab Erener'den bir albüm olmaması gerçekten büyük bir eksiklik olmuş bence. Belki bir çok insanın nazarında Lal'dir zirvesi (ki çok da itiraz edemem) ancak Sertab Gibi albümü baştan sona kelimenin tam anlamıyla bir masterpiece'tir. Sertab'ın muhteşem sesine eşlik eden Demir Demirkan'ın harika beste ve düzenlemeleri ve inanılmaz sözler. İncelikler Yüzünden, Yüz Yüzeyim, Aslolan Aşktır ve özellikle de sebebini çok anlayamadığım bir şekilde çoğu insan tarafından bilinmeyen, şahsi fikrimce Sertab'ın kariyerinin en iyi şarkısı olan Yara... Zaten albüme katkı verenlere şöyle bir bakmak herşeyi anlatıyor. Fahir Atakoğlu, Sezen Aksu, Demir Demirkan, Şebnem Ferah, Atilla Özdemiroğlu, Küçük İskender, Özkan Uğur. Muhteşem kadro, muhteşem albüm.

H;M dedi ki...

Ferdi Tayfur/ Prangalar Emmoğlu.. tek geçerim, Ferdi de bu albümünün üstüne bi daha çıkamadı

varol döken dedi ki...

Sertab Gibi... evet atlamışım ben de... incelikler yüzünden in sözleri yeter be...

Belki Alışman Lazım... Halimiz Duman, Haberin Yok Ölüyorum ve Kırmış Kalbini!

Cartel de atlanmamalı evet ve yine açtığı çığır bakımından Grup Vitamin-Bol Vitamin olabilir...

Gelin canlar şu listeyi 20 yapalım, önümüz arkamız sağımız solumuz sobe, unutulan efsane albümler ebe olmasın...

Tuncay Yavuz dedi ki...

tabi burada önemli olan, fikir sahibi dutchman'in yazarlardan en iyi albümlerini istemesiydi. Yani burada saydıklarınızın pek cogu da muhtemelen sizler için çok önemli yer tutan albümlerdir de; benim tüm şarkılarını ezbere bildigim, hala dinledigim, 3-5 albüm var. En iyisi hangisi dendiginde de gözüm kapalı Med Cezir derim, ki dedim.

Başlık mı fazla iddialı olmuş sayın dutchman?

Sethbyhacker dedi ki...

rap muzikten sagopa kajmer bir pesimist'in gozya$ları, arabesk fanteziden ferdi tayfur'un sabahci kahvesi de olabilir. ya da zorlayabilir.

aşkın dedi ki...

E hani Ahmet Kaya?
Ben kendim dinlemem ama ne derler bilirsiniz, yiğidi öldür hakkını ver

Her Yol Roma dedi ki...

Şebnem Ferah, Levent Yüksel ve MFÖ tamam da, benden de şunlar geçsin kayıtlara;

Cengiz Kurtoğlu - Aşkımız İçin
Sertab Erener - Lal
Sezen Aksu - Gülümse
Yaşar - Divane
Yavuz Bingöl - Sen Türkülerini Söyle

sinem dedi ki...

liste benim olsa farklılıklar olurdu tabi ama bu haliyle de süper olmuş. özellikle sade'nin hatırlanması süper. tebrikler.

Adsız dedi ki...

yaşar - divane benim için en süper albüm :)

yavuzy dedi ki...

ilk albümler nedense hep iyi oluyor, söylenecek çok söz olduğu için belki, bi birikmişlik...teoman'ın ilk albümü de listeye girebilir bi yerinden. tabii ki kargo-yalnızlık mevsimi için düşülen şerhe katılmamak imkansız-çok iyi albüm.

Sencer Yücel dedi ki...

Öncelikle başlık çok sakat. En iyi 10 albümü elemek imkansız. Bu nedenle unutulan veya atlanan albümler olması normal.

Başlığı görünce kendi dönemimdeki iyi pop albümleri geçti gözümün önünden. Listede olmayanlardan ilk aklıma gelenler şunlardı:

Tarkan - Aacayipsin
Sertab Erener - L'al
Kargo - Yalnızlık Mevsimi
Mustafa Sandal - Suç Bende
Gökhan Kırdar - Anlarsın Ya, Tutunamadım
Teoman - O

Koray Candemir'in albümüne gelince, çıktığı dönemde çok dinledim. Şarkılar tek tek fena değildi ama bana göre çok iyi bir albüm değildi. En azında böyle bir sıralamaya aday olacak kadar değildi.

Adsız dedi ki...

O listeye Almorayi neden aldınız. (kotu oldugunu kast etmiyorum) Türk müzigi denince akla Almora geliyorsa o kişinin türklügünden süphe duyarım.

Adsız dedi ki...

Listede Candan Ercetinin herhangi bir album ismi eksik!!!!!!!!

Adsız dedi ki...

Bu arada Düs sokagı sakinleri bile Almoradan önce gelmeli!

Frapppedaki dedi ki...

EKsik bir album yok. Baslik biraz ofsayt. Blog yazarlarinin en begendigi albumler top 10u gibi birsey olsaydi bu kadar alinmazdi kimse. Biz muzik elestirmenleri degiliz ki kisisel begeniler bunlar.

HotSauce21 dedi ki...

yaşar-divane'yi yazmaya girmiştimki bi kaç arkadaş zaten yazmış çoktan.her şarkısı ayrı efsanedir cidden

Quaresma7 dedi ki...

Yaşar - Divane
Emre Yadın - Afili Yalnızlık

es geçilmiş olmaları üzücü ..