19 Mart 2009 Perşembe

AFC ŞAMPİYONLAR LİGİ 2009





















10 gün önce yazdığımız J-League 2009 yazısında Japon takımlarının sadece içerideki başarıyı değil, uluslararası platformda zirveye çıkmayı da hedeflediklerini ve Asya Şampiyonlar Ligi'nde giderek iddialarını artırdıklarını söylemiştik. Bu turnuva kulüp takımları bazındaki 1 numaralı uluslararası yarışmalarda hala Avrupa Şampiyonlar Ligi ve Libertadores Kupası'nın gerisinde yer alıyor. Ancak son birkaç yılda yaptığı atılımı göz ardı etmek haksızlık olur. Bundan bir kaç yıl önce takımların bir angarya gözüyle baktığı turnuva giderek popüleritesini artırmaya ve takımların daha ciddi olarak eğilmesini sağladı. Örneğin bu yıla kadar bir Japon takımının Asya'nın batısında kalan takımlarla oynamak için yaptığı harcamalar ve turnuva için harcanan diğer maddi kaynaklarını topladığı zaman turnuvayı kazansa dahi elde ettiği net kâr 600.000 dolar civarında oluyordu. Hatta 3 yıl önce, sponsorları Hyundai'nin de baskısıyla Güney Kore takımı Jeonbuk Hyundai Motors turnuvadan turnuvadan çekilmek istemişti. Ancak Asya Futbol Konfederasyonu turnuvada bir takım yeniliklere gitti. Örneğin 2003 yılına kadar turnuva oldukça az sayıdaki takımla ve çok büyük katılımın olmadığı bir formatla düzenleniyordu. 2004 yılından itibaren çok daha ciddi bir organizasyona geçildi. Daha fazla sayıda takımın iştirak edebileceği ve kulüplerin tümünün çekici bulacağı bir format uyarlanmaya çalışıldı. Bu sene doğudaki ve batıdaki takımları seyahat masraflarından kurtaracak (aslında bu bu seneye kadar da uygulanıyordu ama bu derece kapsamlı değildi), dörder takımdan oluşan 8 gruplu bir yapıya gidildi. Ayrıca Avrupa'da 16 takımın doğrudan Şampiyonlar Ligi grup müsabakalarına kaldığı günümüzde Asya Şampiyonlar Ligi'nde bu rakam 10. Ülkelerin kendi liglerindeki takım sayısının gidererk artması ve liglerin daha profesyonel bir yapıya kavuşturulması da, bu liglerden gelen takımların kalitesini dolayısıyla AFC Şampiyonlar Ligi'nin cazibesini artırdı. İŞin içine bir de ligin Avrupa'ya göre çok daha yarışmacı olması eklendi. Zira 2007 çeyrek finalistlerinden sadece 1 tanesi 2008'de de çeyrek finale kalabildi. Bu sayı 2007'de bir önceki seneki finalistler bazlındığında 2, 2006'da ise 1 idi. Yani Avrupa'da son birkaç yılda giderek kendini gösteren, bir ülkenin hegemonyası durumu Asya'da geçerli değil.




















Bu sene şampiyon olacak takımın alacağı ödül 1.5 milyon dolar civarı. Ancak finale kadar gelirken aldığı paraları toplarsak bu rakam 2 milyonu bulabiliyor. Üstelik organizasyon komitesi yolculuk masrafları için 30-60.000 arası bir yardım yapıyor takımlara. Bu seneden başlamak üzere Katar'ın en büyük komünikasyon şirketlerinden Qtel turnuvanın sponsorları arasına katılı. Emirates ise zaten sponsorluk sözleşmesini 4 yıl daha uzatmıştı. Bundan bir kaç sene önce futbolcuların kariyerlerinin sonlarında ceplerini doldurmak için Asya'nın yolunu tutmaları furyası biraz durulmuş gibi, en azından birçok futbolcu henüz 30 yaşını bulmadan doğuya hareket etmeye başladıç Bu özellikle uzakdoğu takımlarında daha fazla göze çarpıyor. Bu da bu bölgedeki takımların turnuvaya, yukarıda belirttiğimiz gibi 2004 yılından itibaren ilgi göstermelerine yol açtı. Turnuvanın son üç şampiyonundan ikisi Japon birisi ise Güney Kore'den. Öncesinde 3 yıllık bir Arap dönemi söz konusuydu. Japonya, Güney Kore, Çin ve Suudi Arabistan turnuvaya 4 takımla katılıyor, Birleşik Arap Emirlikleri'nden de 3 takım doğrudan gruplara kalırken 1 takıma da ön eleme müsabakalarına katılıyor. Takımları doğu ve batı olarak ayırmak gerekirse Hindistan ve batısında kalan ülkeler A, B, C, D gruplarında, Hindistan'ın doğusundakiler ise E,,F,G,H gruplarında mücadele ediyorlar diyebiliriz.

















Bu seneye gelince.
Şu an grup müsabakalarında ikinci maçları bitirmiş durumdayız. 20 Mayıs'a kadar sürecek bu safhadan sonra 27 Mayıs ve 24 Haziran tarihlerinde 2. tur maçları oynanacak. Çeyrek finaller 23-30 Eylül, yarı finaller 21-28 Ekim, final ise 7 Kasım'da. Final maçı bu sene Tokyo Olimpiyat Stadyumu'nda oynanacak. Bundan önce final deplasmanlı 2 maç üzerinden oynanıyordu. Japon takımları yine iddialı. Gamba Osaka, Kawasaki Frontale, Nagoya Grampus Eight gruplarında lider durumdalar. Kashima Antlers de gruptaki en zorlu maçını fikstürün ilk haftasında oynayarak atlattı (her ne kadar Suwon'a 4-1 mağlup olsa da) ve 3 puanla grup üçüncüsü. Gamba Osaka 2 gün önce Şenol Güneş'in takımı FC Seoul'u deplasmanda 4-2 mağlup etti. Kore ve Japonya takımları yine ağırlıklarını koyacaklar gibi. Ancak belirtelim hala Japonlar hafta içindeki maçlar yerine hafta sonundakileri tercih ediyorlar. En azından grup maçları süresince. İran'ın 2 devi Esteghlal ve Persepolis en fazla seyirciyi çeken takımlar. 40-50.000 ortalama ile oynuyorlar Şampiyonlar Ligi maçlarını. Bu sene Özbek takımlarını da hesaba katmak gerekecek. Futbola bir anda inanılmaz bir para harcamaya başlayan ülkenin takımlarından eski Galatasaray'lı Fabio Pinto'lu FC Pakhtakor Tashkent A Gurubu'nda lider, Rivaldo'lu FC Bunyodkor ise grup sonuncusu ama kendi grubundaki herkesin 3 puanı var. Kupa tarihinde Güney Kore7, Japonya 5 rakamı ile en fazla şampiyon çıkaran ülkeler. Kulüp bazında ise tam 7 takım 2 şampiyonluk seviyesinde. Esteghlal ve Al Hilal 2 şampiyonluk 2 final ile en başarılı takımlar diyebiliriz. Ama 2000 yılından beri bu 2 takım finale dahi çıkamadı, yani zaman onların zamanı değil. Son olarak belirtelim Avustralya takımları da bu kupada mücadele ediyorlar. Adelaide United geçtiğimiz sezon kupanın finalistiydi.

Turnuva ilerledikçe yer vermeye devam edeceğiz. Turnuvanın bu haftaki maçları ile ilgili bir başka analiz için Noat SamisA'ya mutlaka uğrayın.

Hiç yorum yok: