Dünya Kupaları ve Avrupa Şampiyonlarının organizasyonları herhangi bir ülkeye verildiğinde en çok arzu edilen şey, ülkede futbola ilginin ve taraftarların tribüne iştirakının artması. 1994 ABD ile başlamak üzere sırasıyla 1998 Fransa, 2000 Hollanda-Belçika, 2002 Japonya-Güney Kore, 2004 Portekiz, 2006 Almanya ve 2008 Avusturya-İsviçre turnuvalarının bu ülkelere verilme sebebi hep buydu. Bu politikanın en çok meyve verdiği ülke kesinlikle Almanya oldu. Turnuva nedeniyle yenilenen stadyumlar her maç kapalı gişe oynamaya başladı. Bundesliga, Premier Lig taraftarlarının takımlarının durumu ne olursa olsun destek verme konusundaki sadakat derecesine ulaştı, ayrıca henüz ultra kültürünün İngiltere'de olduğu gibi tam olarak etkisini kaybetmemesinin de yardımıyla oldukça renkli bir profil halini aldı. Böyle olunca da fayda rakamlara yansıdı. 2007-08 sezonunda son 11 haftaya girilirken gelen verilere göre
Bundesliga havuzundan elde edilen gelir geçtiğimiz yıl bu zamanlara göre % 10 oranında arttı ve 2 milyar euro kapısına dayandı. Geçtiğimiz yıl 1.75 milyar dolar olan gelir bu sene 1.93 milyar dolara ulaştı. Bu Bundesliga'nın üstüste dördüncü sezon, elde ettiği gelir miktarını artırması demek aynı zamanda. Birinci ve ikinci ligde mücadele eden toplam 36 takım baz alınarak yapılan araştırmaya göre bu 1.93 milyar doların % 81'i birinci lig % 19'u ikinci lig kulüpleri tarafından üretilmiş durumda.
Maç başına düşen taraftar sayısı 2.000 gibi ciddi bir rakam artışı gösterdi ki toplam taraftar sayısı da üstüste yedinci kez artarak 16.2 milyondan 17.5 milyona yükseldi. Bu sayının gelecek yıl Hoffenheim'ın Rhein-Neckar Arena ve Bayer Leverkusen'in Bay Arena'sının restorasyonuyla daha da artması bekleniyor.
Tabi İngiliz kulüplerinin bilet fiyatlarında yaptığı indirimlere Bundesliga katılmazsa, sezonluk bilet ve stadyumlardaki kalabalıkların sayısında bir azalma olması ihtimali de var. Eğer bu büyük buhrandan sonra gelecek sene de gelirleri yukarıya çekerlerse, ekonomik döngü açısından birkaç yıl içinde Premier Lig'e ciddi bir alternatif olabilirler.
2 yorum:
yayın gelirlerinin eşit paylaştırılması da büyük rol oynuyor bu rekabetin artmasında.
Almanya İngiltere ile beraber futbolun en çok sevildiği, izlendiği ülke, Türkiye'de öne çıkarılmasalar bile önemli bir fan kültürüne sahipler, İspanyolları İtalyanları katlarlar. İngilizlerden de daha iyiler.
Bay Y.
Yorum Gönder