5 Mart 2009 Perşembe

KARAKEDİ BOZASI



Ben de artık yeme-içme sektörüne adım atayım. Anne-baba Eskişehir'den gelirken "ne istersin evladım" sorusuna tek bir yanıt verdim: Boza! Şimdi Eskişehir'le ilgili pek bilgisi olmayanlar bu talebe, oha-yuha-ne alaka şeklinde tepkiler verebilir. Hatta iyice abartıp, Vefa'ya gitsene birader gibi Eskişehirliler'in sadece güleceği öneriler getirenler olacaktır.

Resim bulayım diye çok uğraştım, neyse ki mavilimon.blogspot.com adresli blogun sahibi Ayşegül hanım, fotoğraflamış da o muhteşem anı, size de daha görsel olarak anlatabileceğim burayı.

Önce gizli sözcükle başlayalım. Eskişehir'de boza içilmez, yenir. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi büyük kazandan kepçelerle bardaklara doldurulan boza, terazinin yanında bulunan çay kaşıklarının da yardımıyla kaşık kaşık götürülür. Akışkan değildir yani.

Karakedi Bozacısı Köprübaşı caddesi üzerindedir. Hamamyolu girişinin hemen çarprazında bulunan bu ufak dükkan kış ayları boza molası, yaz aylarında da çilek, limon, dondurma arası veren Eskişehirlilerce aralıksız doldurulur. Bir Eskişehirli alışkanlığı hatta olmazsa olmazıdır. Bardağı 1 lira, kilosu 4 liradır. Bildiğim kadarıyla bir şubesi de Deliklitaş caddesi girişindedir.

Eskişehir'e yolu düşenlere şiddetle tavsiye edilir, yolu düşmeyenlere de "Eskişehir'den ne istersin abi" sorusuna verilecek cevap için önerilir. Geçenlerde yine Eskişehirli bir arkadaşa verdiğimiz siparişle şirkete getirdiğimiz Karakedi bozasının hızlıca tüketilmesi de bu önerimizi destekleyen geri dönüşlerden birisi tabi.

Deneyin, pişman olmayacaksınız!

by tunchay

9 yorum:

Mithra dedi ki...

izmir'de yaşayan bir eskişehirli olarak, her kış özlem duyarım kendisine.Tadılmadıysa mutlaka tadılması gerekir.Özellikle de bozayı sevmeyenlere mutlaka denetmek gerekir.Boza için nacizane düşüncelerim:

http://romankahramani.blogspot.com/2009/01/boza.html

lyktm dedi ki...

offf be abi bu haftasonu gitmeyeyim bari diyodum, bu da yapılmaz ki =/
karakedi şehireskisinin vazgeçilmezidir..

Hemşo dedi ki...

Özlenenler listemin ilk maddeleri arasındadır Karakedi bozası.

ziggytheking dedi ki...

abi Karakedi'den başladıysan ardından Pino'yla devamını getirmen lazım. Ama Eskişehir'e hasret bünyelere çok büyük kötülük yapıyosun söylemiş olayım! :)

baha dedi ki...

dun gece fazla tuketimden mide bozan da kendisidir. Aldiginiz zaman icebileceginizden fazlasini almayin cunku durduramiyosunuz kendinizi :))

gulphi dedi ki...

derhal sehrime gidip iki bardak boza yiyorum...

roland deschain of gilead dedi ki...

iyi de boza dediğin kahvaltıda böreğin yanında içilir...içilmeyen bozadan ben ne anlarım...sıvı dondurma gibi bişey olur olsa olsa

Adsız dedi ki...

bak şimdi! üstad ne yaptın sen? hatıralar sardı bir anda dört bir yanımı!

Sinan Yılmaz dedi ki...

Roland denemeden yorum yapmayalım.
Bir elimize kaşık alalım bir elimizle de bozaya leblebi dökelim. Bak bakalım beğenecek misin?