10 Mart 2009 Salı

ÖDÜL


İngiliz futbolunda her ayın ilk haftasında, bir önceki ayın en iyilerini içeren ödüller dağıtılır. Ayın menajeri, ayın futbolcusu, Championship'te, League One'da ve League Two'da ayın menajeri ödülleri. Bu ödüller sponsorlar tarafından veriliyor. Championship'te ödülün sponsoru Coca Cola ve 5 kişilik bir kurul karar veriyor. League One ve League Two'da ise eski futbolcu Chris Kamara'nın başkanlığını yaptığı bir komite tarafınca karar veriliyor ve Sky Sports ekranlarından açıklanıyor. Bunun yanında yıl sonu aynı ödüllerin yıllık versiyonları olduğu gibi, Carling'in sponsorluğunda verilen Yılın Menajeri, Futbolcular Birliği üyelerinin oylamaları sonucu verilen Yılın Takımı, Yılın Genç Oyuncusu, Menajerler Birliği Yılın Menajeri gibi ödüller var. Ayrıca yine adaylarını futbolcular birliğinin belirlediği bir de Taraftarlarca Yılın Oyuncusu ödülü de mevcut. İtalya'da İtalyan Futbolcular Birliği'nin her yıl verdiği "Oscar Del Calcio" mevcut. Yılın İtalyan Oyuncusu, Yılın Yabancı Oyuncusu, Yılın Genç Oyuncusu, Yılın Kalecisi, Yılın Defans Oyuncusu, Yılın Golü, Yılın Teknik Direktörü ve Yılın Hakemi dallarında veriliyor. Altın Benç adında yılın teknik direktörüne verilen "Albo Panchina d'Oro"yu da unutmayalım. İspanya'da MARCA gazetesinin verdiği "Trofeo Ricardo Zamora" (yılın kalecisi), Trofeo Alfredo Di Stéfano (yılın oyuncusu) ve "Trofeo Pichichi" (gol kralı) ödülleri var. Bu ödülleri İspanya Futbol Federasyonu halen resmi olarak kabul etmese de İspanya futboluna bireysel ödüller dendiğinde ilk akla gelenler. Alman Spor Gazetecileri Birliği her yıl Bundesliga'da yılın oyuncusu ve teknik direktörünü seçiyor. Belçika'da dünya üzerindeki tüm Belçikalı oyuncuların katıldığı Yılın Oyuncusu ve Yılın Afrikalı oyuncusu ödülleri mevcut. Ukrayna, Fransa, Japonya, Hollanda, Avusturya, İskoçya, Kanada, Endonezya dünya üzerindeki neredeyse futbolun oynandığı her ülkede bu ödüller ve ödül törenleri mevcut.


Türkiye'de bu anlamda çok büyük bir boşluk var. Adım adım gidelim. İngilizlerin yaptığı gibi arkaya sponsor alınarak verilen bir ödül yok (ya da ben bilmiyorum). Süper Lig'in sponsoru Turkcell ya da kupa sponsoru Fortis'in böyle bir ödül töreni yok. Birkaç yıl önce Renault Mais'in ayın golü, ayın futbolcusu gibi ödülleri mevcuttu ama artık onlar da bu işten çekildiler. Gelelim spor yazarlarına. Bu konuda cahilim açıklasın birisi. TSYD bütün üyelerinden her sezon sonu yılın en iyi oyuncusu, golü, hocası, genç oyuncusu gibi dallarda seçimlerini alacak, bir tane adam da oturup sayacak. Bunun karşılığında Kapalıçarşı'da bir tane ödül yaptırılacak. Sonra da gidip bu adama verilecek. Bunun maliyeti ya da engeli nedir? Cidden bilmiyor olabilirim, birisi gelip bana anlatsın. Hemen hemen her ülkede spor yazarları derneklerinin verdiği bir ödül varken bizim dernek bu konuda ne iş yapar çözmüş değilim. Son nokta da İspanya örneğinde olduğu gibi ülkeye mal olmuş bir gazetenin ödülü. Hürriyet ve Zaman ilk aklıma gelen gazeteler. Ama zaten aradaki fark bu. Marca İspanya'da nerede ise tekel bu konuda ve resmi ödül olarak kabul edilir olmuş. Zaman gezetesinin ödülünün hem uzun bir geçmişi yok hem de bu alanda ülkece kabul edilen bir ödül değil. Kısacası Türk futbolunda böyle bir resmi ödül yok. Şampiyon ve Gol Kralı belli, onu da zaten istatistiklere bakıp anlıyoruz. Gazeteler çeşitli oylamalarla yılın onbirini seçiyorlar ama biz her ülkenin yeteneklerinden, "şu yılda yılın oyuncusu seçildi" diye bahsederken kendi ülkemizin oyuncusundan bahsedemiyoruz. Bu işin acilen bir kurum tarafından gelenek haline getirlmesi ve ülkenin tüm kesimlerince kabul edilen bir yapıya kavuşturulması lazım.

6 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Işık Sigorta’nın sponsor olduğu (ya da kendilerinin düzenlediği) “11 Altın Adam” ödülü vardı aylık verilen, "Ayın Futbolcusu" ve "Ayın Teknik Direktörü" şeklinde ödülleri de vardı sanırım. Son 2 yılda hiç haberlerine falan denk gelmedim devam ediyor mu bilmem ala aylık ödül olarak tek onu bilirim.

Adsız dedi ki...

eskiden en itibarlı ödül milliyet yılın sporcusu ödülleriydi...1 ay boyunca her gün adaylar yayınlanır, ünlüler siyasetçiler oyunu kime verdi fotoğraflarla haber olurdu...herkes de heyecanla beklerdi...sonra naim süleymanoğlu' nun geldiği yıl ekstra birşey çıkarıp yılın süper sporcusu diye bir dal uydurdular ondan sonra da cıvıdı iş...bir sene sabah gazetesi ciddi el atmıştı hatta tv2 den naklen yayınlanmıştı...hani lucescu' nun ödül alırken hıncal' ın sahneyi terkettiği tören...bizde bu işler kalıcı olmaz maalesef..ya hemen cıvır iş, ya da bir başka kurum rakip tören çıkarır ortaya işi bulandırır...

alchoburn dedi ki...

tsyd'nin de eskiden vardı böyle bir ödülü. işin komiği bahsedildiği gibi bu işler için sponsor desteği de olabilir.

ülkemizde daha çok çeşitli gazetelerin verdiği ödüller bulunuyor, en son hürriyet'in verdiği gibi. onun dışında fos. "birleşelim, birşeyler yapalım, daha etkili olur" mantığı yok sonuçta.

rogg dedi ki...

Estetik duygusundan yoksun bir ülkemizde başarıyı ödüllendirme konusunda futbol gibi vahşileştiğimiz bir spor dalında kaliteli bir hareket beklemiyorum. Umudum da yok.

varol döken dedi ki...

öyle boş atıp dolu tutmak yok fırat bey, başlatın bir kampanya, bloglararası olsun, bütün bloglara yakışsın... kategoriler basit:

Yılın Takımı:
Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı:
Yılın Teknik Direktörü:
Yılın Başkanı:
Yılın Futbolcusu:
Yılın Yabancı Futbolcusu:
Yılın Türk Oyuncusu
Yılın Çıkış Yapan Genç Futbolcusu:
Yılın Kalecisi:
Yılın En İyi Transferi:
Yılın En İyi Taraftarı:

Aklıma gelenler bunlar... Bu listenin karşısındaki isimler ancak yıl sonunda belli olur ama listenin tersi için isimlerim hazır:

Yılın En Kötü Başkanı: Aziz Yıldırım
Yılın En Kötü Teknik Direktörü: Aragones
Yılın En Kötü Transfer (leri): Güiza, Emre, Burak Yılmaz
Yılın Antipatiği: Roberto Carlos

:)

Adsız dedi ki...

türkiye'de kimse bir başkasını övmeyi ya da ödüllendirmeyi kendine yediremez.bu tarz ödül törenlerinin olması bu memlekette mümkün değil.