17 Mart 2009 Salı

SESSİZ VE DERİNDEN VFL WOLFSBURG

























Pazar akşamı Bundesliga'da heyecan ne durumda, Hamburg, Hertha, Bayern, Hoffenheim ne durumdalar diye bakarken gözüme üçüncü sıradaki bir takım çarptı. Wfl Wolfsburg. 45 puanla lider Hertha'nın gerisine yerleşmişlerdi (Bayern'in 2 gol averajı ile altındalar). Nereden geldi bu adamlar buraya derken aslında Wolfsburg'un bir önceki sezondan gelen yükselişini hatırlayıp çok da şaşırmamak gerektiğini anladım. Zira Volkswagen Arena'nın kurtlarının incelenmesi gereken bir son 5 yıl hikayesi var.

2004-05 Bundesliga'nın ilk haftaları oldukça ilginç geçmişti hatırlıyorum. Eric Gerets'in başında bulunduğu Wolfsburg ilk 7 haftada 6 galibiyet 1 beraberlik almış ve liderlik koltuğuna oturmuştu. Deplasmandaki tüm maçlarını kazanan takım 8. haftadan itibaren içeride kazanıp dışarıda kaybeden bir hüviyete büründü. 15. haftada kendi evlerinde Hertha Berlin'e 3-2 mağlup olduktan sonra bir daha dikiş tutturamadılar. 18-21. hafta periyodunda 4 maç üstüste kaybettiler. İlk beraberliklerini almaları 23. haftayı buldu, öncesinde genelde ya farklı kazanıyor ya farklı kaybediyorlardı. Sezonu 9. sırada bitirdiler 15 galibiyet 3 beraberlik ve 16 mağlubiyetle. Eric Gerets de İstanbul'un yolunu tuttu. Belçika'lı Galatasaray'ın başında şampiyonluğa koşarken onlar küme düşmekten 1 puan farkla kurtuldular. Son hafta içeride oynadıkları Kaiserslautern maçı 2-2 bitti, rakipleri küme düşme hattında 16. sıradaydı. Berabere kalarak 1 puanı almayı ve ligde kalmayı başardılar. 2006-07? Hiçbir şey değişmedi. Yine 15. oldular ve bu sefer 3 puan farkla ikinci lig kabuslarından uyandılar. Geçtiğimiz sezon işler değişti. Wolfsburg küme düşme mücadelesi verirken Bayern Münih'le 2005 ve 2006'da Bundesliga şampiyonluğunu kazanan Felix Magath 2006-07 sezonuna Bayern ile berbat bir başlangıç yapınca Ocak ayında kapıyı gördü ve Haziran ayında Wolfsburg'un başına geçti. 2007-08'de beşinci oldu "Kurtlar". Bu kulüp tarihinin en yüksek derecesinin egale edilmesi demekti. UEFA Kupası vizesi aldılar. Bu sezona çok ahım şahım başlamadılar aslında, ilk 4 haftada 3 beraberlik aldılar. Magath'ın takımının patlaması 2009 yılında oldu. Son 6 maçın 6'sını birden kazandılar. Son yenilgilerini aldıkları tarih 13 aralık. Bu süre zarfında Hamburg'u, Schalke 04'ü ve lider Hertha Berlin'i mağlup ettiler.


















Wolfsburg'un başındaki adam Magath 2005-2006'da Bayern ile sadece şampiyon olmayıp Almanya Kupalarını kazanarak 2 kez üstüste duble yapmış bir adam. Köklerinde Porto Riko kanı da bulunan Magath (hatta 2006 yılında 2010 Dünya Kupası'na katılma yolunda Porto Riko federasyonundan direktörlük teklifi de almıştır) genelde Türkiye'de 3 büyüklerin hocasız kaldıkları her dönemde gündeme gelir. Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe ile. Bıktırıcı antrenman metodları nedeniyle takımlarına yüklediği kondisyonun getirdiği başarıları ile ünlüdür ki kendisine bu zorlu teknikleri yüzünden "Quälix" lakabı takılmıştır (Almanca "işkence" anlamına gelen "quälen" ve ismi Felix'in bir birleşimi).

İlginç bir kadrosu var takımın. 2 İtalyan bulunuyor kadroda. 2 eski Palermo'lu defans oyuncusu Cristian Zaccardo ve Andrea Barzagli. Kadronuzda 2 İtalyan defans oyuncusu varsa yediğiniz gole bakacaksınız (hoş Zaccvardo son haftalarda genelde yedek kulübesinde). En az gol yiyen takımın kalesinde 25 gol gördüğü Bundesliga gibi gol ortalamasının yüksek olduğu bir ligde Wolfsburg 31 gol yiyerek ligin en az gol yiyen üçüncü takımı unvanını 3 takımla paylaşıyor. Gol krallığında Ibisevic'in gerisine 17 golle yerleşen Brezilya'lı Grafite Avrupa'ya 27 yaşında gelmiş ve 1 sene Fransa'da Le Mans takımında top koşturmuş bir oyuncu. Patlama yapması için 29 yaşını beklemesi gerekti. Forvetteki partneri Bosna'lı 23 yaşındaki Edin Džeko 2 sezon önce Teplice takımından geldi. Takımın ikinci Bosnalısı ve orta sahanın beyni 10 numara Zvjezdan Misimovic daha önce Bundesliga'da Nurnberg ve Bochum takımlarında oynadı. Kalede bu seneye kadar İsviçre milli takımının üçüncü kalecisi olan ama bu seneki çıkışıyla eldivenleri devralan Diego Benaglio var. Takım kaptanı Brezilyalı Josue, Slovak ve Çek defans oyuncuları Petar Pekarik ve Jan Simunek ile Japon orta saha oyuncusu Makoto Hasebe takımın diğer oyuncuları.




















30.000 kişilik Volkswagen Arena'dan bu senenin Bundesliga Sinderellası rolünü üstlenen yeşil beyazlıların önünde Nisan sonuna kadar son 6 haftaya oranla kolay bir fikstür var ama 2 hafta sonra Bayern Münih ile kendi evlerinde oynayacakları maç bir dönüm noktası olacak. Magath eski takımı Bayern'e karşı geçen sene oynadığı maçlarda 1 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Bu onun rüştünü ispatlaması için önemli bir mücadele olacak. Eğer o maçı kazanıp Nisan sonuna 5 maçta 12-13 puan civarı bir rakamla gelirlerse şampiyonlukta çok şanslı duruma gelecekler.

Yazıyı hoş bir anektodla bitirelim, 1998-2003 yılları arasında Wolfsburg'u çalıştıran teknik adamın adı Wolfgang Wolf'tu.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

malumunuz, wolsburg'un arkasinda kapi gibi vw var -ki o sayede simdilerde brezilyalarda top kosturan ancak zamaninda epey parlayan d'alessandro yu kapmislardi. vw kesenin agzini az daha acarsa (tabii krizden sonra) belki yeniden sansasyonel transfer atagina kalkabilirler. forma tasarimlari filan da hosuma gider. bundesliga genel olarak iyidir, tabii wolfsburg da...

Murat dedi ki...

bu transfer döneminin bombası edin dzeko olacak bence. benaglio'dan grafite'ye kadar iyi bir kadro kurmuşlar. şampiyon olurlarsa kimse şaşırmasın.

Adsız dedi ki...

Anektoda bir ek: Wolfgang Wolf'un takimin basinda oldugu zamanlarda bir Wolfsburg macini anlatan spiker kendisini "kurt hoca" olarak nitelendirmisti.

charonst dedi ki...

sol berk schafer bu sene bayern e gıder bence . sol ayagı ınanılmaz hucum gucu de yuksek bı oyuncu. ayrıca schalke de jones wolfsburg macında sov yaptı ama bıseye yaramadı :D

Adsız dedi ki...

Edin Dzeko için İbrahim Altınsay yeni Zlatan yorumları yapmıştı.Gerek fiziği gerek futboluyla gittikçe büyüyor.Ben de seneye Wolfsburg'da kalacağını sanmam...

Adsız dedi ki...

Budesliga'daki Boşnaklar incelemenizi sabırsızlıkla bekliyoruz.

jose dedi ki...

italyan zaccardo ve barzaglide burada değil mİ?