6 Mart 2009 Cuma

SON 20 YILIN HARCANMIŞ 10 YILDIZ ADAYI

Sergen Yalçın için hep aynı şey söylenir. Yeteneklerinin dünyada sayılı futbolcuda bulunduğu, ancak konsantrasyon eksikliğinden, hedeflerine bağlı bir adam olmadığından veya kendi istemediğinden kariyeri boyunca Türkiye'de top koşturduğu anlatılır. Birçoklarına göre Serie A, La Liga veya Premier Lig'de rahatlıkla oynayabilecek bir futbolcudur ama olmamıştır işte. Tabi buna rağmen ülkenin 4 büyük takımının tümünde oynayıp şamiyonluklar gördü Sergen. Ülkenin en çok göz önünde bulunan oyuncularından oldu. Aşağıdaki isimler Sergen'in çıktığı yerlere bile ulaşamadılar. Büyük ümitlerle, geleceğin yıldızları olarak İstanbul kulüplerine transfer oldular ama genellikle sezon sonunda ya kiralık ya da bonservisleriyle beraber Anadolu takımlarına transfer olup hiçbir zaman ülke gündemine oturamadılar. Bir tür "neden geldim İstanbul'a" durumu. Aşağıdaki listede Zafer Biryol, Serkan Aykut gibi isimler yok örneğin, zira bu futbolcular kariyerlerinde önemli bireysel başarılar yaşadıktan sonra ve yaşları 25'in üstünde iken İstanbul kulüplerine gelip bir süre sonra ayrıldılar. Burada kıstasımız sadece oynadıkları kulüplerin yaklaşımı ile değil kendi hatalarıyla da harcanmış genç yetenekler. Dikkat edeceğiniz gibi listede Fenerbahçeli oyuncuların bir üstünlüğü var. Blogun Fenerbahçelilerinden tunchay "Zaten sırf Fenerbahçe'den 10 tane çıkar" şeklinde bir yaklaşımda bulundu. Anlayacağınız, Galatasaraylı'nın insafına uğramıştır liste belirteyim. Ha tabi listede tamamen Türk oyuncuların olduğunu da not düşelim.

1-Alp Küçükvardar: 1976 İsveç doğumlu, Galatasaray'ın altyapısından yetişmiş ufak tefek bir adamdı Alp. 1992'de PAF takımı ile maçlara çıkmaya başladı ve kısa sürede dikkatleri üzerine çekti. 1994-95 yıllarında Galatasaray ile birkaç hazırlık maçı ve TSYD Kupası maçlarında takımın formasını giydi. Hepsi o kadar. Sonraki kariyeri 1996-97'den başlamak üzere Çaykur Rizespor, Gaziantepspor, Şekerspor, Siirt JETPASpor, Göztepe, Denizlispor, Karagümrük, Türk Telekomspor ve Çanakkale Dardanelspor'da geçti. Halen Çanakkale'de. Yaşı 33. Geleceğin yıldızı olarak görülüp Anadolu turu atan isimlerin başında geliyor.

2-Selahattin Özbir: Almanya'da futbol eğitimini almış ve oradan 21 yaşında Yeni Afyonspor'a gelmiş bir adamdı Selahattin. 1996-97 sezonunda Fenerbahçe'ye geldi. Ancak bir hazırlık maçında kendisini oyundan alan Otto Bariç'e, saha kenarında bozuk atınca kendi kaderini hazırlamış oldu. Bir sezon daha İstanbul'da kalıp Kocaelispor'un yolunu tuttu. Sonra da ülkesine dönüp genç yaşta futbolu bıraktı. Fenerbahçe'ye geldiğinde o dönemin önemli yıldız adaylarından birisi olarak gösteriliyordu ama işler planlandığı gibi gitmedi.

3-Mesut Kumcuoğlu:1999 yaz ayları. Türk gazeteleri İtalyan Corriere Dela Sera'nın yayınladığı bir listeyle ilgili şu haberi yapmışlardı. "Beşiktaş PAF Takımı'nda forma giyen Mesut Kumcuoğlu, İtalyan spor gazetesi Corriere Della Sera tarafından yayınlanan, ‘‘Avrupa'nın en iyi 50 genç futbolcusu’’ listesinde yer aldı. Liverpool'lu Michael Owen, Arsenal'li Nicolas Anelka gibi dünya çapında ünlü isimlerin bulunduğu listeye, Türkiye'den yalnızca Mesut girdi". Toshack onu Beşiktaş A takımı kadrosuna aldı kısa bir süre. Sonraki kariyeri: Boluspor, Kahramanmaraşspor, Yalovaspor, Akçaabat Sebatspor, Ünyespor, Kartalspor şeklinde. Bugün 29 yaşında Mesut. Halen Kartalspor forması giyiyor.















4-Mustafa Kocabey: Aslında listedeki birçok ismin aksine Galatasaray'ın, kazandığı kupalar açısından son 20 yıldaki en verimli iki döneminden birine rast geldi "Papin" Mustafa. Karl-Heinz Feldkamp yönetimindeki takımla bir sezonda 4 kupa kazanan takımın Hakan Şükür ile birlikte forveti idi. "Yapma Hayrettin" hikayelerinden, stanbul'daki 3-2'lik Roma maçının kahramanlarındandır. Ama Papin'liği o seneyle sabit kaldı. Çanakkale Dardanelspor, Zeytinburnuspor, Kayserispor, Yimpaş Yozgatspor, Samsunspor, Vestel Manisaspor, Ç.Dardanelspor, Etimesgut Şekerspor, Ç. Dardanelspor ve halen forma giydiği Beylerbeyispor. 35 yaşında. Kariyerinde 200'e yakın golün altına imzasını koydu.

5-Tufan Apaydın: 19 yaşındaydı Fenerbahçe'ye geldiğinde. İzmirspor'dan aldı onu sarı-lacivertli kulüp ve transfer gerçekleştiğinde türk basınında ufak bir gürültü koptu.Sağ ve sol ayağını çok iyi kullanabildiği, birebirde çok yetenekli olduğu ve Türk futbolunun geleceğinin en iyi oyun kurucularından birisi olacağı söylendi. Yolculuğu Elazığspor, İzmirspor, Karşıyaka, Türk Telekomspor, Siirtspor, Diyarbakırspor, Şanlıurfaspor, Pazarspor ile devam etti. Şu an Beykoz 1908 formasını giyiyor. 28 yaşında. Her gittiği takımda "artık yükselecek" diye beklendi ama kariyerin bu profilde gidecek gibi.

6-Tunç Kip: Beşiktş savumasının 2000'li yıllardaki temel direklerinden birisi olacağı söyleniyordu Tunç için. Zira PAF takımında defansta görev yapıyordu ama Nevio Scala onu A takıma çıkarıp forvette görev verdi. 2002-03 yılında Göztepe'ye verilişi kariyerindeki karanlık yılların başlangıcı oldu. Ardından gelen Akçaabat Sebatspor, Türk Telekomspor ve Erzincanspor kariyeri. Halen Erzincan'da 28 yaşındaki oyuncu. Kariyeri zirvede başlayıp başaşağı gidenler kervanına katılması kesin gibi.



7-Tarık Daşgün: İşte listenin en flaş isimlerinden. Tarık'ın Fenerbahçe'ye transferi bu listedeki isimlerin tümünden daha büyük bir etki yarattı Türkiye'de. Zira 22 yaşında Gençlerbirliği'nden transfer edildiğinde büyük umutlar bağlanmıştı. Ama 2 sene sonra Kocaelispor'a gönderildikten sonra bir daha o şöhretin onda birine dahi ulaşamadı. Ankaragücü, Yozgat, Gençlerbirliği, Sakarya, Karabükspor, Tokatspor ve Bingöl Belediyespor. 2006 yılında uyuşturucu kullandığı nedeniyle hak mahrumiyeti cezası alması bitişi oldu. İlyas Salman'ın Ya YaYa Şa Şa Şa'sı onun için yapılmış gibi adeta.

8-Aydın Tuna: Beşiktaş'ın yıllar önce İzmir Alsancak'ta oynadığı bir Altay maçını hatırlarım. Maç boyunca Toshack kenardan "Aydın" ve "Nihat" diye bağırarak iki genç oyuncusunu motive etmeye ve saha içinde uyarmaya çalışmış hatta sesi kısılma noktasına gelmişti. İki oyuncu da gelecek vaad eden yıldızlar olarak görülüyordu. Nihat bugün Villarreal'de. Aydın ise Belediye Vanspor'da. Varna doğumlu yıldız adayı Sakaryaspor, Dardanelspor, Orduspor gibi takımlarda oynadıktan sonra bu sene Belediye Vanspor'a transfer oldu. 31 yaşında. Nihat'ı televizyondan izleyince ne düşünüyordur kim bilir?

9-İlyas Kahraman: İlyas Kahraman listedeki diğer isimlerin aksine kariyerinde çok düşük seviyedeki takımlarda oynamadı. Genelde birinci lig takımlarında forma şansı buldu ve bu takımın orta sahasının önemli silahlarından oldu. Ama aslında ondan çok daha fazla şey bekleniyordu. 20 yaşında Galatasaray ile başladığı A takım kariyeri Gaziantepspori Yimpaş Yozgatspor, Denizlispor, Malatyaspor, Bursaspor Diyarbakırspor, Antalyaspor ve İstanbul B.B.Spor ile devam etti. Şu an devre arasında transfer olduğu Boluspor'da forma giyiyor. 33 yaşında. Hemen hemen aynı dönemde ortaya çıkan Ufuk Talay da Avustralya'da futbol yaşamını sürdürüyor.
















10-Burak Akdiş: Fatih Terim dönemi Galatasarayında Hakan Şükür, Arif, Marcio gibi isimlerin arkaında gelecek vaad eden yedek oyuncu olarak görev yapıyordu Burak. 1998 yılında Bilbao deplasmanında 90. dakikada dışarı attığı kafa vuruşu onu ömür boyunca "ya aksi olsaydı" sohbetlerinin baş köşesine oturttu. Kartalspor'dan gelmişti Galatasaray'a. Göztepe, Kayserispori Karabükspor, Sivasspor Sakaryaspor, Bursaspor, tekrar Sakaryaspor ve şu anda 31 yaşında forma giydiği Karabükspor. Futbolu büyük ihtimalle bu ayarda takımlarda oynayarak bırakacak ve "şu an neredeler?" yazı dizilerinin maddelerinden birisi olacak.

33 yorum:

Unknown dedi ki...

Murat Bolukbas'ta listeye eklenebilir. Fenerbahce'den Trabzonspor'a transfer oldugu yaz buyuk yaygara koparmisti.

masa bekleyen cocuk dedi ki...

Ali Şen Kandil..

gökhan dedi ki...

ilk olarak okan koç gelir benim aklıma. baya da şans bulmuştu luce döneminde ama kayboldu gitti.

ibrahim akın ve burak yılmaz var yine aklıma gelen. yine bol şans bulupta değerlendiremeyenlerden. burak fenerede gitti ama orda da beğendiremedi kendini.

aslında o kadar çok adam varki say say bitmez. burda en büyük sorun bence yeni çıkan bir futbolcuyu hemen abartmamız. burak olsun, şimdilerde serdar özkan olsun birkaç maçta ekstra performans gösterince çok fazla abartılıyor ve normal performanslarıyla oynadıklarında beğenilmiyor. önce kafaların düzelmesi yani...

aşkın dedi ki...

1)İstisnasız hepsindeki bu anormal serbest kariyer düşüşü bu futbolculara hiçbirşey eklenmediğini gösteriyor.Tabii kendilerinde de kabahat var.
2)Sergen - Hakan sağlam güvenceler bulamasa bu listeye çoktan girerlerdi.Keza Nihat düşmese de bu kadar yükselemeyebilirdi.Onun şansı Toschak oldu.
3)Listede pekçok tanıdık isim var, birçoğuna şahit oldum.Duygulansam mı üzülsem mi bilemedim.

omega dedi ki...

Burak Akdiş kaptanı olduğu Sakarya'dan para yüzünden ayrıldıktan sonra zaten iflah olmaz aldığı ah'larla.
Listeye oyuncu eklemek gerekirse Muhammet Hanefi'yi de ekleyebiliriz.Tuncay'ın peşinden Sakarya'dan Fener'e gitti.Ama sanırım şimdilerde Bank Asya'da.Berkant da listede nasıl unutulmuş bilemiyorum.Adam her yerde hüsran.Cezalar aldı falan.

Adsız dedi ki...

Gazetede Tarık için hazırlanan haberin altbaşlığın, "Cumaları kaçırmaz" olması ile, futbol hayatının uyuşturucu nedeni ile bitmesi ne kadar ironik durmuş.


Özellikle seçtiyseniz, bravo demek istiyorum. :)

alperensaylar dedi ki...

en çok üzüldüğüm tufan olmuştu. aksilik, tarihin en kötü fenerbahçelerinden birine gelmesi oldu. mesela sonraki sezon gelseydi belki sağ tarafta ali güneş yerine tufan oynardı.

bu kadroya hüseyin kartal da eklenilebilir mesela. konfederasyon kupası kadrosunda vardı yanlış hatırlamıyorsam. en son ankaragücü'nde görmüştüm. bir de şanssız insan alper tezcan var.

erdi dedi ki...

Cem Karaca.

steven_stiffler dedi ki...

Soner Keleş aklıma geldi benim de İzmirspor'u görünce...Tufan gibi o da yetenekli,geleceği olan bir futbolcuydu.Şimdi nerelerde acaba?

Emin Tolga Akgoz dedi ki...

kocaeli'nin sakallı tavernacısı faruk'u unutmayalım lütfen.

Adsız dedi ki...

kesınlıkle yasin sülün. yıllarca beşiktaşta hep forma buldu ama hiçbir varlık gösteremedi.akılda kalan tekşeyi ise takla atarak penaltı kazandırması oldu.birlikte takımda yer almaya başladığı nihat villareal de o simdi nerde bilmiyorum en son kasımpaşada forma giyiyordu.
buarada burak akdiş le ilgili ufak bir dipnot.Sivasspor un süper lig e çıkmasında mehmet yıldız ve gökhan bozkaya ile büyük pay sahibi olmuştu

Thermo Rheumon dedi ki...

Serkan Özsoy vardı bi de Fener'in.
Bi de eskişehirli Faruk. Milli falan da oldu hatta galiba. Hala oynuyor da yani bir yere varamadı sonra o kadar laf sözden sonra.

Her Yol Roma dedi ki...

Dutchman,

Selahattin için "Sonra da ülkesine dönüp genç yaşta futbolu bıraktı" demişsin, ülkesinden kastın Almanya mı?

Bu da şey gibi oldu; "Dostum yabancı demişsin ama orda Efes şişesi var".

Saygılar

Turgay Keskin dedi ki...

Tufan Apaydın'ı Four Four Two'da yazmıştım. Gerçekten kaybolup gitti. Pazarspor'da takip etme şansı buldum sonraları, pek oynayamadı. Sakatlıklarla başı dertteydi. Yazımdan sonra tanışma imkanı buldum, Beykoz'da yine sakatlıklarla uğraşıyor. Bakalım ne yapacak?

Flying Dutchman dedi ki...

@Her Yol Roma

futbola orada başladığı için öyle bir ifade kullandım. Yoksa onun "dostum esmer demişsin ama bu zencili" versiyonu da var :))))

tryy dedi ki...

Tarık şu anda yanılmıyorsam Gençlerbirliği futsal takımında oynuyor.

Cavcav'ın bi açıklaması vardı hakkında. 500000 liraya verecektim, kaçırdılar 1000000 liraya sattım diye.

yavuzy dedi ki...

@KaaN, Yasin sülün sezona Adana Demirspor'da başladı. Takımın iç dengelerini sarsıp, çeşitli hizip faaliyetlerine karıştı, O oynatılmadığı için teknik direktörler gönderildi, sonra bi ara kadro dışı kaldı, sonra döndü takım kaptanı oldu. En sonunda takımla ilişiği kesildi.

erbo dedi ki...

okan koç

turhanatakan dedi ki...

bu listede takım kaptanı kesinlikle tarık olur derim. ilyas da gerçekten yetenekli bir oyuncuydu ama bu listedeki oyuncuları sanırım üç büyüklerin altyapısından çıkanlar ve diğer takımlardaki müthiş futbollarıyla dikkat çekip sonrasında hüsran yaratanlar diye ayrı ayrı değerlendirmek gerekebilir.

hep 3 büyük topçusu olmanın zorluğundan dem vurulur ya zaten hakan şükür'ün kariyeri bile bunun özeti gibi aslında. ondan daha yetenekli pek çok topçu kaybolup giderken yıllarca galatasarayın ve milli takımın en önemli oyuncularından biri olması azımsanmamalı.

karamazov dedi ki...

Alp'in kariyerine bir ekleme yapayim. Bursaspor'da da forma giymişti. 2002-2003 sezonu olabilir tam emin değilim.

Her Yol Roma dedi ki...

ben de blogumda "tutunamayanlar" adlı bi seri yapıyorum, henüz 3 kişi oldu ancak daha çok büyük takım altyapılarında oynamış, orda tutunamayanları aldım (hüseyin kartal hariç).

http://heryolroma.blogspot.com/search/label/tutunamayanlar

Minero dedi ki...

İlyas belki de listede bulunmayabilirdi. Çünkü hep Süper Lig'in yeni takımlarının 10 numarası ya da 1.Lig'in başa oynayan takımlarının en önemli silahı oldu. Yalnız en dikkatimi çeken şey Korkut Göze'nin taa o zaman bile bu tarz yazılar yazması oldu. Hastayız :)

jose dedi ki...

Murat Alaçayır.

Adsız dedi ki...

yer kalsa ibrahim akın da eklenebilirdi :)

sekerse tehlike dedi ki...

tufan istanbula geldikten sonra yusuf şimşek'le beraber alemler barlar pavyonlardan çıkmazdı. Yusuf bi şekilde topaarladıfalan ama Tufan o kadar şanslı olamadı...

Adsız dedi ki...

Yahu bir de Balkan göçmeni sarışın bir futbolcu vardı. FB-Gs çekişmesinden sonra FB'ye transfer olmuştu 17 yaşında. Nesim miydi adı?
Doğru atmışsam haberi olan var mı?

tunchay dedi ki...

Nesim ne Fener'e ne Galatasray'a yar olmuştu. İstanbulspor'a geldi, epey de uzun süre oynadı. Sonra Trabzonspor ve Malatya maceraları var.

CaRtMaNtR dedi ki...

Tufan, Fenerbahçe'ye transfer olduğu dönemde Fatih Terim kendisini Galatasaray'a almak için çok uğraşmıştı. Acaba o transfer bu şekilde gerçekleşse şimdi neler olurdu.

Keza Okan Koç sınırlı defansif yeteneği ile 3-5-2 oynayan Beşiktaş'a giderek kendi kariyerini baltalamıştı.

Alp A takıma çıkıp hazırlık maçlarında iyi performans gösterdikten sonra Terim ile takışmasından kadroda yer bulamadığı ile ilgili haberler hatırlıyorum hayal meyal.

Bu arada listeye Taffarel'in düzenli olarak yedeği olan Kerem'ide eklemek gerekir mi acaba diyeceğim ama kendisi hiç bir zaman üst seviyede fazla oynayamadı zaten.

Adsız dedi ki...

kucuk bir duzeltme. tunc kip altyapida iken mevkisi forvetti. gazetelerde fiks baslik; tunc kip attigi gollerle costurdu, sevindirdi, ziplatti, hoplatti vs biciminde olurdu. fakat a takima ciktiktan sonra savunma oynamaya basladi.

Adsız dedi ki...

yine besiktas altyapisindan yetisen, kucuk yas grubu milli takimlarda firtinalar estiren ve bir sekilde gencler'e giden ali ozturk'ten de ses yok. hayirlisi...

EDDIE dedi ki...

Terim döneminde Rıdvan Dilmen'in tavsiyesi ile Karşıyaka'dan yeni Bülent Korkmaz olarak Emrah Umut getirilmişti Galatasaray'a, o nerelerdedir şimdi kimbilir.

Adsız dedi ki...

zafer biryol ve okan yılmaz da bu listede yer alacak iki önemli isim olabilrdi

Unknown dedi ki...

Ali cansun???