23 Nisan 2009 Perşembe

VELETLER MANGASI


















23 Nisan temalı sondan bir önceki postta seçme çocuk filmlerinin bir Top 10 listesini verelim. Çok kısa değinip, yeğenine, kuzenine, oğluna, kızına izletmek isteyen olursa listeden check edebilir. Çizgi filmleri dahil etmedim onlar zaten (Japon animasyonlarını bir kenara ayırırsak) kafadan listedeler. Biz kanlı canlı oyuncuların olduklarını listeledik.

1-War of the Buttons (Düğmelerin Savaşı): Çok bilen yoktur bu filmi ama Pal Sokağı Çocukları'nı andıran bir çete savaşları filmidir. İrlanda'da geçmesi bir başka artısı. İzleyişim 10 yıla yakın süre önce Cine 5 ekranlarına rastlar. Ne yönetmen ne oyuncular sonra ortalarda görünmemiştir ama gayet hoş bir filmdir.

2-E.T.: Spielberg 26 sene önce uzaylıları çocukların arkadaşı yapmıştı. 25 sene sonra War of the Worlds'de E.T.'ye ve kendisine ihanet etti. Yine de filmi yabanaatmamak lazım. Bu film her konuşulduğunda "orda hani küçük kız var ya o Drew Barrymore" muhabbetini yapan tek ülke biz miyiz acaba?

3-Lemony Snicket's Series Unfortunate Events: Nedense bu film bir çok kesimce beğenilmemesine rağmen benim Harry Potter'dan da TheChronicles Of Narnia'dan da daha sevdiğim bir film oldu. Filmin sanat ve görüntü yönetmenliğini çok beğendiğimi söylemeliyim. Filmin tek kötü yanı Kont Olaf'ı canlandıran Jim Carrey'di. Misal filme sadece Snicket'ın sesi olarak katkı yapan Jude Law, Olaf rolüne bürünseydi çok daha iyi bir şey ortaya çıkablirdi.

4-Jumanji: Duyarlı Robin Williams klişesinin en iyi çalıştığı film. İtiraf edeyim pazar sabahı için güzel filmdir. Evet filmdeki bütün örümcek, maymun, gergedan ve aslanın bilgisayar desteği ve çok amatör kukla tasarımlarıyla karşımıza çıktığı her sahnede açıkça görülür ama 7-8 yaşındaki kuzenle izlenir işte.

5-A.I.: Elimde olsa da bu filmi bütün çocuklara izletebilsem. Spielberg'in modern pinokyo destanı. Gelecek tasarımı, bir kaçış öyküsü, yapay zekaların gelişiminin ardında çok güçlü bir duyguyu anlatıyor film. Karşılıksız anne sevgisi. Gözyaşı döktüğüm birkaç filmden birisidir.


















6-Finding Neverland: Johnny Depp ve KateWinslet gibi 2 çok güçlü oyuncuya sırtını dayayan film PeterPan'dan yol çıkarak bizi "olmayan ülke"ye götürüyor. Spielberg'in Hook'una göre Pan çok az görünüyor olmasına karşın ondan çok daha iyi. Depp bu filmin bir sahnesinde korsan rolündedir. Adam "yeter ulan" demiştir.

7-Ghostbusters I & II: Serinin her iki filmi de iyidirde ikincisi tam bir eğlenceliktir. İçinde hafiften gerilimi de barındırması sebebiyle çok ufaklıklara değil de 10 yaş üstünün izlemesi yerinde olur düşüncesindeyim.

8-Charlie and the Chocolate Factory: Ne denilebilir ki, yine Johnny Depp, tesadüfi ölçüde yine Findin Neverland'deki küçük oyuncu Freddie Highmore ve Tim Burton. Başka söze gerek yok.

9-Stand By Me: Stephen King'in en insancıl ve ölünün en az olduğu romanından Rob Reiner'ın uyarladığı filmi sakın Rob Reiner'ın uyarladığı diğer King romanıyla karıştırmayın. İtinayla bacak kıran bir prikopat hemşire bulursunuz karşınızda.

10-Star Wars: İşte geldik favorime. Her çocuğun küçüklüğündeki kahramanı farklıdır. He-Man, Yakari, Tanju Çolak, Oğuz Çetin, Zagor, Kaptan Mağara adamı...Benimki bu filmdedir. Luke Skywalker. KLasik üçlemenin hepsi izlenebilir. Ha sadece çocuklara mı hitap eder? Asla 2 yaşından 102 yaşına kadar her kesimden fanatiği vardır. May the force be with you...

15 yorum:

Sosyal_FB dedi ki...

Serinin şu kadar zamanlık fanatiğiyim; ilk gördüğüm andan beri Luke Skywalker denen ağlak insandan hoşlanmıyorum. Ulan her şey bir yana, imparatoru bile kendisi halletmedi herif. "Bubaaaaaa, bubaaaaa" diye ağlamasına dayanamayan müteveffa Anakin olmasa, orada da karambole gelecekti.

Expanded Universe hadiseleri beni bağlamaz kardeşim.

Doğarken ananı öldür, ergenlikte amcanın ve teyzenin vefatına sebebiyet ver, Obi Wan senin için kendini feda etsin, Yoda'yı o yaşında ruh hastası et, Han Solo dondurulsun, Jabba The Hutt'a gider yapıcam diye tuhaflıklara gir, garibim Endor'u savaşa yok, İmparator'un karşısında maymuna dön. Sonra "Ben Master Jedi'yım". Hadi lan ordan, hadi!

Baban manyak, sen ağlak, anasını ağlattınız lan galaksinin. Yıkılın!

omega dedi ki...

Tam da bu sabah aklıma gelmişti Charlie ve Çikolata Fabrikası.23 Nisan niyetine bir kanal verir inşallah dedim ama henüz karşılaşmadım.
Jumanji, Charlie ve Çikolata Fabrikası, A.I. ve E.T. Bu filmleri ne zaman görsem izlerim.

Ozkan Ulukok dedi ki...

Stand by Me kesinlikle mükemmel bir filmdi gözlerim dolmuştu sonunda hala hatırlarım (hala da dolar izlesem tekrar)

Luke Skywalker'a gelince tartışmasız en sağlam Jedi'dır benim için ardından Kit Fisto gelir elbette:)

Çift Kaşarlı Tost dedi ki...

cloak and dagger!

AbSurDMaN dedi ki...

Lemony Snicket's Series Unfortunate Events, bu film pek de çocuk filmi gibi gelmemişti bana, film güzel o ayrı. Jim Carrey'i de Olaf rolünde başarılı bulmuştum, zati eleman bu tip filmlerde komedi filmlerinden daha iyi performans sergiliyor. Misal, Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

alchoburn dedi ki...

jumanji ilk altyazısız izlediğim filmdi. gene de hastasıydım.

bu arada tam olarak çocuk filmi diye değerlendirilebilir mi bilemem ama uçurtmayı vurmasınlar ile fried green tomatoes beni çocukken çok etkilemişti.

alchoburn dedi ki...

Bu arada, Charlie and the Chocolate Factory (ki meraklısı varsa aslında kitabın devamı vardır "Çarli'nin Cam Asansözrü" şeklinde onu da tavsiye ederim) iki kere çevrilmiştir, fikrinizi bilemem ama ilk film de tam bir şaheserdir.

Bir de son söz, Wizard of Oz.

Tabii listeyi ortaya koyunca dedikodusu bol oluyor. :))

Minero dedi ki...

Bu filmlere ek olarak bir de Tim Burton ve Jhonny Depp ortaklığı olan Edward Scissorhands eklenebilir...

Houston dedi ki...

Lord of the Flies girmeliydi bu listeye derim =)

CaRtMaNtR dedi ki...

A.İ. için ufak bir ek bilgi. Yanılmıyorsam bu film aslında bir Kubrick projesi idi ama üstad Eyes Wide Shut'ı çekerken rahmetli olunca Spielberg onun anısına bu filmi çekti gibi bir şeyler aklımda kalmış. Yanlışsada şaşırmam tabi :D

x dedi ki...

War of the Buttons birbirleriyle savaşan ve yakaladıkları rakip çete üyelerinin düğmelerini alan 2 çocuk çetesini anlatıyordu, güzel filmdi cidden..

o değil de jumanji'yi ilk seyrettiğimde oldukça küçüktüm ve acayip korkmuştum o filmden.robin williams a rağmen hala tırsarak izliyorum:D

caven dedi ki...

Stand by me çok pis koyar adama.Bu filmi izleyipte sonunda ağlamayan varmıdır acaba?

Flying Dutchman dedi ki...

@Houston

Lord of the Flies aklıma geldi tabi de o çocuk filmi değil gibi :)))daha doğrusu çocukların akıl sağlığı için iyi değil :))

varol döken dedi ki...

A.I mi? ya o filmin başında çiğnemeye çalıştığı ıspanak boğazında kalsın da film burada bitsin diye benden başka dua eden yok mudur?

haley joel osmond insanı çocukluktan soğutur ya ne çocuk filmi!

çocuk filmi deniliyorsa, herbie başta olmak üzere trt 1 de pazar günleri verdikleri enfes bir seri vardı... mesela bir tanesinde pumadan hızlı koşan afrikalı çocuğun amerikan futbol takımına girmesi, sonra yiyeni dünyanın en güçlü adamı yapan iksirin filmi...

@canarino
levye varsa gel girişelim abi, lightsaber falan halt etmiş!

Çetin Cem dedi ki...

depp'le freddie highmore'un iki filmde oynaması tesadüf değil aslında. ikisi "finding neverland"de oynadıktan sonra depp çocuğun yeteneğinden etkileniyor ve "charlie & the chocolate factory" için de onu tim burton'a öneriyor. böyle hoş bir bağ var ortada.