12 Mayıs 2009 Salı

GAI ASSULIN

Netanya futbolcu fabrikasından çıkmış bir adam Assulin. Aslında keramet Netanya şehrinde değil kentin yetenek yetiştirici akademisini kuran Beitar Nes Tubruk takımında. Takım 1980'lerin ortalarında İsrail'de adındna söz ettiren ama daha sonra hızla çöküşe geçen bir camia 1993'te kulübü İsrail'li bir iş adamı satın alıyor. Sonrası 1992-99 arası İsrail milli takımının başında olan Shlomo Scharf'ın da yardımıyla İsrail'in büyük kulüplerine ve Avrupa'lı takımlara futbolcu yetiştiren bir pilot takım havasına bürünüyor. Senelik bütçeleri 1 milyon dolar civarı ki bunun üçte biri Maccabi Haifa'nın sahibi Ya'akov Shahar tarafından sağlanıyor. Bünyesinden çıkardığı yetenekler bugün İsrail birinci liginde top koşturuyorlar ve İsrail 18, 19,21 yaş altı milli takımında da forma giymiş durumdalar. Gai Assulin bu çarkın ürünü bir adam. 12 yaşında Beitar Tuburk forması giyerken Shlomo Scharf ailesine "Barcelona'nın futbol okullarını bir deneyin" diye tavsiyede bulunuyor. Onlar da uyuyorlar, sonrası çorap söküğü.

Geçtiğimiz sezon Guardiola'nın yönettiği Barcelona B takımının kadrosundaydı. Chelsea, Milan ve Manchester United pençelerini gösterince Katalanlar anında profesyonel kontratı koydular önüne ve 3 yıllık, 20 milyon euro karşılığında serbest kalacağını öngören bir kontrat imzalattılar. Assulin Guardiola'nın takımıyla İspanya futbolunun dördüncü kademesi Tercara'da şampiyon olunca Pep A takıma geçti ve tabi beraberinde götüreceği genç oyuncular da konuşulmaya başlandı. İçlerinden birisi de Assulin'di. İsminin etrafında giderek dedikodular artınca İsrail milli takım yetkilileri de harekete geçtiler tabi. Mart 2008'de Şili ile oynanan dostluk maçı için kadroya çağırdılar. Assulin 78. dakikada Benayoun'un yerien girerek Ben Sahar'a ait olan en genç A milli unvanını da 16 yaş ve 195 günlükken ele geçirdi. Geçtiğimiz mart ayında İspanyol pasaportunu aldı ve artık Avrupa Birliği vatandaşı sayılıyor. Önümüzdeki sezondan itibaren A takımda izleyebiliriz. Bu arada Guardiola A takıma geçince B takımın başına Luis Enrique getirildi, neredeyse selefinin yaptığı işi tekrarlıyordu. Takım Tercara'da kendi grubunda beşinci sırayı alarak bu sezon yükselme play-off'u şansını kaçırdı.

Assulin şimdilik ancak videolarından izlediğimiz kadarı ile driblingleri ve fiziki yapısı açısından Krkic ve Messi'yi andırıyor fena halde. Barcelona'nın bu tür minyatür yetenekler keşfetme açısından ihtisası var belli ki (hoş Assulin'in boyu 1.77 ama Barcelona kentine ilk ayak bastığında böyle değildi).

2 yorum:

DaesAgelmar dedi ki...

Barcelona Başkanı ve yöneticilerinden bazılarının İsrail ile sıkı ilişkileri olduğunu duymuştum. Sanırım bu durumu lehlerine çevirmek için oradaki genç yetenekleride bünyelerine katmaya başlamışlar.

Sinan Kolat dedi ki...

Geçen sene FMde Barça ile harikalar yaratırken B takımda gözümün üstünde olduğu bir oyuncuydu. Ama o sırada aynı yaşta Fransız Saivet diye bi adam keşfetmiştim, o yüzden B takımdan sattım onu da. 5 sene üstüste şampiyon olduğum için kimse sorgulamadı iyi oldu.
Şimdi ne alaka belki ama aklıma gelmişken yazdım