28 Temmuz 2009 Salı
2009-10 FORMA TASARIMLARI
Büyük ihtimal herkes değinmiştir bu forma işine kıyısından köşesinden. Açıkçası forma tasarımları konusunda, işin atölye kısmında benden biraz daha donanımlı Tuncay ayrıca bir yazı yazacaktır bununla ilgili ama ben yoldan geçen vatandaş gözüyle bakayım olaya. 4 büyük kulübün forma tasarımlarının tümünü dünkü Galatasaray tanıtımıyla görmüş olduk. Olayı farklı açılardan değerlendirmek lazım. Renk, tasarım, reklamların formaya yerleştirilmesi ve giyilebilirlik. Bir kere şunu diyeyim çok klasiktir bu "formayı günlük hayatta da giyebilmelisin" lafı, ama ben o dertte değilim, ben günlük hayatta giyilmeyecek formayı da bir yemeğe giderken giyebiliyorum. Ama bir formanın maç günleri dışında giyilebilmesinin bana göre kriterleri şudur, düz renk olması, üzerinde çok fazla reklam olmaması ve olan reklamın da çok göze batmaması. O yüzden maç günleri dışında giymeyi en sevdiğim 2 forma şunlardır. Dolayısıyla giyilebilirlik açısından da bu şekilde bakacağım hadiseye.
Renk kullanımı açısından takımların esas renklerini kullandıkları formalara bir lafımız olamaz zaten. Derdimiz diğer renklerin kullanımında. Elimizde Beşiktaş'ın grisi, Fenerbahçe'nin antrasiti ve Galatasaray'ın moru var. Beşiktaş'ın gri kullanması son derece doğal, zira esas iki rengini karıştırdığınızda gri rengi elde ediyorsunuz zaten. Fenerbahçe'nin antrasit tercihi yine ana renkler ele alındığında anlaşılır gibi. Burada en fazla dikkat çeken Galatasaray'ın mor rengi. Mor mavi ve kırmızı renklerin karışımı, bu yüzden Fenerbahçe'nin esas renklerinden lacivertin sülalesinden bir rengin çağrıştırılmasına içerleyenler olmuş olabilir ama "değer" kavramının forma tasarımında çok da önemli olmadığı kanaatindeyim. Sebebi de şu, zaten bu tür denemelerde, kulüpler ana hatta iki numaralı formalarının yanına üçüncü bir alternatif olarak koyuyorlar yeni denemeleri. Yani takımın bir numaralı formasındaki klasik renkleri değiştirmiyorlar. Bu anlamda Galatasaray'ın mor formasını ele alırken formayı bir bütün olarak görmek lazım.
Söyleyeyim peşinen, reklam yazısının formaya yerleştirilmesi açısından en kötü tasarım Galatasaray'a ait. Çok kötü bir yazı karakteri ve çok kötü bir renk seçimi. Klasik parçalı formanın üzerindeki reklamın beyaz olması zaten oldum olası onaylamadığım bir şey sarı ve kırmızı renkler için, e yazı karakteri de çok kötü görününce parçalı formanın sınıfı geçemediğini söylemeliyim. Yalnız bu yazı karakterinin formaya yedirilmesi konusunda Tuncay'ın söyleyecekleri olacaktır ona bırakayım o tarafını. Bu yüzden reklam yazısının rengi, karakteri ve formaya uyması bakımından en göze hoş gelen forma mor forma. Bir de etrafta bu rengin mor değil "asalet rengi" olduğunun iddia edildiği şeyler okuyorum, asaleti sefaleti bilmem mor bu. Yalnız her platformda sektirmeden gördüm bu ufuktaki "Galatasaray morardı" başlıklarına davetiye çıkarıldığını. O tarafına katılmıyorum, kulüp Türk basınının atacağı "Çarşambayı Tansel Aldı" sığlığındaki başlıklara göre forma tasarlarsa çok işimiz var. Formaları yücelten başarılardır. Dünya tarihinde yüksek ihtimalle enfes forma tasarımları gelip geçmiştir ama bunları dünyaya mal eden o takımın elde ettiği sonuçlardır. Galatasaray'ın Neuchatel maçında giydiği beyaz forma tasarım açısından çok büyük bir deha mıdır? Hayır. Ama bugün bir efsane niteliğindedir. Celtic'in enine çizgli efsane forması ile Queens Park Rangers'ın formasının tasarımı neredeyse aynıdır. Mahkumların giydiği sarı siyah üniformanın renk evrimine uğramışıdır işte. Ama Celtic formasını efsane yapan Glasgow kulübünün tarihe geçen başarılarıdır. Dolayısıyla başarılar geldikçe mor forma üzerindeki bu muhalefetin azalacağını düşünüyorum. Benim 3 forma içinde en fazla beğendiğim oldu. Hem, 6S yazılmasındansa "morardı" yazılmasını yeğlerim kusura bakmayın. Yoksa sırf renk açısından bakıyorsanız tarih çok güzel mor renkli tasarımlar da gördü.
Fenerbahçe'nin antrasit formasının da gayet hoş olduğunu belirtmeliyim. Burada insanlarla muhalefete düştüğüm forma çubuklu sarı-beyaz forma oldu. Yaka tasarımı dışında o kadar da kötü olduğunu düşünmüyorum. Ama itiraf edeyim önceki yıllardaki enine kalın çizgili sarı-beyaz forma daha iyi bir seçimdi. Yine de ne antrasit formanın ne de sarı beyazın örneğin Galatasaray'ın parçalısının tasarımı kadar kötü olduğunu düşünmüyorum. Bu seneki kaleci kazağını, saha içine uygulasalar iyi bir sonuç alırlar büyük ihtimalle. Fenerbahçe düz lacivert forma giymeyeli belli bir zaman oldu.
Beşiktaş'ın formalarından klasik çubuklu dışındaki iki forma maalesef hoşuma gitmedi. Pençe hadisesinin biraz abartıldığını düşünüyorum. Beyaz bir forma üzerine ambleme atılacak bir üçlü pençe darbesiyle bu iş hallolabilirdi. Beşiktaş'ın kartal simgesini bilmeyen bir adamın o çizgilerin pençe olduğunu tahmin edebileceğini hiç sanmıyorum zaten. Baklava desen formaya hiç girmeyeyim. Stanley Kubrick filmlerindeki mekanların fayans tasarımları gibi. Bana göre 3 büyük kulübün ürettiği toplam 9 formanın içindeki en kötüsü.
Trabzonspor. Yıllardır renkleri dolasıyıyla enfes tasarım potansiyeli olduğunu düşünürüm Trabzonspor'un. Bu sene de tasarımlaırn Nike'ın rolüne rağmen kötü olmadığı kanaatindeyim. Problem yine Galatasaray formasında olduğu gibi Türk Telekom yazısının karakterinde. Yoksa beyaz formanın o naif ama iddalı duran halini beğendiğimi söylemeliyim. Parçalı ise Galatasaray'ınkindeki aynı sebeple kurban olmuş.
Aslında Türkiye Ligi'nde 4 takım yok. Diğer takımların da tasarımlarına değinmek lazım. Ancak Bursaspor dışında, diğer takımların, önümüzdeki sezon için forma tasarımlarını görebileceğim veya satış gerçekleştirilebilecek bir siteleri var mı tümü hakkında bilgim yok. Ankaragücü Store yakında internet üzerinden hizmete açılacak. Denizlispor, Gençlerbirliği, Kayserispor gibi takımların ise böyle bir hizmeti yok, ya da varsa benim gözüme çarpmadı. O konuda bilgi verecek arkadaşlar olursa seviniriz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
5 yorum:
Benim anlamadigim, parçali forma altina beyaz sort inadi neden? Sadece benim gözüme mi batiyor?
Parçalı formanın üretilmesinin sebebi klasik haline gelmesi, klasik haline gelen "Metin Oktay parçalısının" şortu da bugün olduğu gibi rengi beyaz.
"beyaz şort inadı". o da ilginç tabii.
abi trabzon'un formalar da çok kötü değil ama, bu sene giyecekleri çubuklu taaa 06-07 tasarımı. o pek olmamış işte.
Metin Oktay referansini biliyorum, kastim o degil. Bana göre beyaz sort estetik olarak uymuyor parçaliya. Yani ben sahsen sirf Metin Oktay'in anisina beyaz sort giyme taraftari degilim. Ve acaba bunu düsünen yegane kisi ben miyim diye merak ettim. O kadar.
Ki, illa Metin Oktay'i analim diyorsaniz, o halde neden kirmizi ile sarinin yerinin degistirildigini sormamiz lazim bence...
Yorum Gönder