8 Temmuz 2009 Çarşamba

BİR FORMALIK İŞİ VAR

Kaka ve Cristiano Ronaldo transferlerinin dünya futbolundaki dengeyi çok bozduğu ve son 60 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı bu dönemde, bu derece paranın harcanmasının yanlış olduğu belirtildi bir çok çevre tarafında ki bunu Michel Platini ve Uli Hoeneß gibi adamlar dahi yüksek sesle dile getirdiler. Bu transferlere 2 yönden olumsuz bakılıyor. Birincisi transfer piyasasını alt üst edeceği kaygısı. Buna katılmıyorum. Real Madrid tarih boyunca bu tür transferleri sürekli yaptı. Bu beyaz şimşeklerle artık özdeşleşmiş bir transfer politikası. Ama Real'in transferleri genelde dönemlik, sansasyon yaratan ve genel geçer bir etki yapmayan, rekor kıran transferlerdir. Yani Kaka ve Ronaldo transferinin dünya futbolunda, oyuncu bonservislerini arttıracak bir etki yapacağını düşünmüyorum. Böyle bir etkiyi aramak için İngiltere'ye bakmak lazım aslında. Kaka ve Ronaldo transferleri Abramovich etkisinin yanından bile geçemezler bana sorarsanız. Bu harcanan parayla değil, o ülkedeki fubol piyasasıyla alakalı. Abramovich'in Chelsea'yi satın alarak başlattığı "kulüpleri doğrudan para makinesi olarak görme" modası Premier Lig'i tamamen sarmış durumda ki Arap sermayesinden sonra sıra Asya'nın kaplan ekonomilerine geldi. Dolayısıyla bu değişikliği yapmak için anlık transferlerin etkili olacağını sanmıyorum. İkincisi de dünya futbolundaki güç dengesi hattında. Herkes biliyor ki bugün hala Barcelona şampiyonluğun en büyük adayı. Tek tek oyuncuların başarı getirmediği bir dünyada oynanıyor futbol. Hele hele İspanya gibi üst düzey bir ülkede bunun yaşanacağını sanmıyorum. Ama tabi ortaya çıkan çılgınlığı görmeme gerekçesi değil bu.

Ronaldo 85.000 kişi önüne çıktı biliyorsunuz. Tam bir çılgınlık. Cuma günü ilk antrenmanı var, oradan da çok haber gelecektir. Benim derdim Real Madrid kulüp mağazasından düşen haber. Kaka'nın tanıtıldığı ilk gün satılan forma sayısı. 600. Peki Ronaldo'da bu rakam ne? 3.000. Tam 3.000 Ronaldo forması. Tipik Türk futbolseveri geyiğidir, "abi adam bir transferi zaten forma satışından çıkarıyor" diye (bir de bunun "abi adam transferi bir maç hasılatından çıkarıyor" versiyonu var). 3.000 forma. Yalnız ilginç bir istatistik var. Bu 3.000 formanın 300 tanesi çalınmış kaşla göz arasında. Yani parası ödenen forma sayısı 2.700. Formanın fiyatı 85 euro, hatta 85,41. Yapalım hesabı 230.000 euro. Bu sadece dün kazanılan para. Ronaldo'nun haftalık maaşı yanlış hatırlamıyorsam 260.000 euro civarı. Yani anlayacağınız gibi dünkü satış bile yetmiyor. Kaldı ki Portekiz'linin sözleşmesinde yıllık artış, bazı gelirlerden pay alma gibi maddeler de var ki bu rakam gelecek yıl 500.000 eyro civarını bulacak. Haftada 500.000 euro.....Hey maşallah....Yani anlayacağınız bu iş, o bizim dilimize pelesenk ettiğimiz laf kadar basit değil. Bir forma satışıyla olmuyor işler. Bu arada dikkkatimi çekmedi değil, Casillas'ın deplasman kaleci kazağı, Ronaldo formasından daha pahalı, 92 euro.

5 yorum:

alperensaylar dedi ki...

"Casillas'ın deplasman kaleci kazağı, Ronaldo formasından daha pahalı, 92 euro."

bu transferlere çeşitli nedenlerle kızabiliriz ama klübün aslında kimlere değer verdiğinin ispatıdır bence bu cümle.

siriusjames dedi ki...

Galatasaray 2008-2009 formaları 82 TL iken uzun kollu kaleci formaları 90 TL.

http://www.gsstore.org/urunListele.asp?bolumID=2

Belki de imalatı daha pahalıdır :)

Flying Dutchman dedi ki...

Tabi tabi kesinlikle, onların omuz kısımları falan daha başka bir maddeden üretiliyor vatka gibi, düşüşleri yumuşatmak için, onun da etkisi var elbet...

Yalnız Fenerbahçe'de böyle olmayabilir. Volkan'ın formasında ben bir farklılık görmüyorum, futbolcu forması gibi...

gerçi onun da boyunluğu var ama store'da satılmıyordur :)))

alperensaylar dedi ki...

o zaman yalan olmuş bir yorum yapmışım:)

QuaresmA dedi ki...

real madrid geçmişte her sezon devamlı yükselen profilde transferler yapıyordu. figo - zidane - ronaldo gibi. figo'nun formasını alan, gelecek sene zidane'ı alıyordu, öteki sene ronaldo'yu..

ama bu sene ronaldo forması alan kaka veya benzema forması almaz. veya bunun diğer kombinasyonları :)

bence her sezon bir yıldız çok daha karlı bir durum, eskisi kadar forma satışı yapamayacaktır real madrid..