22 Temmuz 2009 Çarşamba

BJØRGE LILLELIEN



















Tarihe yaptıkları anonslarla geçen spiker sayısı o kadar da fazla değildir aslında. Ülke içindeki efsaneleriyle bilinirler. Ümit Aktan'ın Old Trafford'da sarfettiği "Şımaykıl diil, bütün maykıllar gelse o topu ordan alamazdı" lafını sadece biz biliriz, ya da Ertem Şener'in "Milan'ın Kakası erken geldi" bombasını. Benim bu alanda maç sırasında duyduğum en komik an, 2000 Avrupa Şampiyonası elemelerindeki baraj maçında İrlanda ile karşılaştığımız ve deplasmanda 1-1 berabere kaldığımız maçta, Hıncal Uluç'un, 79. dakikada Tugay'ın kaptırdığı top ile gelen Robbie Keane golü sonrası "Tugay, bi topu da bize at Tugay" şeklinde patlamasıdır. Onun dışında uluslararası kamuoyuna malolmuş futbol spikerlerine ve çıkışlarına çok fazla rastlanmaz. Hollanda'lı Jack Van Gelder'in 1998 dünya kupasında Bergkamp'ın Arjantin'e attığı golden sonra delirmesi vardır misal. Hollandalılar bu anı futbol-anlatım kesişmesinin en güzel anı olarak görürler yıllardır. Yukarıdaki isim dünya futbol tarihinde çok kimsenin bilmediği bir isim olabilir. Ama her kaidede olduğu gibi bunun da büyük bir istisnası vardır.

Bjørge Lillelien böyle bir adam işte. Hikayesini anlatmak için 1981 yılın gitmek lazım, hatta biraz daha öncesine. 1957'de, 30 yaşında iken Norveç televizyonlarında spikerliğe başlar Lillelien. Asıl uzmanlık alanı futbol ve kış sporlarıdır. Spikerliğe başladığı ilk andan itibaren her maçı renklendiren anltımı ile ün yapar, zira "görüntünün olmadığı radyo sunumlarını renklendirmezseniz, kimse sizi dinlemek istemez" demiştir. Bugünkü yazıyı yazma sebebimiz olan olay ise 1981 yılında meydana gelir. 9 Eylül 1981'de 1982 Dünya Kupası elemeleri çerçevesinde Norveç Oslo'da İngiltere'yi konuk eder. Bryan Robson maçın başında İngiltere'yi öne geçirir ama daha devre bitmeden Tom Lund ve Hallvar Thoresen ona cevap verirler. İkinci yarı gol olmaz maçı 2-1 kazanır Norveç. Norveç medyası ertesi gün bu maçı futbol tarihlerinin en büyük skoru ilan eder. Zira ülke futbolunun katıldığı tek runuva 1938'deki dünya kupasıdır ve orada da ilk turda elenmiştir. Ama asıl tarihe geçen olay 54 yaşındaki Bjørge Lillelien'in maç bitimindeki aksanlı İngilizcesi ile İngilizlere meydan okuduğu o müthiş repliğidir. Futbolcular saha içinde sevinirken şöyle der:


















"Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen . Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher [...] your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating!"

"Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, hepsini yendik....hepsini yendik... . Maggie Thatcher, beni duyuyor musun? Maggie Thatcher [...] Çocuklarının kıçına tekmeyi vurduk! Çocuklarının kıçına tekmeyi vurduk!"

İngiliz tarihine geçer bu sözler ve İngilizler bugün bile bunu çeşitli zamanlara kullanırlar, ki Mean Machine filmindeki maç sahnesi de bunlardan birisidir. O müthiş anın görüntüsü için.




5 yorum:

anial dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
alperensaylar dedi ki...

o değil de hollandalı spiker abi bir gün hollanda şampiyon olursa onu nasıl anlatır merak ediyorum:)

AbSurDMaN dedi ki...

En güzel 10 spiker sevinci yazısı bekliyorum hala ben :)

Adsız dedi ki...

Hollandalı spikerin coşuşu, internet aleminde bir anda meşhur olan, Yalçın Çakır programı konuğu Muhsin beyin karısına yalvardığı sahneyi anımsattı. http://www.youtube.com/watch?v=lDvCzYgMYaM

CaRtMaNtR dedi ki...

Ercan Taner'in Austuria Wien karşısında Hagi'nin slalom yaparak attığı gol sonraki hagilemeside unutulmazlara girer belki. Tabi birde Ömer "Bloklar arası Kollektif Uyum" Üründül'ün sanırım Senegal maçında Hakan Şükür'ü yorumlayışı vardı.

Son olarak parkelerden Murat Kosova'nın yetmedi Varejao vızzzt bjıtttt efektli çığırmasıda eklenir ki sayın Kosova bunca zaman geçmesine rağmen hem Varejao'ya hemde hakem Eddie Rush'a hala kıldır :D