1 Temmuz 2009 Çarşamba

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XVIII
















2 aya yakın süredir ara verdiğimiz seriye tekrar devam edelim. Sıra, artık 1 yıldan az bir sürenin kaldığı Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nda mimarisi ile diğer stadyumlardan ayrılan bir tesiste. Polokwane'deki Peter Mokaba Stadyumu. Polokwane Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en kuzeyinde bulunan Limpopo eyaletinin başkenti ve 350.000 civarında bir nüfusa sahip. Stadyumun ismi 2002 yılında vefat eden Güney Afrika'lı politikacı Peter Mokaba'dan geliyor. 2002 yılında kapanan Ria Star takımının eski stadyumu olan 35.000 kişilik Pietersburg Stadyumu'nun hemen doğusuna inşa ediliyor. Stadyumun kapasitesi 45.000 kişilik. Bunların 5.000 tanesi VIP koltukları, 600 tanesi medaya ayrılmış olan koltuklar ve 20 tanesi de VIP odalarından oluşuyor. Toplamda 135 milyon dolar gibi bir rakama malolması bekleniyor. İnşaat Mart 2007'de başladı ve geçtiğimiz Haziran ayında bitirilmesi planlanıyordu ancak halen devam ediyor. Toplamda 675 işçi çalışıyor inşaatta. Stadyumla ilgili en fazla göze çarpan ve yukarıda belirttiğimiz farlılık stadyumun sadece bir tarafının kapanmış olması. Bu kupaya ev sahipliği yapan stadyumlar arasında tek olma sıfaıtnı kazandırıyor Peter Mokaba Stadyumu'na.


































Stadyumun Eylül ayında bitirebileceği, koltukların yerleştirilmesinin başladığı belirtildi ve ilk maçın Şubat ayında oynanabileceği tahmin ediliyor. Senelik bakımı 1 milyon dolar civarı bir rakamı bulacak. Stadyumun son hali aşağıdaki gibiydi 15 gün önce. İnşa tamamlandığında, yakındaki Pietersburg Stadyumu bir antrenman sahasına döndürülecek. Turnuva sonrasında ise stadyuma hiçbir futbol takımı ev sahipliği yapmayacak. Peter Mokaba'da sadece grup maçları oynanacak onu da belirtelim.

Geleceğin mabedleri

3 yorum:

firat selcuk dedi ki...

bir ölü yatırım kokusu alıyorum ama bakalım.. kupadan sonra bir takımın kullanması şart, yoksa boşuna yatacak bu stad orada..

gulphi dedi ki...

madem kimse kullanmayacak kime mabed oluyor bu stad?

Minero dedi ki...

Organizasyon için stadyum yapımı işi çok garip. Bir yerde yeterince iyi tesis olur bir iki bakım birkaç yen stadyum ile oraya verirsin organizasyonu. Ama organizasyon yapılacak diye hiç tesis olmayan yerde stadyum sürüsü yapmak komik oluyor...