20 Temmuz 2009 Pazartesi

MARCUS BERG HAMBURG'DA

















Sonunda Berg Eredivisie'nin dışına açılmayı başardı. Schalke ile birlikte Bundesliga'nın en fazla Hollandalılara özel ilgisi olan takımı Hamburg, İsveçli'yi 5 yıllığına kadrosuna kattı. Böylece şu anda kadroda Hollanda Ligi'nden transfer edilen oyuncu sayısı dörde yükseldi (Mathijsen ve Catelen dahil). Eljero Elia ve Marcus Berg transferleri ile geçtiğimiz yıl Eredivisie'nin en iyi beş adamından ikisini kadrolarına katmış oldular. Groningen'in Berg transferi, onların Heerenveen ile birlikte hala Avrupa'nın en kaliteli futbolcu pazarlayan orta karar takımları olma özelliğini korumasını sağlıyor tabi. Aralık 2007'de bloga şöyle yazmışız onların bu müthiş işleyen al-işlet-devret modeli için. "Groningen Berg’i bu sene Ajax’a transfer olan Luis Suarez’in yerine almıştı. Luis Suarez’i de 800 bin euroya alıp 7,5 milyon euroya satmışlardı. 2,5 milyon Berg’e. Gerisi kulübün kasasına". 2 sene geçti. Politikada değişen bir şey yok. Kulübün satış rekorunu kırdılar Hamburg'dan gelen parayla. Kulüpten resmi bir açıklama gelmedi ama sadece bir rekorun kırıldığı açıklandı. Kuzeyde bulunan Groningen kentinin yerel gazeteleri kulüpten aldıkları bilgilerle bu rakamın 10.5 milyon euro olduğunu söylüyorlar. Berg 2.5 milyona geldi yukarıda belirttiğimiz gibi. 2 sezonda forma giydiği 60 civarındaki maçta 33 gol attı ve takıma fazladan 8 milyon euro kazandırıp ayrıldı. Büyük ihtimal Groningen bu paranın 2-3 milyonuyla Berg'in yerine bir oyuncu alıp, 7 milyonu kasaya atacak. 2 sene sonra da o 2-3 milyonluk adamı 9-10 milyona okutup 2-3 milyona oyuncu alıp geri kalanı kasaya...Bu çark yıllardır böyle işliyor. Hatta bu seneki adaylar çoktan hazır. FC Nordsjaelland'dan 2.2 milyona transfer edilen, 22 yaşındaki Danimarka'lı Nicklas Pedersen ve 20 yaşındaki Çek Tim Matavz.

Marcus Berg'e gelince. Performansını mutlaka artıracaktır Hamburg'da. Geliştirmesi gereken bir fizik gücü eksikliğini olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında hava toplarına son derece hakim ve son vuruşları iyi bir futbolcu. Zaten bir kaç hafta önce biten İsveç'teki 21 yaş altı Avrupa Şampiyonası'nın yıldızıydı. Göteborg-Groningen hattında yakaladığı gelişmeyi Groningen-Hamburg arasında da yakalarsa bir sonraki adımı Premier Lig olacaktır ki, Hamburg'un çok ciddi teklifine kadar adadan bir çok talibi de mevcuttu.

3 yorum:

Trevanian dedi ki...

Bayılıyorum böyle düzgün yönetilen belli bir cizgisi olan kulüplere. Robben de PSV ye burdan gitmişti sanırım.

Bir de bu Hamburg'un son 4-5 yılda Hollanda'dan sürekli transfer yapmasının özel bir sebebi, Hollanda'yla özel bir bağlantısı falan var mı? Aldıklarının hiçbiri de fos çıkmadı para kazandırıp gittiler hep.

tesla dedi ki...

benim merak ettiğim bu hollandalı takımların bu kadar parayı nereye harcadığı. daha dişe dokunur bir numaralarını göremedik. ajax bile süpürge hale geldi evropada. ne uzuyolar ne kısalıyorlar. tek futbolcudan 7-8 milyon kar iyi güzel de sonu nedir bunun? var mıdır elde edilen bir sonuç?

Minero dedi ki...

Teslanın merakına ben de sahibim ama Gençler gibi kasaya atıp borçsuz kulüp yönetmeyi palazlanmayı bekliyorlar bence...