22 Temmuz 2009 Çarşamba

TOSUN PİRİNCE TALİM

Ailton Gonçalves Da Silva bu milenyuma girdiğimiz anda bulunduğu durum ile bugünkü durumuna baksa "ben nerede yanlış yaptım?" diye uzun uzun düşünecektir. Düşünmüştür de zaten. Bugün ajanslara düşen haber, 36 yaşındaki oyuncunun Çin'in Chongqing Lifan takımıyla sözleşme imzaladığı. Bundan sadece ve sadece 5 yıl önce Almanya'da duble yapmış bir takımın oyuncusuydu ve Alman futbol tarihinde, yılın futbolcusu seçilen ilk yabancı oyuncu olma unvanını da elinde bulunduruyordu. Sonrası karanlık. Güney ve Orta Amerika kulüplerinde sürdürdüğü kariyerinden sonra Avrupa'ya gelişi aslında 25 yaşını bulur. 1998'de geldiği Bremen kentinde ilk bir kaç sene kendisini kabul ettiremese de 1999-2000 sezonundan itibaren sırasıyla 12,13, 16,16 ve 28 gol attı ki sonuncusu ona yukarıda saydığımız unvanları kazandırdı. Sonra Schalke'ye sansasyonel transferi ve Beşiktaş. Schalke onun kariyerinde tüm bir sezon forma giyebildiği son takım oldu. Beşiktaş'ın ondan bıkması sadece 6 ay sürdü. Hamburg'a kiralandı binbir hengameden sonra. Hamburg sezon sonu onu almak istemedi, Kızılyıldız'a satıldı. Sırpları da isyan ettirmesi 6 ay sürdü, Grasshoppers'a kiralandı. İsviçreliler de sezon sonu onu almak istemedi. 2007-08 sezonuna Bundesliga'ya yükselen Duisburg'la başladı, kış tatilinden geç dönüp disiplinsizlikler gösterince şubat ayında kontratı feshedildi. Bari kışın başlayan ligleri deneyeyim gazıyla Metalurh Donetsk'e gitti, 2 maç oynadı ve Avusturya'nın Altach kulübüne kiralandı. Altach da onu almak istemedi sezon sonu. Ülkesi Brezilya'nın ikinci lig takımı Campinense'ye gitti. Bugün gelen haberle de Chongqing Lifan'la kontrat imzaladığını biliyoruz.

Chongqing Lifan Çin Süper Ligi'ne bu sene yükselen bir takım. Ligin yarısı geride kaldı ve ligin dibine demir atmış durumda. Yani Ailton küme düşürmekten kurtarmaya gidiyor takımı. Ailton'a kaldılarsa işleri iş. Haziran ayında takımın başına Hollanda futbolunun efsanelerinden Arie Haan'ı getirdi takım. Futbol kariyerinin son 4 yılında hiç bir takımla 15'ten fazla maça çıkamamış ve 7 farklı ülkede forma giymiş bir adamı transfer ettiler. Çin'in benim biliğim Ailton'a ancak bir yararı olur. Pirinç yiye yiye kilolarını atar. Tabi Çin mutfağına girip sateyle, bamiyle bapao ile falan uğraşırsa sene sonu elinde cipsle emekli aylığını almaya başlar.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Yaw nasıl bir resimdir bu!?!

CaRtMaNtR dedi ki...

Bıraksın futbolu dönsün memleketindeki at çiftliğinde at yetiştirsin zorlamanın alemi yok :D

BT dedi ki...

parayı rulette bıraktı

Minero dedi ki...

Bülent abi yorumu yapmış üç cümle ile. Ailton'un grafiğinin aşağı düşüeceği dünden belliydi ama benim merakım futbol oynayan bir adam neden Çin'e gider? Bizde bunu Ahmet Dursun yapmıştı. Anlamıyorum Çin'de alacağı para çok daha mı fazla Türkiye 1.(Eski 2.) liginden?