26 Ağustos 2009 Çarşamba

BİR BÜLENT AKIN VARDI

























Türk futbolunun meşhur manevi evlatlarından birisidir Bülent Akın. Mircea Lucescu'lu Galatasaray döneminde Denizlispor'dan 8 milyon dolara transfer edilerek, kulüp tarihinin en pahalı ilk 10 transferi arasında kendisine yer bulmuş bir oyuncudur. Transferinin arkasında Gheorghe Hagi'nin yönetime baskısının olduğu söylenir. Bugün geldiğimiz noktaya bakıldığında, efsane, daha o yıllarda gelecekteki başarısız teknik direktörlük kariyerinin sinyallerini vermiştir aslında. Bülent Akın bugün 31 yaşına girmesine 2 gün kala kulüp arıyor kendisine. Zira geçtiğimiz yıl formasını giydiği, Fuat Çapa'nın teknik direktörlüğünü yaptığı, Maastricht kenti takımı MVV onu serbest bıraktı.

Belçika doğumlu olan ve dolayısıyla da Avrupa Birliği pasaportunu cebinde bulunduran Bülent Akın'ın kariyeri Anderlecht'te başladı. Ancak burada forma giymeden Türkiye'ye 30 bin dolar gibi bir bonservis bedeliyle Denizlispor'a transfer oldu. Burada düzenli olarak forma şansı bulması onu yukarıda belirttiğimiz meblağdaki bir transferle Ali Sami Yen Stadyumu'na getirdi. Mircea Lucescu'nun muhafazakar, defansa dönük, rakibi bıktıran-bozan ama aynı ölçüde tribünleri de dokuz doğurtan oyun sisteminin temel taşlarından birisiydi. Hıncal Uluç'un "ben bir maç öncesi Galatasaray kadrosuna bakıyorum, Bülent Akın varsa maçı nasıl olacağını anlıyorum" lafını hatırlarım. Adam eksiltemeyen, yaratıcılığı neredeyse hiç olmayan, fizik gücü çok üst düzeyde olmayan bu adamın Galatasaray orta sahasında bu kadar fazla şans bulması yadırgandı tabi. Asıl ilginç olan Akın'ın Galatasaray kariyerinde attığı 2 golün birisinin 2-0 Galatasaray üstünlüğüyle biten maçta ezeli rakip Fenerbahçe'ye, diğerinin de Şampiyonlar Ligi'nde, 3-2 kazanılan maçta Glasgow Rangers'a olmasıdır.

Fatih Terim'in takıma gelişi ile kapıyı gördü Bülent Akın ve Belçika pasaportunun da yardımıyla Bolton Wanderers'ın yolunu tuttu. Aynı dönem Galatasaray'ın maddi problemlerinin de iyice gün yüzüne çıktığı yıllardır ki Akın bir gazeteye verdiği röportajda "bir gün kampta yemekte tavuk vardı, çok beğendiğim için ikincisini istedim, ancak sayılı geldiğini ve kalmadığını belirttiler, o gün Galatasaray'dan ayrılmaya karar verdim" şeklinde bir açıklama yapmıştı ama asıl ayrılma nedeninin ona sezonu kapattıran sakatlığı süresince Galatasaray'lı yöneticilerin boşvermişliği ve tedavi masraflarını bile cebinden ödemesi olduğunu belirtmişti. Bolton'da doğru dürüst forma şansı bulamadı, İlhan Cavcav yıllar önce Denizlispor'a kaptırdığı Akın'ı bir daha ayağa kaldırmak için Türkiye'ye getirdi ama kumar tutmadı. Akın Malatya'da buldu kendini. 3 sene Malatyaspor kariyerinden sonra 2007-08 sezonunda İstanbulspor'da oynadı. Geçen sezonun başında Flaman diyarına dönmesinin zamanı geldiğini anladı ve Hollanda İkinci Lig ekiplerinden MVV ile sözleşme imzaladı. Geçtiğimiz yıl yayınlanan sezon öncesi panorama eklerinde MVV'nin bu sezonki yıldız adayı olarak gösterildiğini hatırlarım. Ne de olsa dolabında bir Süper Kupa madalyası bulunan bir adamdı. Ama öyle olmadı. Sezon ilerledikçe, o bildiğimiz oyun karakteri ortaya çıktı. Vatandaşı Fuat Çapa bile ona ültimatom verip performansını düzeltmesini istedi ama nafile.

Dün haberlerde bir kez daha gözüme çarptı. MVV onu sezon başlamadan önce serbest bırakmıştı. Hala kulüp arıyor. 9 yıl önce o 8 milyon dolarlık transferin yarattığı aşırı sorumluluk ve Galatasaray tribünlerinin onla bir türlü barışamaması olmasa 22-23 yaşındaki bir adam kendini geliştirebilir miydi diye düşünmüyor değilim.Tek bildiğim kulüp tarihinin en pahalı transferlerinden birisinin bugün 30 yaşında kendine kulüp arıyor olması.

14 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

O sene Serkan Aykut da çok yüksek bir paraya transfer edilmişti. Kadroda zaten Jardel vardı, bir de üstüne para ödenerek Arif Erdem Real Sociedad'dan geri alınmıştı. Yanlışlarla dolu bir seneydi. Jardel'i harcadılar.

onur dedi ki...

o senelerde orta okuldayken bir arkadaşıma sormuştum, en sevdiğin futbolcu kim diye. çocuk galatasaraylı falan da değildi ama sorunun cevabı Bülent Akın'dı. hayretler içinde kalmış olacağım ki hala hatırlıyorum.

Semt Aşığı dedi ki...

Gelde bu Romenler transferden komüsyon almadı de. Bülent'e TFF 2.Lig deçok yer var bence.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Ben bu futbolcu kadar sürekli ve büyük düşüş yaşayan bir adam daha görmedim.
Bu arada Hagi Kayserispor Bank Asya'da iken Mehmet Topuz'u da istemiş ama 1 milyon dolar pahalı geldiği için Galatasaray onu almamıştı.

Majesty dedi ki...

O ne kötü formadır fakat.

Adsız dedi ki...

hatta o dönem tribünde ki tek geyik Bülent' in annesiyle Lucescu nun arasında birşeyler olduğu idi.

QuaresmA dedi ki...

bu çocuk iyi yan pas yapardı.

mondo trasho dedi ki...

ziya doğan onu diyarbakır'a getirsin.

Adsız dedi ki...

onu Sami Yen de izlemek ayrı bir zulümdü.
@quaresma
yan pas yaptığında alkışlıyordum ben bu adamı genelde yandan aldığını arkaya verirdi, takım tam hücuma çıkıyo deyip yerimizden doğrulduğumuz da sağ olsun hevesimizi kursağımızda bırakırdı.

allah sonunu hayır etsin

M.T dedi ki...

Nam-ı diğer ''Geri Vites''. Allah'a yakın Galatasaray'a uzak olsun. Oynadığı sürece yaptığı tek olumlu şey Fenerbahçe'ye attığı goldü.

Vandir dedi ki...

Galatasaray tarihinin en pahalı transferi de uzun süre boşta kalıp klüp aradı kendisine (jardel) yatta yanlış hatırlamıyorsam yolu bir ara kıbrıs a kadar düştü. kimlere para vermişiz şaka gibi.

gillerprensi dedi ki...

Bülent Akın ile Lucescu arasında bir şey olduğu dahi söylenmiştir tribünlerde o zaman:D Köpek gibi koşan Murat Sözkesen kenarda bu eleman içerde:D

kutay dedi ki...

7.5 milyonluk bonservisle gelip, oynadığı takımın taraftarını verem eden bir adamın, "bana tavuk vermediler ben de takımdan ayrıldım" demesi sadece galatasaray'a özgü bir durumdur herhalde..
ribery 100.000 dolara kaçar, bülent akın bir tabak tavuk verilmediği için gider.. galatasaray'ın geleceğı kaybolur.

Unknown dedi ki...

Yuh be! Kimlere ne paralar verilmiş?!