25 Ağustos 2009 Salı

GFSN ULUSAL LİGİ











Zamanında Yorkshire Terriers FC takımından bahsetmiştik sizlere. İngiltere'nin tümü eşcinsellerden oluşan homoseksüeller ve lezbiyenlere ait iki ayrı takımı olan futbol kulübünden. Bu İngiltere'deki tek alternatif oluşum değil. İngiltere'de 2002 yılından beri eşcinsellere ait bir de lig mevcut. Gay Football Supporters Network National League yani Eşcinsel Futbol Taraftarları Birliği Ulusal Ligi. 1989 yılında kurulmuş bu birlik. Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon. İlk kurulduklarında ülkede futbola gönül veren eşcinselleri bir araya getirmek gibi bir fonksiyona sahip olan GFSN daha sonra İngiltere liglerinde eşcinsellere yönelik ayrımcılığı önlemek içni yüütülen bazı programlarda federasyonla beraber çalışmış. 1990-2002 arasında yerel turnuvalarla varlığını sürdüren lig 2002 yılında 4 takımla faaliyete geçmiş. Bunlar, Yorkshire Terriers Fc, Leicester Wildecats F.C, Leftfooters FC (Londra takımı), ve bugün kapanmış olan Bristol Panthers FC. Ligin şampiyonu da Bristol Panthers olmuş. Takım sayısı şu anda 12'ye çıkmış durumda. Bugüne kadarki toplam 7 sezonda Bristol Panthers FC, 2 şampiyonluk kazanan tek takım. Yorkshire Terriers, Brighton Bandits, GFC Bournemouth, London Falcons FC, Nottingham Ball Bois FC birer şampiyonluk kazanan takımlar.

Ligin ismindeki "National" yani ulusal ifadesine rağmen, organizasyonun federasyon tarafından henüz tanınmadığını belirtmek lazım. Oyuncuları sezon başlamadan önce, hatta maç öncesi bile herhangi bir şekilde kaydettirmek gerekmiyor. Yani takımların kadrosu "Arto maç var hafta sonu geliyor musun?" şeklinde kuruluyor. Takımlarda kadın futbolcular da görev yapabiliyorlar. Böyle olunca da kulüplerin oyunculara maaş vermesi bir durum da söz konusu değil. Takımlar gelirlerini sponsorlar, yerel şirketler ve forma anlaşmalarından sağlıyor. Tabi bu gelirler kısıtlı olduğundan zaman zaman seyahat masrafları yük olmuyor değil. Maçlar öncesi iki takım oyuncuları bir araya gelip aralarındaki dostluk ilişkilerini ilerletiyorlar (!). Maç sonrası da bu dostluk havası devam ediyor. Sonra ne oluyor bilemem. Ligde şu anda yukarıda saydığımız takımlar dışında Hotscots FC, Cardiff Dragons FC, London Titans, Newcastle Panthers, Birmingham Blaze gibi takımlar da yer alıyor.

















Bu arada lige katılmayan ama yerel bazda mücadele eden Dublin Devils, London Phoenix, Exeter Lions, Mersey Marauders gibi takımlar da mevcut. Bunlar da lige ilave olarak düzenlenen GFSN Kupası'na katılıyorlar. Sizin de dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Takımların isminde mütemadiyen aslan, kaplan, anka kuşu,ejderha, şahin gibi güçlü, yırtıcı hayvanların veya mitolojik yaratıkların isimleri var. Artık kendileri hakkında toplumda var olan o "hafif" ya da "yumuşak" imajını yıkmak isteği midir tam çözemedim. Ama Yorkshire Terriers'de o hava yok gördüğünüz gibi. Yorkshire Dobermans olabilirdi takımın adı pekala.

Lütfen yorumlarda bayanlar futbolu ilk dünyaya tanıtıldığında ortaya dökülen "bunlarla göğüs göğüse mücadele de güzel olur ha eheheheh" türü yaş odunluk espri ekolünden yola çıkarak "ikili mücadelelerde arkayı kollamak lazım asdasdasdasd" türü söylemlere girmeyiniz.

1 yorum:

Kalten dedi ki...

Capone diil mi sağdaki