5 Ağustos 2009 Çarşamba

KULÜP ÜYELİĞİ




















Portekiz'in ekonomi ve futbol kesişmesi üzerine yayın yapan internet sitesi Futebol Finance iki gün önce dünya üzerindeki kulüpleri en fazla üyeye sahip olma açısından sıraladı. Önce belirteyim bu kulüp üyeliği hadisesi biraz çetrefilli bir durum. Kulüplerin, üyelik prosedürleri ve üyelik kriterleri birbirinden farklı. Örneğin bir takım kulüpler kulüp kartı adı verilen şeyi satın alanları da bu listeye dahil ediyor. Bir takım kulüpler kombine bilet sahiplerini de katıyor listeye. Bazı kulüplerde bu tamamen kongre üyesi sayısından ibaret. Dolayısıyla kulüpleri kendi içinde değerlendirmek lazım. Fenerbahçe'nin aynen FC Utrecht gibi bir kulüp kartı uygulaması var örneğin, bu kulüp kartını alanlar kulüp üyesi mi sayılıyor, yoksa sadece kongre üyeleri mi Fenerbahçe kulüp üyeleri? Real Madrid'in çok fazla sayıda sınır ötesi hayranlarına hitap eden fan kulübü Madrista da bu üye listesinden ayrı bir oluşum. Üyeleri yıllık 100 euro civarı bir rakam ödüyorlar ve bazı kulüp ürünlerinde indirimler alıyorlar. Bunlar kulüp üyesi sayılmıyorlar örneğin. Yani dediğim gibi her kulübün bunu ele alışı farklı. Zaten liste biraz Portekiz kulüplerine kıyak geçmiş. Bu kulüp üyeliği hakkındaki görüşleri ve bilinen rakamları yoruma alalım.

1. SL Benfica Portekiz 171.000
2. FC Barcelona İspanya 163.000
3. Manchester United İngiltere 151.000
4. Bayern Munich Almanya 146.000
5. FC Porto Portekiz 115.000
6. Internacional PA Brezilya 100.000
7. Sporting CP Portekiz 96.000
8. Real Madrid İspanya 92.000
9. River Plate Arjantin 82.000
10. Schalke 04 Almanya 72.000

3 yorum:

scugnizzi dedi ki...

fenerbahçe ve galatasaray'a üye olmanın bedeli 10 bin lira. galatasaraylılar da liselilere imtiyaz var tabii... beşiktaş da ise 2 bin lira. beşiktaşlı olsaydım üye olurdum ama 10 bin lira fazla :(

Erdem Karakuş dedi ki...

Galatasaray'da 14.698 üye var. Lise mezunlarına 600 tl, sporcu olanlara 1500 tl, bu kişilerin aile bireylerine 2500 tl. Ama eğer dışarıdan gelip üye olmak istiyorsan tam tamına 10.000 tl!

Her yıl toplam üye sayısının en fazla 3% oranında yeni üye alınabiliyor. Yukarıdaki imtiyazlar burada da geçerli, öncelik liseli, sporcu ve bu kişilerin ailelerinden olanlara. Yani dışarıdan üye olmak istiyorsan, yıllarca sana sıra gelmesini bekleyebilirsin!

Bu davranışın anlamı net olarak belli, dışarıdan kimse Galatasaray'a gelmesin! Taraftarımız olun, maçlarımıza gelin, ürünlerimizi alın, bize para kazandırın, ama bizim bir parçamız olmaya kalkmayın!

varol döken dedi ki...

kulüp üyeliğinin en basit açılımı oydur... oy verip kulüp yönetimi hakkında söz sahibi olabiliyorsan o kulübün bir üyesisin, yoksa benimle canarino gibi kulüp rakının üyesi, fenerbahçe'nin sevgilisisin:)