14 Ağustos 2009 Cuma
STONE SKIPPING
2 ay önce Letoonia'dayken sahil kenarında yürüyorduk. Denize baktım, çarşaf gibi durgundu, sahildeki taşlara baktım, yassı ve yuvarlaktı. 10 yıl önce sahilde yatan üstsüz Rus kızlarını tavlamak için bu işi yapan adamları gördüğümden beri o taşı elime almamaya yemin etmiştim. Etrafıma baktım, sadece eşim vardı. Bakmadığı bir sırada eğildim yere, aldım elime taşı ve vücuduma açı verip, kolumu zeminle 170 dereceye getirerek taşı fırlattım. Lop diye deniz girdi ve kayboldu. 10 yılın sonunda taş sektiremez hale gelmiştim. Tatilin geri kalanında fırsat buldukça kendimi geliştirdim. Son güne doğru 7'ye çıkardım rekoru. Kalsam 52'ye kadar giderdim. Niye 52 dediğimi açıklayacağım. Taş sektirme türk milletinin en sevdiği sahil aktiviteleridendir. Genci, yaşlısı, tahsillisi, tahsilsizi, kadını erkeği farketmez. Düz taş ve durgun deniz yeterlidir. Diğer ülkelerde farklı isimleri var. Türkçe karşılıklarını verirsek Rusça'da "krep kızartmak", Ukrayna dilinde "kurbağaları zıplatmak", Lehçede "ördekleri ortaya çıkarmak" anlamına geliyor. Tabi aktivitenin kökenini bulmak çok zor. Sanırım insanlığın ilk çağlarından beri yapılan bir aktivitedir. Ama tabi ki bizim acar delikanlı bunu Rus kızlarını ayarlamak için yaparken, elin oğlu federasyonunu kurmuştur.
NASSA (Kuzey Amerika Taş Sektirme Örgütü), 1989'da Texas'ta Coleman-McGhee tarafından kuruldu. 1989-93 yılları arasında 4 adet turnuva düzenlendi. Ancak bugün geleneksel olarak düzenlenen turnuva, yine bu ilginç sporların merkezi Büyük Britanya. İskoçya'nın Easdale kasabasında 1997'den beri her yıl Dünya Taş Sektirme Şampiyonası yapılıyor. Ancak burada birincilik kriteri, taşı fazla sayıda sektirmek değil, sektirerek en uzağa gönderebilmek. Yarışma 10 yaş altı, 10-15 yaş arası ve 15 yaş üstü büyükler kategorisi olmak üzere üç grup halinde ve kadın-erkek kategorilerine ayrılarak düzenleniyor. İskoç yarışmacılar 11 şampiyonanın 6'sında birinci olmuşlar. İngiliz, Avustralyalı ve Yeni Zelanda'lı şampiyonlar da mevcut. Yarışmaya katılmak için hiç bir kriter yok. Taş fırlatabilmeniz yeterli.
Taşı suyun üzerinde daha fazla sektirme dalında rekor ise 2002 yılında kırıldı. Kuzey Amerika çapındaki turnuvaya katılmak için Pennsylvania'da yapılan elemelerde (bir de elemesi var yani bu turnuvanın), Kurt Steiner isimli yarışmacı taşı tam 51 kez sektirerek Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Uzmanlar, taşın suya atılma anında başarı için gerekli optimum açının 20 derece olduğunu ileri sürüyorlar (hangi uzman demeyin, taş sektirme uzmanı işte)
Strange Sports
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Vay be biz 9 yapıyoruz adam 51 yapmış :) Yalnız bir de sayması var bunu. Yine de şöyle diyeyim Türkler katılsın birinciliği bırakmayız :)
o taş hileli!
çok eğlenceli bir aktivite hakikaten. ancak o taşın 51 kere sektiğini nasıl saymışlar ona hayret ettim. yüksek hızlı kamera kullanıyorlar herhalde. ben zaman zaman 20'nin üzerine çıkardığımı tahmin ediyorum sektirme sayısını. kesin rakam veremememin nedeni ise bir 9-10 sekmeden sonra artık taşın su üzerinde çok seri ve kısa aralıklarla sekmeye başlaması. mümkün olmuyor sayması.
iste budur ya.
Yorum Gönder