8 Eylül 2009 Salı

2009 AVRUPA ERKEKLER VOLEYBOL ŞAMPİYONASI-2
















Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası’nda ilk dört gün sonunda ilk tur müsabakaları sona erdi ve turnuvadan elenen ilk 4 takım belli oldu.

Öncelikle gruplara ilişkin değerlendirmeleri yapacağım daha sonra genel anlamda organizasyon hakkında notları ve görüşlerimi aktarmak istiyorum.

A grubu

A grubunda maalesef korktuğumuz başımıza geldi ve milli takımımız turnuvaya galibiyet alamadan veda etti. Evet zor bir grupta yer alıyorduk ama en azından Almanya ve Fransa maçlarından birisini kazanarak üç maç daha yapma fırsatı elde edebilirdik. Aslında turnuvaya iyi başlamaya çok yaklaşmıştık ancak ilk maçta Almanya’ya 3-2 yenilerek çok büyük bir fırsatı teptiğimizi düşünüyorum. Zira o maçı kazansaydık daha ilk maçtan ikinci tur vizesi alarak diğer iki maça daha özgüvenle çıkabilirdik. Almanya yenilgisi ile son maçımız olan Fransa maçını kader maçı haline getirdik ve o baskı ile kaybettik. Polonya zorlanmadan grubu yenilgisiz lider bitirerek yarı final yolunda büyük avantaj yakalamış oldu.















C Grubu

Turnuva başlarken ilk değerelendirmelerimizde c grubunun en zayıf grup olduğunu ve her takımın ikinci tur şansının bulunduğunu belirtmiştik. Turnuva öncesinde şampiyonluk için en az şans verilen takımların başında gelen Yunanistan grubu yenilgisiz lider bitirerek bu grubun ne kadar zayıf olduğunu bir bakıma tescillemiş oldu.

Bir üst turda Polonya, Almanya, Fransa, Yunanistan, İspanya ve Slovakya E grubunu oluşturan takımlar. Polonya’nın şimdiden yarı final için ilk bileti alan takım olduğunu söyleyebilirim. Yunanistan her ne kadar ikinci tur gruplara yenilgisiz geldiyse de önünde çok zorlu üç maçı var. Üçte sıfır çekme ihtimalleri hiç de az değil. Ben Polonya’nın yanında Fransa’nın da yarı finale yükseleceğini düşünüyorum.















B Grubu

Grup beklentilerimiz ışığında şekillendi ve Rusya yenilgi almadan grubu lider bitirdi. İkinciliği belirleyecek maçta Hollanda Finlandiya’yı 3-2 mağlup ederek yarı final yolunda şansını devam ettirdi.

D Grubu

Ölüm grubunda Çek Cumhuriyeti dışındaki takımların kendi aralarında yapacağı maçların grubu şekillendireceğini söylemiştik. Bulgaristan hem Sırbistan’ı hem de İtalya’yı yenerek yarı final için önemli avantaj yakalamış oldu. Sırbistan-İtalya maçı ise tamam ya da devam maçıydı. Sırplar tecrübe faktörüyle rakiplerini yenerek yarı final umutlarını sürdürdüler.
















Daha önce de belirttiğimiz gibi F grubu, E grubuna göre çok daha kaliteli ve tücrübeli takımları barındırıyor. Rusya için şampiyona şimdi başlıyor zira önünde Bulgaristan, Sırbistan ve İtalya ile oynayacağı çok zor üç maç olacak. Turnuva öncesinde Hollanda’nın çok fazla şansı olmadığını yazmıştım ancak onlar da beklediğimden daha iyi oynuyorlar. Finlandiya her ne kadar şansını çok azaltsa da d grubundan gelen takımlar için kolay lokma olmayacaktır. Kısaca bu gruptan kimlerin yarı finale yükseleceğini kestirmek kolay değil. Sırbistan-Rusya ve Bulgaristan-Rusya maçları grubu büyük ölçüde şekillendirecektir. Ben sırpların bu gruba dezavantajlı başlamalarına rağmen yarı finale yükseleceklerini düşünüyorum. Rusya-Bulgaristan maçının galibi de onlara eşlik edecektir.

Gelelim turnuva ile ilgili genel değerlendirmelerimize:

Türkiye’nin bir bütün olarak bu şampiyonaya iyi hazırlanamadığı kanaatindeyim. Öncelikle şampiyona, öncesinde ve başladıktan sonra özellikle görsel medyada yeterince yer bulamadı.

Ev sahipliği yaptığımız bu şampiyonada maçlar d spor gibi digital platforma bağlı bir kanal yerine ulusal bazda yayın yapan bir kanalda yayınlanmalıydı. Yine ev sahipliğini yaptığımız 2003 avrupa bayanlar voleybol şampiyonası TRT’de yayınlandığı için çok daha fazla ilgi görmüştü.

Turnuvanın özellikle İstanbul ayağındaki maçlar ortalama 500 seyirci ile oynandı, ki o seyircilerin büyük çoğunluğu da yabancı seyircilerdi. Şuna bir kez daha emin oldum: Türk spor seyircisi bir spor müsabakasına taraf olmadan ilgi göstermiyor. Bu sebeple de spor kültürü oluşturamıyoruz zaten. Ne zaman ev sahipliği yaptığımız bu tarz büyük organizasyonlara gereken ilgiyi gösteririz o zaman sporda belli noktalar ulaşırız. Aksi takdirde sporu futbol olarak gören kısırdöngüde devam ederiz.

Her turnuvada olduğu gibi bu şampiyonada da tribünleri şenlendirenler kuzey ülkeleri oldular. Estonya ve Finlandiya’dan yaklaşık 500’er taraftar topluluğu organizasyon için İstanbul’a gelmiş. Biraz da Bulgar taraftar vardı. Onlar da olmasa koskoca şampiyonanın İstanbul ayağını boş tribünlere oynatarak büyük bir ayıba imza atmış olacaktık.

İkinci tur yarın başlıyor, turnuva daha da ısınacak yarından itibaren. İkinci tur gruplar sonunda yeniden değerlendirme yaparız.

Herkesi Abdi İpekçi ve Halkapınar Spor salonlarına davet ediyorum. Şampiyonaya gerektiği değeri verelim...

by Rıza Yaşar

6 yorum:

Sosyal_FB dedi ki...

Rakip takım taraftarları Volkan'a "tısssssss" yapıyorlar mı acaba? İki sene önceki final serisinde oldukça işe yaramıştı :)

Hakikaten yazık... İstanbul'un göbeğinde, insan kıtlığına kıran girmiş gibi oynanan maçlar.

varol döken dedi ki...

dün bazı sebeplerden litvanya maçının 2. yarısını izleyemediğim... basketbol futboldan sonra en ilgi gören spor ve litvanya maçı da az buz önemli değil... minibüste 102.8i açtırdım... abi maç mı vardı? kimin maçı? sorularına kulağımı tıkadım... maç heyecanlı olunca minibüs de heyecanlandı biraz... son 1 dakikada indim... büfelerin önünden geçtim... herhalde dedim herkes izliyordur... size sıraselviler büfelerinde sıra sıra tv raporu vereyim:

samanyolu tv, kanal d, number 1, star, kanal d... biri bambi diğeri çılgın dürümcü olmak üzere sadece 2 yerde açıktı ntv... onlara da kimse bakmıyordu bile...

bir de şimdi voleybolu düşünelim... taksim'de oyuncuların kartondan maketleri var... ben bile milli takım forması ve biraz da blogun sayesinde ancak ilişkilendirdim... eh bunun üstüne bir de başarısızlık gelince...

değer vermek için, önce değer vermenin nasıl bir şey olduğunu öğrenmemiz gerekiyor...

lembo dedi ki...

yazılanlara katılıyorum. ancak şu da bir gerçek, türkiye'de bayan voleybolu, erkek voleybolunun önünde gidiyor.özellikle de 2003 de düzenlediğimiz ve final oynadığımız şampiyona sonrasında.

dipnot: 25 Eylül 2009 da avrupa bayanlar voleybol şampiyonası polonya'da başlıyor..türkiye grup maçlarını, dün akşam litvanya ile karşılaştığımız, o iğrenç mimariye sahip salonda oynayacak..

Adsız dedi ki...

avrupa şampiyonası mı oynanıyor türkiye'de? allah allah..bizim niye haberimiz yok yau...

Ahmet Bozada dedi ki...

Cuma günü gittim Abdi İpekçiye. Estonyalılar nerdeyse milletce toparlanıp gelmişler. Bulgarlar vardı bir de yoğunlukla.. Seyir zevki için izlemeye gelen biz Türk'lere gelince..Laflayacak sadece 2 kişi bulabildim anadilimi kullanarak. Spor ve kültür kavramlari hala uzaklar birbirlerine maalesef..

Adsız dedi ki...

almanya maçında tribündeydim. gerçekten izmirliler pek ilgi göstermedi turnuvaya. 2500 seyirci belki vardı o maçta. ardından polonya maçı milli futbol takımının estonya maçıyla çakıştı, fransa maçı da altayın karabük maçıyla çakışınca voleybol bana yalan oldu.