16 Eylül 2009 Çarşamba

HAYVANLI ARMA

Şehir isimlerinin sonuna bir hayvan ismi getirerek takım oluşturma işi NBA, NFL ve NHL takımlarında sıkça karşımıza çıkan bir durum biliyorsunuz. Şimdi oturup tek tek örnek vermeye girişmeyeceğim zira ortalık dağılır. Şimdi bu hayvanlarden destek alma konusunda makul örnekler var. Chicago Bulls gayet sporun ruhuna uygun "boğa hayvanının" getirilip isim olara kullanılan bir örneği. E maşallah logo da gayet sağlam. Grasshoppers, "çekirgeler" anlamına geliyor bilyorsunuz. Aslında çekirge biraz futbolla alakasız bir hayvan, uzun atlama veya sırıkla atlama takımı kurulsa ona isim olarak verilebilirdi ama hadi diyorsunuz Grasshoppers köklü kulüp. E kulağa da hoş geliyor kelime. Güney Kore takımlarından Chunnam Dragons da ejderha gibi karizmatik bir hayvanı isim olarak almış ki, Uzak Doğu kültüründe ejderha önemli bir figür. Kartal da gayet uygun. Go Ahead Eagles'ı örnek verebiliriz bu anlamda. Hadi geyik de kabul edildi. Kashima Antlers'in şehri, Kashima, "geyik adası" anlamına geliyor. Aşağıda sayılmayan ayı, arı, buffalo, öküz, çita, puma, geyik, yunus, köpekbalığı, ejderha, gergedan, kartal, tilki, keçi, şahin, yaban arısı, at, jaguar, leopar, aslan, vaşak, panter, sülün, anka kuşu, horoz, deniz atı, köpekbalığı, kobra, sincap, kırlangıç, saksağan, kaplan, kurt ve zebra gibi hayvanlara tavım. Ama futbol dünyasında iş her zaman böyle değil. Egzantrik hayvanları kulübün ismine yerleştiren veya arma olarak kabul eden kulüpler de yok değil. İtiraf edeyim aşağıdaki bazı armaları görünce insanoğlu ne kadar sınırını zorlayabilir farkına vardım. Bazıları uçmuş gitmiş.













Avustralya Amatör Ligi'nde mücadele eden Queensland Üniversitesi takımlarından UQFC Dingoes ile başlayacağım. Evet takımın adı, yurt ve dünya çapında bir çok ahıra sahip hayvandan geliyor. Dingo. Queensland Üniversitesi Dingoları. Bu takımda disiplinsizliğe çare de bulamazsın. Futbolculara "bu ne laubalilik, Dingo'nun ahırı mı burası?" diye soramazsın, "evet lan" diye cevap verirler kalırsın. Kurbağa ile devam ediyorum. San Jose Frogs. 2005 yılında kurulan ABD Ligi'ne oyuncu yetiştirme için kurulan gençler liginde mücadele eden takımın adı San Jose Kurbağaları. Ben bu takımda futbol oynasam kafamı yerden kaldıramam. Kurbağa lan. Kurbağadan gorile geçiyorum. Atlanta Silverbacks. Şimdi anlatalım "silverback" gümüş saçlı, erkek goriller için kullanılan bir terim. Takımın adı da Atlanta Hayvanat Bahçesi'nde 39 yıl yaşamış goril Willie B'den geliyor. E tabi logosu da. Kimisi Yunan tanrısını koyar kimisi goril işte. Sinek kuşu bir başka örnek. Meksika takımlarından Colibries de Morelos bu hayvanı kendisine isim olarak almış. Colibri İspanyolca'da "sinek kuşu" anlamına geliyor. Sinek kuşu olur da keten kuşu olmaz mı? Yani bir diğer adı Linet olan kuş. Runcorn Linnets FC. İngiltere'nin alt liglerinde mücadele ediyor onlar da.




























Geldik katil balinaya. Nam-ı diğer Orca. J-League takımlarından Nagoya Grampus Eight'in armasında bir katil balina var gördüğünüz gibi. Uzakdoğunun bir başka takımı Seongnam Ilhwa Chunma'nın armasında da, Kore mitolojisinde önemli bir yeri olan "Chunma" (uçan at) yer alıyor. Kaliteyi düşüreceğiz ama Pegasus'tan domuza geldik efendim. Buyurun, Bermuda Hogges. Armaya bak çay demle. Bermuda Domuzları. Bermuda Ligi takımlarından. Bermuda'da kalsınlar ve hiç çıkmasınlar mümkünse.
















En sevdiğime geldik. Böyle bir arma olabilir mi? Lancaster Rattlers. Yani Lancaster Çıngıraklıyılanları. Armadaki asalete, anlama bakın. Onlar da ABD futbol sisteminde dördüncü ligde mücadele ediyorlar. Kapanışı İngilz asaletiyle yapıyorum. Bedlington Terriers FC. İngiltere yedinci liginde oynuyorlar.













İncelemenin sonunda ulaştığım bir nokta var. İsmine bir hayvanı etkilemiş hiç bir takım dünya futbolunda ihya olmamış şu ana kadar. Meksika'dan Chivas de Guadalajara (Chivas İspanyolca da "keçiler" anlamında) ve Kashima Antlers'i bir kenara ayırırsak adını duyurmuş doğru dürüst takım bile yok. Yazıyı akıllara zarar bir takım ismi ve armasıyla kapatıyorum. Tamam köpekbalığına itirazımız yok dedik ama böylesini demedik. Pathetic Sharks nedir yahu?

6 yorum:

kemgoz dedi ki...

Kashima Antlers = Kashima boynuzlari.. ne geyik adasi ya..

Pads dedi ki...

Hahaha Pathetic Sharks muhteşemmiş. Kesin Monty Python mizahını özümsemiş birinin işi bu. Sloganları da Oh Lordy!!:D

Flying Dutchman dedi ki...

@işu

Antlers boynuz demek de ben Kashima Antlers'in değil "Kashimaénın anlamını yazdım

buradan buyur

http://en.wikipedia.org/wiki/Kashima_Antlers

ilk paragraf

Kashima Antlers are a professional football team playing in the Japanese J. League. Antlers is derived from the city name, Kashima, which literally means "deer island".

ya

Pads dedi ki...

Bundan sonra ikinci takımım olan Pathetic Sharks hakkında bunu buldum:

http://www.footballcrests.com/clubs/pathetic-sharks-fc

Yazının en eğlenceli kısmında diyor ki, yıllar boyunca alınan iyi sonuçlar sonucunda klüp oyuncuları 'pathetic' sıfatının kaldırılmasını istemişler, ancak taraftarlar buna sıcak bakmayarak bu sıfatın sonsuza dek kalmasına karar vermmişler:D

Oh Lordy, It's Pathetic Sharks!

Serhat dedi ki...

http://www.aadaletspor.tr.gg/Ana-Sayfa.htm

alchoburn dedi ki...

fm'de bu takımı alınca belirtme ihtiyacı hissettim.. nitekim... bu ne allahaşkına yahu?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/31/Thurrock_FC.svg/430px-Thurrock_FC.svg.png