27 Eylül 2009 Pazar

KISA KISA BUNDESLIGA.!



Ben bu hocayi her gün biraz daha cok sevmeye basladigimi itiraf etmeliyim. Karizmatik her seyden önce. Yavas konusuyor ama her kelimesi nasil desem ilgi cekici, dinlemeye deger cümleler kuruyor. Belki her antrenörün söyledigini söylüyor ama onlardan en büyük farki dile getirilen cümlelerin icerigini saha icerisinde pratize edebilecek cesarete sahip.. Elinizde düsünün üc tane cift haneli rakamlarla ölcülen avrupa capinda forvet var.. Klose, Gomez ve Toni... 60 milyon euro verirler bu ücüne.. Bunun yaninda bedava aldigi Olic ve genc yetenek Thomas Müller.. Siz de hemen herkes gibi kim iyiyse onu oynatirim gibi bir cümle kuruyorsunuz ve fakat bu ücünü de yedek birakip Olic ile genc Müller'e forma sansini sanirim sadece Van Gaal gibi karaktere sahip hocalar verebilir.. Kibirlidir, Terimvari diye öncesinde benzestirmistik blogda.. Ayarlari saglamdir ama adaletli ve ne yaptigina cok fazla hakim bir hocadir. Sunu diyemiyorum ben: Bayern Münih, Van Gaal'den büyüktür. Kendi evinde oynadigi defansi gercekten cok saglam olan Nürnberg karsisinda zorlanarak yetmiste golü bulduktan sonra Ilkay Gündogan'in nefis asisti ile esitligi sagladi Nürnberg.. Van Buyten sonlara dogru kurtariyor belki takimi ama teknik adam tüm bu sacmaligi bir cümle ile özetlemekten de geri durmuyor.

"Siz 70 dakika boyunca gol atamadiginiz bir takima karsi öne zar zor geciyorsaniz o zaman defansi boslayacak sekilde ikinci golü arama lüksünüz ya da rahatliginiz olmamalidir, olursa cezasini cekersiniz bugünkü gibi"

Demek istedigim sudur hoca gerek oyuncu performansi konusunda gerekse de mac sonu aciklamalarinda son derece objektif acilimlar sergiliyor, dolayisla ezberden gitmiyor genelde. Size de onu takip etmek kaliyor ki cok eglenceli buluyorum ayni zamanda, keyif getirdi Bundesligaya..

Robben transferi sonrasi sadece 4-3-3'üne degil ayni zamanda Hitzfeld'e göre cözümlenemeyecek bir soruna da kavusmustur Lui Fan Gahl.. Öyle ki bu formasyonda 5 tane hangisini oynatsa sorun yasamayacak forvetlerin arasindan sadece birisini sahaya yerlestirebilir.. Üstelik o merkez forvet konumunda olan oyuncu 4-3-3 formatina göre belirlenecektir.. Fark sudur: Kanatlardaki adamlari ters ayakli olarak yerlestiriyor, Ribery sag ayagiyla solda ve Robben sol ayagiyla sagda.. Bu ayni zamanda cizgiye inip ortalarin gelmeyecegi anlamina geliyor, daha cok ice kat edecek ve forvetlerle icli-disli bir iliski kurmak durumunda kalacaktir.. Haliyle kafadan Toni'yi eliyoruz.. Klose en uygun aday gibi dursa da Olic'in gösterdigi performans muazzam.. Bu acidan ben 4-4-2'nin iki defansif orta sahali sistemine gecis yapacagini dusunuyorum.. Kenarlarda Ribery-Robben ikilisi, arkada Timoschuk-Van Bommel ve ileride iki forvet.. Acikcasi baska sansi da yoktur..

Bu sistem karmasasi icerisinde bocalayacaktir bir süre daha.. Ama böyle bir hocaya gerekli zaman verildigi takdirde basari inanin kacinilmazdir.



Schalke takimi bugün yasanilan tüm ekonomik kriz ve basarisiz sonuclara ragmen nefes almistir Magath ile.. Seyirci ona inanilmaz güveniyor. Sezon basi bugün olan durumu cok net bir sekilde ortaya sermistir ve bu yüzden cok fazla gürültü cikmiyor Schalke'de.. Nedir bu durum ? Schalke'nin ekonomik sikintisi üst düzeyde. Birakin oyuncu transfer etmeyi cok önemli olan sag bek Rafinha'nin gerekli miktara ulasildiginda satilacagini da acikladi ki bu cok büyük hatadir bana göre. Gecenlerde Rafinha, uykularinin kactigindan bahsediyordu.. Yaklasik 50 tane menajer kendisini aramis ve hepsi onun satisindan elde edecekleri karin pesinde oyuncuya zor günler yasatmistir.. Mali durum budur, transfer istedigi gibi olmadi ve bu yüzden seneye degil ancak 4 sene icerisinde 50 yildir Sampiyonluk yüzü görmeyen bu cok önemli klubü sampiyon yapacagini söyledi. Herkes her seyin farkinda.. Takim Engelaar'dan gelen 4 milyon'un üzerine 2 daha ekleyip iki genc yetenek olan Holtby (3,5) ve Jan Moravek(2,5) transferlerini gerceklestirdi. Baska bir atilim olmadi zira para yok.. Haliyle alt yapiya ve genc transferlere yönelen Schalke takimi yoluna 18 yasindaki gürcü yetenek Kenia ve 20 yasindaki Lukas Schmitz ile devam eder iken Hoffenheim'dan sonra (23,2) Bundesliganin en genc yas ortalamasina sahip ikinci takimi oluyordu (24.3)

Diger acidan Magath cizgileri son derece keskin ve seffaf bir yönetim anlayisina sahiptir. Dogrulari vardir ve degismez. Sistemi tanidiktir, oyunculardan istedigini orada oynamayan dahi bilir. Takim ikinci devre cosar.. Sezona iyi giremez.. Kadroyu henüz sekillendirebilmis degil, Farfan'i Daum'un Alex'i gibi cok dogru bir sekilde forvetin yanina civiledi baska türlü size zarar verir.. Yanindaki isim ise henüz netlesmis degil, Kuranyi istedigi düzeye cikamadi ve Halil "güven" sorunu yasiyor.. Yeteneklerini sahaya koyamiyor, bunu Halil ya onunla asacaktir ya da Fenerbahce,Galatasarayda ömrünü devam ettirecektir..

Ama iste böyle bir karizma böyle calkantili bir klube gerekiyordu.. Seyircileri ateslidir ve uzun zamandan beri baltalarini cikarmis takimin kafasina kafasina vurmakla mesguldu, simdi egleniyorlar ve üstelik maglubiyet arti cok kötü futbol(Freiburg maci) sonrasinda dahi.. Zira onlar bu isme cok güveniyor.. Haliyle bir Schalke takimindan ziyade bastan sonra bir Magath portresi söz konusudur.. Simdilik durum kisaca budur..



Hoffenheim ve Leverkusen..

Her iki takim da gecen sezona muhtesem bir giris yapti.. Sadece skor olarak degil oyun acisindan da Bundesliganin en iyi iki takimiydi.. Seyri en güzel, en keyif veren.. Her iki takimin gecen sene yas ortalamasi en genc olan(24 ) idi.. Hoffenheim ilk yariyi gecen sezon lider bitirir iken Leverkusen de 3 puan gerisinde ücüncüydü.. Ve fakat ne olduysa oldu her iki takim da ikinci devre tam anlamiyla cöktü.. Hoffenheim icin bu ilkti belki ama Skibbe'nin kovulmasina da neden olan ikinci yari cöküsü Leverkusen'de uzun zamandir varolan durumdu ve artik kronik hale geliyordu. Ikinci devre ve son ceyrek cöküslerini suraya yazsak "Oha" dersiniz.. Sadece son üc macta tek bir galibiyet aldigi takdirde Sampiyon olacak takim yillar öncesi olamadi, Sammer girdi o yola.. Son iki yil da bundan farkli degildi.

Genc takim kurmak cok iyidir ama su kesin ki defansinizin icerisinde istediginiz kadar "yetenekli" futbolcu barindirsin ortalamasi cok genc oldugu vakit isler zorlasacaktir.. Bunu her iki kulup de farketti ve oraya gerekli transferleri yaptilar. Sami Hypia, 35 yasinda Leverkusen'e gelir iken Hertha Berlin'den 7 milyon euro karsiligi transfer edilen tecrübeli Simunic Hoffenheim'in yolunu tuttu. Cok dogru iki hamledir benim gözümde.. Bundan sonraki cöküse neden olan sorunlar birbirlerinden ayriliyor..

Leverkusen takiminin sadece oyunculari degil sahada duran hocasinin da genc olup kimi baskilari kaldiramamasi, sacmalamasi ve oyuncular ile hocanin acilmasi gibi türlü türlü sorun yasadilar.. aa bak Labadia ne kadar iyi diyen basta Barnetta olmak üzere hemen hemen bütün futbolcular kovulmasi icin elinden geleni yaptilar ki o takim zaten bir daha kendine o hocayla gelemezdi, gelemedi.. Yönetim de ne yapacagini sasirdi ve tam bu noktada Hamburg firsati degerlendirip Labadia'yi cekip aldi.. Onun yerine gelecek olan aday da aranilan en önemli özellik baskiya karsi durabilecek tecrübeye sahip hoca olunca Heynckes de cok güzel bir secim oldu.. Artik Leverkusen icin tecrübesiz deyimi pek yerinde degil, yas olarak belki ortalamasi hala genctir lakin Barnetta dediginiz adam 100 Bundesliga macini devirmistir misal.. Rolfesleri, Adlerleri,Kiesslingleri filan da.. Ilk 5'in icerisinde bitirecektir bana göre bu sezon..



Burada bu adami ben cok begenirim, sezona da müthis bir giris yapti. Savasci bir forvettir Stefan Kiessling.. Hakan Sükür tipi forvete en uygun aday her daim bunun oldugunu belirtmisim ki gol vurus becerisi de fazlasiydi sükürden.. Böyle bir forvetinizin olmasi takim savunmasina öyle etki ediyor ki fazladan bir hucumcu orta saha oynatmaniza dahi imkan veriyor ayni zamanda pas alisverisi ve ortasahamsi oyun yapisiyla kollektif oyuna da yol aciyor.. Bundesliganin en cok gol atani olmasina ragmen milli takima secilmeyisi de cok büyük tartismalara neden oluyor lakin aynen Türkiyede Terim'in Sabrisi gibi Podolski,Schweinsteiger ya da Kiessling yerine alinan Klose milli formayi sirtina gecirince bir baska oynuyor ve tartismalar cok cabuk bir sekilde sönüyor.. Demba Ba gibi tek basina sistemi belirleyen forvet tipidir, her ikisini de takdir ederiz cok..



Hoffenheim'in ise sikintisi ne hocasi ne de ibisevic sakatligi idi, su resmini gördügünüz adamin gecen sezon ikinci devre aldigi cezalar yani yoklugudur basli basina sorun. Sezon basi Wolfsburg, Stuttgart ve hatta Milan 20 milyona kadar ciktilar yine de vermedi Hopp oyuncusunu. Keza Demba Ba da ayni sekilde.. Her ikisinin de klube maliyeti toplam 10 milyon euro iken satilsa 4 kati kar yapilabilirdi kesinlikle.. Bu da Hoffenheim takiminin vizyonunu ve hedeflerini cok iyi bir sekilde ortaya seriyor..

Eduardo hala ve inatla muthis oynamaya devam ediyor, kisaca fark yaratiyor.. Taktiksel acilimlarinizi cöpe atiyor, bir kisiyi degil bazen iki kisiyi gecip her seyinizi bozuyor, öyle bir pas ya da frikik ya da sut... Cok iyi, cok genc ve cok yetenekli kesinlikle.. Gecen sezon ikinci devrenin basinda Olic ile depistigi icin2 mac, arkasindan refleksif bir hareket ile diger macta kirmiziyi görünce katlamali olarak gelen ceza sonucu 5 mac daha yok olunca Hoffenheim tükenmistir.. Iste bu sezon buna ve tecrübesizlige bir sekilde önlem aldilar.. Maicosuel ile Zuculini transferleri bir yana Simunic tecrübesi ile bu sene yeniden tepeye oynayacaklar..

Hocalari Rangnick icin kucuk ayrintilar yetmez, basli basina bir portre cizmek gerekir. Televizyonda o malum taktiksel acilimi tahtada tüm Almanyaya anlattigi günden beri "bilirkisi" olarak anilir ve futbol profesörü de lakabidir.. Delicesine egilir taktikler üzerine, analitistir, Stuttgart okulunun kurucusudur.. Kitaplarin,onlarin bunlarin taktikler üzerine cok da yazilip cizilmedigi zamanda Helmut Gross ile 3 bin marklik bir video alirlar.. zamanin cok önemli takimi olan Sacchi'nin Milanini bir ileri bir geri yaparak analiz etmekten makinayi bozarlar ki artik ondan ikiser ikiser almaya basladigini belirtir.. Bu denli hastasidir futbolun bu yakasinin.. Schalke'ye güzel futbol oynatmasi sonrasi kovulsa dahi herkes onu saygiyla anar.. Birinci Bundesliga'dan Bölgesel lige gecisini sadece parayla aciklayamazsiniz, futbol deneyi icin güzel bir firsattir bu teklif.. Rahat bir ortam ve istediklerini gerceklestirebilecek her türlü maddi olanak, daha ne ister insan ? O da oradan kalkip bu noktaya gelmis ve takimi da pesinden sürüklemistir.. Keyif veriyor onun Hoffenheim'a oynattigi futbolu.. Toplamda Hoffenheim, Leverkusen ile beraber hala ve inatla "oyun" acisindan en iyi olanidir.. ikisi de Bundesliganin mini "Barca" sidir benim gözümde.. Ilk besimin diger adayidir Hoffenheim..



Berlin'in düsüsü de bu blogda incelenmisti zaten.. Üzerine söylenebilecek cok fazla bir sey yok aslinda.. Neden düstü ? Orda olmasi o kadro ile mucize iken bu sene bu gerileyis cok da olagan aslinda. Cünkü yatirim yapilmamistir.. Transfer sezonunu karla kapatan -yaklasik 5,5 milyon euro- nadir kluplerdendir.. 7 milyon Simunic'ten kazanmislar ve bunun sadece 2 milyonunu yeni sezona harcamis takim.. Lakin giden sadece Simunic degil Voronin ve Pantelic gibi iki önemli ismi de takimdan ayrilmistir.. Voroninli, Simunicli kadrosu ile dahi aslinda gecen sene bulundugu yeri haketmiyordu, maclari izleyen görür.. Leverkusen'e karsi doksan dakika sahada yoklar son saniyede cikip üstelik deplasmanda üc puani alip evine dönüyorlardi.. Bunun gibi bes maci daha vardir.. Keza Stuttgart maci vesaire.. Güzel futboldan ziyade sonuc futbolu ve elbette Voronin gibi tek basina fark yaratan bir futbolcunun varligiydi.. Bu sezon yatirim yok, para da cok yok haliyle bu durum da aslinda kacinilmaz..

Favre'nin kötü bir teknik adam oldugunu düsünmüyorum lakin takintilari coktur.. Oyuncularin sigara icmesine dahi izin verir baska acidan "sen" diyemez kimse ona, öyle bir mesafe de vardir.. Her seye ragmen kadrosunun su an bulundugu yeri de haketmedigini, basta Kacar olmak üzere Ebert,Domocivski,Raffael gibi güzel oyunculara sahip oldugunu da ekleyelim..



Canli canli izlemesem farkina varmazdim.. Nürnberg macinda gördüm ve biz bayildik bu adama.. Televizyondan cok görülemez diyerek suraya ekliyorum ki Gladbach'in yaptigi cok güzel bir transfer hamlesidir. 2,5 milyon euro'ya Standart Lüttich'den almislar.. Hani biz daha cok Bobadilla'yi Gladbach'da ya da Ilkay Gündogan'i da Nürnberg'de izleriz diye gitmistik ki Hoffenheim-Nürnberg maci da söz konusuydu, bunu tercih ettik.. Lakin hepsini bosverin, bu cok baskaydi..

Gladbach, cok fazla emek harciyor bu ise.. Bana göre yaptiklari en buyuk hata bugün benim bulundugum sehrin(Augsburg) takiminin basina gecirilen Luhukay'i cok erken bir sekilde kovmak idi. Daum'un da Kölnünü de barindiran o dönemin cok güclü takimlarinin oldugu ikinci Bundesligada Luhukay acik ara önde giderek birinci Bundesligaya takimi cikarmisti, gelenege ters bir sekilde dokuzuncu haftada kovdular hocayi.. O hamle, cok sey kaybettirdi, ahenki bozdu ve yeniden yakalama pesindeler.. 10,5 milyon euro transfere bu sezon harcadilar.. Bobadilla,Arango ve yukarida bahsettigimiz Dante gibi pahali oyunculari getirdiler.. Lige de iyi bir giris yaptilar.. Bu sezon en azindan düsmeye oynamayacak bir görüntü ciziyorlar, seyri zevkli maclara gebe bir takim olusturdular.. Izleyelim ve görelim diyorum..



Söz verdigimiz üzere bundesliga ayrintilarini isledik, vakit ve yaptiginiz planlar suya düsünce bugüne sarkti.. Hamburg,Stuttgart, Bremen,Dortmund ve Nürnberg ayrintilari da baska zamana.. bitmez yoksa bu is. Son olarak futbloglar üzerine iki kelam etmek isterim efendim;

Bundesliga ayrintilarini isleyen veyahut genel olarak Bundesligaya egilen bloglari özellikle takip ediyorum.. Lakin genel görüntü icerisinde Bundesliga agirligi kazanmis olangillerin pek cogu isi TRT haber bültenine dönüstürmüs, surda bu oluyor, burda su oluyor seklinde.. iyi de sen buna ne diyorsun ? Saf bir yorumdan, bilgiye yorum katma eyleminden de bahsetmiyorum.. Kurulan iliski yok.! Verilen bilgi mutlaka ki bir degerdir ama aslolan her zaman derim o bilgi ile bilgiyi veren arasinda kurulan iliskidir. Bu iliskinin niteligi blogun da kalitesini belirler.. Misal Lambuja ve Tardini Büfe bloglari yer yer Bundesligaya egilirler lakin bu adamlarin bu lig ile kurduklari bir baginti vardir.. Bloga post yazmak icin mac seyretmiyorlar, seyrettikleri ve ilgi duyduklari ayrintilari bloga tasiyorlar, bu fark önemlidir zira samimiyeti ve kaliteyi dogurur.. Magath Wolfsburg'u birakmis haberini vermiyorlar, bir gün Magath'i neden sevmediklerini belirtir iken Wolfsburg'u birakti ayrintisini isliyorlar.. Daha cok yazmak icin bir maci seyretmekten ziyade hali hazirda ilgisi olan konulari takip ettikleri icin buraya yaziyorlar ki bu isin bana göre en önemli ayrintisidir. Meslek degil ki bu post icin ilgilenmediginiz alanlara yönelip vaktinizi ziyaden edin.. Iliski gercek oldugu sürece kriket izleyip yazsaniz dahi takip edileceksiniz zira belirleyici olan verilen bilgilerden ziyade sunma bicimidir ki bunu da aradaki iliski berliyor..

Bunlar bir okurun yorumlaridir. Ayda yilda misafir konumunda yaziyoruz belki ama kesinlikle cok iyi ve degerli bir okur oldugumu düsünüyorum. Günün bir vaktini buradaki haberlere ayrimayi ihmal etmiyorum ve bu yüzden bu elestirileri yapmayi üstten bakistan ziyade gayet de hakkim olarak degerlendiriyorum..

By Borges

6 yorum:

Borges dedi ki...

Varol Döken'E: Thomas Müller, bir dahaki posta hazir olacaktir kesinlikle.. Özür.(

darkhorse dedi ki...

Çok keyifli bir yazı olmuş gerçekten.Biz futbolseverleri düşünüp fırsat buldukça yazmaya devam ettiğiniz için çok mutlyuyum gerçekten.İyi ki varsınız.Flying Dutchman de ayrıca çok teşekkür ederim.Sayesinde sizi takip edebiliyoruz :)

Adsız dedi ki...

gladbah'ın müthiş transfer hamlesinin adını öğrenemedik yalnız :(

Pads dedi ki...

Borges'i nöbetçi yazıp kaçmak delikanlılığa sığar mı ey blog yazarları:)

varol döken dedi ki...

@borges
abi utandırma, bilirsin blog üstünde bu tür istekleri pek yapmam haz da etmem ama senden bilmeye başladık ta geçen seneki genç yetenekler köşesinden, bizimkisi sadece to be continued isteği:)

bir yerlerden uzun süreli bir vize koparabilirsem 2010 sezonu içinde senin seçeceğin bir maçı mutlak ve mutlak yan yana izleyeceğiz... bir hoffenheim-leverkursen olursa ne güzel olur...

@adsız
dante diye yazılmış ismi alta, önce ben de görememiştim...

Unknown dedi ki...

danke sehr borges , harika yazi olmuş.