29 Eylül 2009 Salı

MÜNFERİT İŞKENCE

Şimdi hayal edin. Bizim Tuncay Eskişehir'li zaten yazılarından artık biliyorsunuz. İstanbul'da yaşıyor. Evi Ali Sami Yen Stadyumu'na 10 dakika mesafede. Eskişehirspor'un Galatasaray'la geçtğimiz hafta sonu oynadığı maça gitmek için bilet almak istiyor. Ama federasyonun aldığı karar sebebiyle, maçtan önce Eskişehir'e gitmek, Eskişehirspor'un maç için kaldırdığı otobüse binmek, onunla İstanbul'a ve stadyuma gelmek, maç sonunda da yine taraftar otobüsü ile Eskişehir'e dönmek ve oradan İstanbul'daki evine dönmek zorunda. Yani evine 10 dakika mesafedeki stadyuma gitmek için İstanbul-Eskişehir arasındaki 450 kilometreyi dört kez katetmek zorunda. Toplam 1800 kilometre. Normalde maça gitmek için evden 19:00 civarı çıkması gerekirken, şimdi bir gün önce veya sabah saatlerinde çıkması gerekecek ve eve büyük ihtimalle, ertesi günün ilk saatlerinde dönecek. Nasıl iyi mi? Bu hikayeyi, tuttuğu takımdan farklı bir şehirde oturan ve takımı o şehire deplasmana gelen her taraftar için uyarlayabilirsiniz. Pek mantıklı gelmiyor tabi. Ama Burnley taraftarı Jason Taylor'a olan bu.

Jason Taylor bir Burnley taraftarı ama Blackburn Rovers'ın Stadyumu Ewood Park'a 10 dakika mesafede oturuyor. Gelecek ay takımı Blackburn deplasmanına gelecek. Onun için bulunmaz fırsat. Ama yukarıdaki gibi, evinden 10 dakika önce çıkması gerekirken sabah 07:30'da çıkacak. Sebebi de federasyonun aldığı karar. Aslında sebebi 2 ay önce sahaya atlayan Millwall ve West Ham United'lı taraftarlar. İngiltere'de Hillsborough faciası bana göre (sadece bana göre değil tabii) bir dönüm noktasıdır. O tarihten sonra İngilizler futbol stadyumlarından tek bir ceset bile çıkarmamak için bir dolu karar aldılar ve özellikle de son birkaç yılda, tehlikeye mahal verecek en ufak bir davranışı bile affetmiyor ve bıçağa bazukayla karşılık verir gibi çok büyük önlemler alıyorlar. West Ham-Millwall maçında da olan buydu. Şimdi federasyon bazı maçlarda deplasmana gidecek taraftarların kendi stadyumlarından kalkacak otobüsle yolculuk yapmalarını şart koşuyor. Bu Blackburn'ün stadyumuna 10 dakika mesafedeki Jason Taylor için de geçerli. Taylor maç sabahı kalkacak, Burnley'in stadyumu Turf Moor'un önünden kalkacak otobüs için 25 km yol katedecek. Otobüsle bir 25 kilometre daha yapıp Ewood Park'a gelecek. Maç bitecek, otobüsle Burnley'e dönecek ve oradan da evine dönmek için bir kere daha 25 kilometreyi tepecek. Sonuç. Evine 10 dakika mesafeyi yürümek yerine 100 kilometrelik yol. Toplamda 4 saati yollarda geçecek.

Bu uygulama özellikle derbi niteliğindeki maçlarda bu sene sıkça görülecektir. Blackburn-Burnley maçı bir Lancashire derbisi. Yalnız belirtelim, girişte anlattığımız hikaye Türkiye'de İstanbul derbilerinde yaşanıyor zaman zaman.

Hiç yorum yok: