16 Eylül 2009 Çarşamba

TACTICAL KNOWLEDGE:0

























Eski takımından ayrıldıktan sonra geri dönüp, oyun sistemi, takım arkadaşları, teknik direktör, kulüp başkanı gibi aktörlere laf atan oyuncu örneklerini çok gördük. Daha önce de de yazmıştık "pas alamıyordum", "hoca beni bir türlü sevemedi", "başkan benimle 6 aydır konuşmuyordu" gibi bir dolu eleştiri okunu gerisin geriye fırlatırlar. Zaten o takımda oynarken bunu yapmak büyük cesaret işidir ki çok vazgeçilmez bir oyuncu değilseniz sizi kapının önüne koyarlar. Eğer disiplinlki bir hocaya çatarsanız vazgeçilmez oyuncu olup olmadığınıza da bakılmayabilir. Roy Keane'in Manchester United'dan ayrılışının arkasında biraz da bu hikaye yatar aslında. Energie Cottbus forması giyen Marc-André Kruska'nın eski takımına sallaması ise biraz ağır olmuş.

Borussia Dortmund altyapısından yetişerek A takımda oynamaya başlayan, geçtiğimiz yıl Belçika'da Club Brugge forması giyen bir isim Kruska. 15 maç oynayarak ülkesine geri döndü ve Cottbus forması giymeye başladı. Kruskla yaptığı açıklamada "Alman futbolunda taktik çok önemlidir, bütün takımlar maç taktikleri üzerinde çok titizdirler, Belçika'da ise hak getire, sezonun yarısında maçlara çıkarken hiçbir taktik verilmiyordu, zaten doğru dürüst 6 takım var ligde, kimse kolay maçlarda taktik-teknik üzerinde durmuyor" diye sadece eski takımına değil tüm ülke futboluna sallamış. Club Brugge 2004-05 sezonundan beri şampiyon olamıyor ve son 3 sezondur ligin direksiyonunu Anderlecht ve Standard Liege'e bırakmış durumda. Bunun bir payı var mı bilemem. Fatih Terim, UEFA Kupası'nın kazanılmasından sonraki bazı röportajlarında, 4 senelik döneminin son senesindeki Türkiye Ligi maçlarından önce bazen hiç taktik konuşmadıklarını söylemişti ama tabi oradaki sebep, dört senedir oturmuş ezberlenmiş ve başarıya ulaşmış bir sistemdi. 4 senedir nal toplayan takım bunu yapınca olmuyor tabi. Tabi taktik konuşmuyorlarsa ne konuşuyorlardı soyunma odasında onu merak ediyorum.

2 yorum:

barış dedi ki...

frank de boer sallamıştı bir ara fatih terime "işi gücü gaz, taktikle alakası yok" diye, bilmiyorum tabii medyanın uydurması da olabilir.

bonaventure dedi ki...

büyük ihtimalle romada da konuşulmuyordu bir dönem.

nonda geçen sene verdiği bir röportajda romayı izlerken kimin nereye pas vereceğini tahmin edebiliyorum. zira taktikleri öyle bir ezberlemiştik ki sahada da ezbere oynuyordun adeta gibi bir şey söylemişti. geçen sene de roma aynı taktiklerle oynuyorsa. muhtemelen sadece yeni gelenlere anlatıyorlardır taktiği. totti falan da kenarda maç çıkışı ne yapacaklarını konuşuyordur "the others"la.