22 Eylül 2009 Salı

"TEMİZ" BURNLEY













Owen Coyle'un takımı cumartesi günü Turf Moor'da Sunderland'i 3-1 mağlup ettiğinde Premier Lig tarihinde bir rekoru da kırdılar. Lig tarihinde, yeni yükselmiş bir takım ilk kez kendi evindeki ilk üç maçı da kazanmış oldu. Burnley bu maçları kazanırken 5 gol attı ve sadece 1 gol yedi. Gerçi onların durumu tam içerde aslan, dışarda fare olayı. Deplasmanda oynadıkları üç maçı da kaybettiler. Gol dahi atamadılar ve 9 gol yediler. Gerçi bu 9 golün 7'si Chelsea ve Liverpool'dan yedikleri goller. Turf Moor'da oynadıkları futbolla, Burnley kenti dışında oynadıkları arasında önemli bir fark var. Yine de mazur görmek lazım. Dediğimiz gibi, geçtiğimiz yıl sezon başında büyük bir patlama yapan ve lige yeni yükselmiş olan Hull City'nin iç saha performansının dahi üstüne çıktılar.

1882'de rugby sporunda faaliyet gösterirken futbola geçmeye karar veren kulüp yönetimi sonucunda İngiltere futboluna adım atan bir kulüp Burnley. 1883 yılından beri aynı stadyumu kullanıyor. Bugün maçlarını oynadığı 22.000 kişilik Turf Moor. 1888'de kurulan İngiltere Ligi'nin 12 kurucu üyesinden de birisi durumundalar. 1914'te kazandıkları FA Cup, bugün onların bu kupada elde ettikleri ilk ve tek şampiyonluk durumunda. 1920-21 ve 1959-60 sezonlarında da iki kez lig şampiyonu oldular. Ancak günümüze kadar geçen 50 yıla yakın süre onların bu başarıları aramalarına sebep oldu. 1979-80 sezonu sonunda üçüncü lige kadar gerilediler. Ardından da dördüncü lige. Konferans Ligi'ne düşme tehlikesi atlattılar. 1999-2000 sezonunda Division 2'da şampiyon olarak bugünkü Championship'e yükseldiler ve geçtiğimiz yıl elde ettikleri yükselme şansına kadar 9 sezon boyunca burada kaldılar. Geçtiğimiz yıl yükselme play-off maçlarında önce Reading'i ardından da Sheffield United'ı ekarte edip 33 yıl sonra ülke futbolunun en üst kademesine geri döndüler. Üstelik geçtiğimiz sezon Lig Kupası'nda Fulham, Chelsea ve Arsenal'i kupanın dışına itip yarı finale kadar ulaştılar.

Daha önce tanınmamış bir dolu oyuncudan oluşuyor Burnley. 3 milyon pounda Hibernian'dan transfer edilen Steven Fletcher en önemli oyuncuları, ki bu transfer rakamı aynı zamanda kulüp rekoruydu. Cumartesi günü oyuna sonradan girip attığı 2 golle maçı kurtaran 24 yaşındaki David Nugent Portsmouth'dan kiralık örneğin. Bu maçla ilgili çok ilginç bir veri de var. O da aşağıda. Maç boyunca sadece 4 faul yaptı rakibe Burnley'li oyuncular. Bu sezonki Premier Lig'in en düşük rakamı bu. Üstelik bunlardan ilk ikisi ilk 5 dakika içindeydi. Sunderland ise rakibe 20 faul yaptı maç boyunca ve bunun bedelini ödedi. 3 galibiyet, 3 mağlubiyet ve 9 puanla dokuzuncu sırada Burnley. Sezon sonu Hull City'nin geçtiğimiz yılki kaderini paylaşacaklar mı göreceğiz.

1 yorum:

Mete dedi ki...

yazinin altındaki grafiklere göre sunderland 15 faul yapmis 5 kere de ofayta düşmüş gözüküyor..nedense bu blog'a attığım postların çoğu düzeltme amaçlı ama bu sizin yaptığınız işin (hem de sadece hobi niyetiyle) ne kadar muazzam olduğu (bence tabi) düşünülünce bu postların sizin için negatif etkisi olmaz diye umuyorum..