17 Eylül 2009 Perşembe

UÇ UÇ HOLLANDALI-2

















Dirk Kuijt beni futbol sahasında şaşırtan adamlardan bir tanesidir. 1 Nisan 2008'de blogda kendisiyle ilgili şu satırları yazmışız. Bu adam gördüğüm en basiretsiz ve "overrated" adamlardan birisidir. 2006 Dünya Kupası'nda Van Basten, bir önceki yazıda bahsettiğimiz gibi, maç taktikleri hakkında fazla konuşan Van Nistelrooy'u, turnuvanın geri kalanında yedeğe çekince sahaya onun yerine Kuijt'ı sürmüştü. Kuijt da 2. tur maçında Portekiz'e karşı kaçırdığı gollerle takımı yakan adam oldu. Hangi akla hizmet o performanstan sonra Benitez onu Anfield'a getirdi bilemiyorum.2 senedir o stadda nerede ise hiç bir şey yapmıyor.

Tek savunmam bu yazıyla ilgili "1 Nisan şakasıydı o yazdıklarım" olur. Ahmet Çakar'ın kulakları çınlasın, "futbol öyle bir oyun ki adama jartiyer giydirir beyler". Dirk Keeaaaüüt'ün hadisesi de böyle oldu. E önceden cevher gördüğümüz adam ismini duyurmaya başlayınca nasıl övünüyorsak, yanlış yaptığımız yerde de itirafta bulunmak lazım. O günden bu yana Hollandalı "uçmaya" başladı. Gerçi sadece beni değil tüm ada basınını ters köşeye yatırdı, özellikle son bir senedir. Onun için "non-flying dutchman" başlıklarını atan ve Liverpool'dan ayrılacağını söyleyen gazeteler 4-5 ay sonra "non" ibaresini kaldırarak övgüler yağdırıyorlardı. Son 5 yıldır Liverpool'da değil tüm Avrupa futbolunda yepyeni bir çığır açan ve nerede ise üstüste 2 maç aynı kadroyu sahaya sürmekten kaçınan Benitez'in en fazla güvendiği ve ilk onbirine Reina, Torres ve Gerrard'dan sonra ilk yazdığı ismin Kuijt olması da Hollandalının o defans yıpratan ve maç içindeki skordaki değişimlere rağmen hiç azalmayan enerjisini açıklıyor. Tam bir 21. yüzyıl hücum oyuncusu haline dönüştü Kuijt. Onun bu değişimde en beğendiğim yanı, zayıflıklarını bilmesi ve bunları bilmesine rağmen işi inada bindiren oyunculardan farklı olarak, güçlü tarafları geliştirmeye çalışması. Yoksa aslında Sneijder, Vand der Vaart, Huntelaar, Van Persie gibi isimlerden şöhret olarak aşağıda olan bir adamın Hollanda milli takımında da değişmez oyuncu olmasının açıklamasını nasıl yapabiliriz?

Dün akşam Debreceni'ye attığı golle kulüp tarihinin önemli isimleri arasına da katıldı Kuijt. Bu onun Avrupa kupalarında 12. golü oldu. Böylece Liverpool tarihinde, Avrupa kupalarında en çok gol atan oyuncular listesinde üçüncü sıradaki Terry McDermott'u yakaladı. McDermott 1974-82 yılları arasında Anfield'da top koşturmuştu. Kuijt'ın önünde iki isim var. 14 gollü Ian Rush ve 28 gollü Steven Gerrard. Büyük bir ihtimalle, bu sezon sonuna kadar Rush'ı geride bırakıp ikinci sıraya oturacaktır ama Gerrard takımdan ayrılmadıkça onu yakalaması zor görünüyor. Yine de 11 yıldır Liverpool'da oynayan ve şimdiden efsaneler arasına girmiş bir adamın arkasına, bu kulüpteki dördüncü sezonunda yerleşmesi çok önemli. Kendisi ile ilgili ilginç bir durum da var. Hollandalı'nın Liverpool forması ile ligde 29 golü var şu ana kadar. Avrupa Kupalarında dediğimiz gibi 12 sayısına ulaştı. Avrupa kupaları/lig maçları oranı en fazla olan oyunculardan birisi sanırız dünya futbolunda.

3 yorum:

zapata dedi ki...

Lakabı "He-man" olan bir adama önceki yazıda güçsüz demen efsane olmuş :D
Çok beğenirim şahsen Kuyt'ı.. Türkiye liginin giderek güreşe dönüşen futbol anlayışında en verimli olabilecek forvettir benim gözümde.

Adsız dedi ki...

sabri'nin gol atabilen cinsi. sabri'yi değişmem bu sarıpipiyi o ayrı mesele.

Uhur dedi ki...

Bence tuncay'ın hollanda versiyonu :D