19 Ekim 2009 Pazartesi

2009 BALLON D'OR ADAYLARI

















Aha bu. Bu kadar, benim 2009 Ballon D'or adayım budur. Açıklanan 2009 ödülü adaylarına baktım, bundan daha iyi balon bulamadım. Cumartesi gününden beri tüm dünyada bu konuşuluyor toplu halde. Sunderland'in golünün sahibi balon çoktan dünya futbol tarihinde yerini almış durumda. Bir dolu fırtına koptu şimdiden. Maçın hakemi Mike Jones'un adı "Beachball Referee" olarak kaldı. Ölüm döşeğine kadar taşıyacak bu laneti. "Mike Jones'u hatırlar mısın, eski hakemdi?" diyecekler. "Yok hatırlamadım"..."Yahu Beachball Referee" deyince de "haaa, öyle desene" diye dökülecek herkes. Coşkun'a yapışmış tecavüzcü damgası yapıştı hem de çıkmaz bir daha. İngiltere Futbol Federasyonu gelecek hafta yapılacak maçlar için oluşturulan listeden Jones'u çıkardı. Artık bir daha ne zaman maç verirler bilemem. Gary Lineker, Alan Hansen ve Alan Shearer Match Of The Day'de hayatlarında ilk kez böyle bir şey gördüklerini belirttiler, kahkahalar eşliğinde. Everton ve Manchester United taraftarları şimdiden organize olmuş durumda. United deplasman taraftarları gelecek hafta Anfield'da oynanacak maç öncesi sahaya bu balonlardan yüzlerce atmayı planlıyorlar. Aynı şeyi Everton taraftarı da derbide yapmayı düşünüyor. En az 2 hafta bunun muhabbeti döner ve bir dolu espri yapılır. "Maçın adamı balon seçilmeliydi" diyenlerden tutun da "Nobel Barış Ödülü balona verilmeli en azından o bir şey yaptı" diyenlere kadar. Bu gelişmelerle aynı anda yaşanan bir olay da arada bağlantı kurulmasını sağlayabilir.

Şimdi bu balon Liverpool'ın resmi bir taraftar ürünü. Yani herhangi bir taraftarın rastgele stadyuma soktuğu bir şey değil. Gördüğünüz gibi Liverpool Store'da satılık. Plaj havlusu ve çantası ile beraber satılıyor. Yalnız ilanda bir şey gözünüze çarpmıştır, 20 pounddan 10 pounda düşmüş ürünün fiyatı. Cumartesi sabahı bu fiyat 20 pounddu, yani meşhur hadiseden sonra % 50 ucuzlama söz konusu. Liverpool yönetimi bir an önce bu lanetli üründen kurtulmak istiyor. Tükenmiş tamamen ve bir daha da satılmayacak, orası kesin. Peki alanlar kim? Liverpool taraftarları olduğunu düşünmüyorum. İnternet üzerinden United ve Everton taraftarları kapışmıştır büyük ihtimalle. Zaten taklitleri de yapılır yakında.















Eski hakem Jeff Winter, Mike Jones'un çok büyük bir hata yaptığını söyleyerek sahaya 22 oyuncu dışında bir madde (canlı veya cansız) girdiğinde oyunun durdurulması gerektiğini ve Jones'un bunu atladığını bildiriyor. Şahsi fikrim Jones'un çok fazla suçlanmaması gerektiği yönünde. Zira balon sahaya atıldığında, Sunderland orta sahadan atağa kalkmıştı ve Liverpool kalesine geliyordu, Jones o atağı kesmemeyi tercih etti ve belki balonu, atak Liverpool ceza sahasına taşındığı ana kadar görmedi bile. Yardımcı hakemin de o anda ofsayt hattına konsantre olduğundan hakemi uyarması zor olabilir. Yani balonun sahaya atılması ile golün oluşu arasında sadece 5-10 saniye var. Bu süre dakikalarla ölçülseydi bir hatadan bahsedilebilirdi. Bir de tabi şu var, bir çok futbol maçında sahaya konfetilerle ufak kağıtlar atılıyor ve maçlar bu konfetiler sahada iken devam edebiliyor. Jones'un şanssızlığı büyük. Düşünün bir kere, balon sahaya atılıyor, sahaya ulaşıyor, tam kalenin önünde duruyor, Sunderland atağı da tam o alanda gelişiyor, top Bente geliyor, top tam da balonun olduğu yere geliyor. Bu ihtimallerin bir araya gelme olasılığı piyangonun size çıkma olasılığı ile aynı nerede ise. Jones'un hatası bir kenara bırakılırsa golün tartışılacak bir yanı yok, nizami bir gol, zaten FA'de maçın tekrarının söz konusu olmadığını açıkladı, Benitez ve Liverpool cephesinden de bir itiraz gelmedi zaten. Tabii o golü Benitez değil de Fergie yeseydi şimdi Sir, kraliçeden girmiş, hakem camiasından çıkmıştı.

Yakında futbol sahasına atılan ve sonuca etki eden acaip maddelerle ilgili bir araştırmamız olabilir.

7 yorum:

Shareef dedi ki...

Reina balona doğru hamle yapıyor :D önce.. Sonra ki şaşkınlığı da güzel..

Bu arada naçizane bir liverpool bloğu hazırlamaya çalışıyorum. www.liverpoolicin.blogspot.com bi bakarsanız.

Çetin Cem dedi ki...

geçen sene de hamburg-werder bremen uefa kupası yarı finalinde böyle talihsiz bir pozisyon vardı.

aceto'ya yazdığımı buraya da yazayım: "bütün eski hakemler yorum yapıyorlar, bu golün neden verildiğini anlayamadık diye. ben anladım, açıklayayım: manchester united yemediği için!"

yenilginin tek sebebi bu değil, ama böyle bir golle kaybetmek acı verici. hala da sindiremiyorum ne yalan söyleyeyim.

AbSurDMaN dedi ki...

Abi futbolda böyle abuklukların yaşanmasını seviyorum ya :) Ardından espriler gırla gidiyor falan, hatta bu durumdan Liverpool'lular bile kendi aralarında şakalarını yapıyorlardır. Şimdi gelecek maçlarda o balon mudur top mudur herneyse, onların sahada oluşturacağı o absürt görüntüleri görmeyi bekliyorum :) Futbol güzel şey...

yurdum insanı dedi ki...

yapacağınız araştırmaya ufak bir katkı olabilir:

http://injurytimegame.blogspot.com/2009/05/geri-donusum-kutusu.html

Sir Douglas McGiven dedi ki...

İngiltere'nin Fenerbahçe'si de United oldu. United'a yapılmadı, United atsaydı, United'a verilmedi, United şöyle böyle...

Hadi Ferguson'un sağa sola sallaması kabul edilebilir bir şey de (ki bazen çok komik oluyor) sevgili Çetin Cem; United o golü yeseydi gol iptal mi olacaktı?

Bu tür kanıtlanamaz argümanlarla komik olunmasın diyorum ben de. Jeff Winter'ı da al yanına bir de bu yönünden bak istersen.

Çetin Cem dedi ki...

@d. mcgee:
bir tek jeff winter olsa iyi, birçok eski hakeme göre gol iptal edilmeliydi. bu tartışmalı bir konu neticede, ama ingiliz medyasında son dört günde çıkan makalelere bakıldığında ağırlıklı görüş sahaya 22 oyuncu ve hakemler dışında bariz bir müdahale olduğunda bunun oyun kuralları dışında olduğu ve golün geçersiz olması gerektiği yönünde.

dediğim gibi, liverpool'un gerrard ve torres'siz zaten zorlanacağı belli olan bir maçta, 85 dakika etkili olamaması bir tek bu gol yüzünden değil. rafael benitez'e de bu yüzden saygı duydum zaten, bunu bir bahane olarak kullanmadı.

manchester'a gelince, yazdığımın yarı şaka yarı ciddi bir takılma olduğunun anlaşılması için belki bir smiley koymam lazımdı. "komik olunmasın" demişsin ama amacım o cümlenin komik olmasıydı!

ama şunu inkar edecek değilim, alex ferguson premier lig'de hakemler hakkında uzak ara en çok konuşan teknik direktör. en son bir hakemin yeterince fit olmadığını düşündüğü için ceza aldı, onu hatırlatayım :)

Sir Douglas McGiven dedi ki...

ferguson'ın olağanüstü futbol zekasına hayran olduğum kadar klasik iskoç asabiyetine de hayranım. (ama bu takdir ettiğim anlamına gelmiyor tabi ki) dediğim gibi united ya da kendisi bir yara aldığında bir suçlu aramaktan çekinmiyor ve çoğu zaman da söyledikleri ciddi anlamda komik oluyor. 68 yaşındaki bir adamın hala çocukça sağa sola sataşması bana ilginç geliyor.

yazıda zaten gayet iyi açıklanmış, hakemin görmeme ihtimali de söz konusu ki bana kalırsa görmedi de zaten. ha, o topu (ya da balonu) atan Sunderland'den bir taraftar olsa ona da eyvallah ama atan yine bir Liverpool taraftarı. Benitez'in ya da Liverpool'lu oyuncuların bir şey demeye hakları yok.

Amacının komiklik olduğunu da farkettim, komik olunmasın dememin sebebi de o zaten. Gerek yok böyle şeylere, aynı şey United'ın başına gelsin, Sir ayaklansın yine, oturup gülelim.

Gerek yok yani... Pool'un yaşadığı bir şanssızlık alt tarafı.