16 Ekim 2009 Cuma

2012



















Herhangi bir Roland Emmerich Filmi

Malzemeler

Bilindik bir oyuncu
Sağduyulu bilim adamı
Bu adamın boşandığı ama aşkının bitmediği eski eşi
Birisi bilim adamıyla arasında baba-oğul ilişkisi olan bir kaç tane genç, çıkış yapma ihtimali olan oyuncu
Bu gençlerden ikisi arasında alevlenen bir aşk ilişkisi
Umursamaz insanoğlu
Yok etme yanlısı bir devlet görevlisi
Filmin kaderinde rol oynayacak sarsak bir karakter
Görsel efektler
Üçüncü sınıf bir felaket senaryosu

Yapılışı

Dünya bir felakete yaklaşmaktadır. Kimsenin umurunda değildir, derken bir sağduyulu bilim adamı "ulan denyolar dünya elden gidiyor" der. Yok etme yanlısı devlet görevlisi işe bolca karıştırılır. Başkan onun da etkisiyle pembeleşinceye kadar bilim adamını sallamaz. Felaket patlak verir, başkan "vay benim eşek kafam nasıl dinlemedim" diyene kadar tuzlu suda bekletilir. Aklı başına geldiğinde tüm malzemeler tencereye boşaltılır. Bilim adamıdır, oğludur, eski karısıdır, çocuğudur, annesidir, köpeğidir, metresidir kısık ateşte 90 dakika kaynatılır. Son olarak sarsak karakterin kritik hamlesi de katılır. Soğuyunca üzerine düzelmiş baba-oğul, karı-koca ilişkisi serpilip servis yapılır.

Bu tarifle bir film yaparsın, iki film yaparsın da arkadaş on tane film yapmazsın ki. Star Gate'inden tut, Independence Day'e, Godzilla'dan tut, The Day After Tomorrow'a, 10.000 BC'den Patriot'a hepsi ufak tefek farklılıklarla aynı kaptan çıkmış gibiler. Şimdi de yenisi geliyor. Mayalar 2012'de kıyameti öngörmüş de John Cusack da insanlığı kurtaracakmış. Başkan koltuğuna da Danny Glover'ı oturtmuşlar ki, hazır Obama başkan oldu, siyahları kaçırmayalım sinemadan. Bu arada merak ediyorum başkan siyah olduktan sonra hiç filmde beyaz olduğu bir büyük proje çekilecek mi? 11 Kasımda gösterimde. Afiş cümlesi de süpermiş "We Were Warned". Yok ya! Fragmanı yine filmdeki görsel efektlerin % 70'ini kapsıyor tabii. Bunlardan başka kalan bölümde bol duygu sömürüsü, bol milliyetçilik, Amerikanın tüm diğer dünya uluslarına öncülük edip dünyayı kurtarması, sevdikleri uğruna kendini feda eden kahraman vatandaşları görürüz. Ulan Emmerich, Hitler bugün yaşasa Ari ırk düşüncesine seni katmazdı yemin ediyorum. Nerde senin Alman disiplinin...

18 yorum:

Ku.Ba dedi ki...

Yazdiklarinin çoguna amenna, lakin The Day After Tomorrow'da su Amerikalilarin topluca Meksika gümrügüne akin ettigi sahnede sanki milliyetçiliginden biraz ödün verir gibiydi desem katilir misin?

Cenky dedi ki...

Çok yüklenmişsin Roland Abimize. Filmi heyecanla bekleyen bir felaket filmleri severi olarak o kadar da değil demek istiyorum. Bu sefer efektlerin %70'ninin harcanmadığı daha bir çok çarpıcı sahnenin gün yüzüne çıkarılmadığı söyleniyor.

Çok da eşelemeden görsel zevkimizi yaşayalım, sinemada seyretmekten keyif alalım bence.

Alper dedi ki...

Klasik bir felaket filmi senaryosunda olması gereken hemen hemen tum ogeleri kapsıyor gibi gorunse de (bunu da 2.20'lik trailer'dan hemen de anladık) esas dikkate alınması gereken olay filmin adını da aldigi 2012 yılında dunyanin sonunun gelecegi kehanetinin kullanılmış olmasıdır. Son birkac yıldır populer olan Maya takvimi ve 21 Aralık 2012'de dunyanın sonu oldugu ile ilgili kehanet ve bunun getirdigi heyecanı dogru pazarlamayı iyi bilen ve bunu iyi kullanan hollywood sayesinde bu konuyla ilgilenen herkes merakla filmi bekler hale gelmistir. Acilis haftasinda ABD'de 45 milyon USD ile acilacagi tahmin edilmektedir.

varol döken dedi ki...

tekrar ve tekrar bıkmadan zilyonuncu kez soruyorum... bir gün uzaylılar dünyayı istila ettiğinde bizi kim kurtaracak? o zaman hey dostum o yardım elini buraya da uzatır mısın diye yalvaracaksın ama hey dostum!

roland emmerich rocks, oh yeah adamım oh yeah!

Ku.Ba dedi ki...

@varol döken,

uzaylilarin dünyamizi istila etmek istediklerini nereden çikartiyorsun? bunlar iste hep hollywood'un beyin yikamalarinin sonucu.

uzaylilar bizi öldürmeye degil, hepimizi sevmeye gelecekler bikerem. yanki-manki de gerekmeyecek bu durumda. türk misafirperverligi kafi.

Adsız dedi ki...

yine de "zaman geçirme" adına izlenebilir bir film olsa gerek.

Deniz Gür dedi ki...

Tüm düşüncelerimi yansıtmışsın, hislerime derman olmuşsun. Gıcık oluyorum bu adama. Aynı kalıp filmleri yaparsın yaparsın da hep mi aynı kalıpları kullanırsın!

Ve insanlar izleriz diyorlar. Sabırsızlıkla bekliyorlar. Beklenecek bir şey yok ki. Day After Tomorrow'u falan izleyin. Sonu aynı işte.

Roland dostum sana laflar hazırladım! Blogumda çemkiricem.

Maslow dedi ki...

sinemada jeneriğini izlerken hemen hmen benzer şeyler düşündüm hatta o gürültüde filmde olacakları hatunu bayma pahasına anlattım. gerçekten kabak tadı verdi bu felaket filmleri. belki biraz görsellik dışında tamamen zaman kaybı.

bence tek bir karaktere yoğunlaşacaklarına biraz gerçekçilik dozuyla genel çarezsizliği işleseler, kesinlikle daha ilgi çekici olacaktır.

Protanopia dedi ki...

varol döken'in mantığı doğru. yani uzaylılar var ve bizi yok edecek demiyor. varsayalım ki oldu kim kurtaracak diyor. hiç gerçekleşmeyecek bir şey olsa da filmin başındaki varsayımın neticesinde abd'nin ipi ele alması garip olmaz.

ilkay dedi ki...

bu tip "izle unut" filmleri için sinemaya zaten gitmezdim. hatta dvdrip bile beklemezdim (r5 yeterliydi).

ama bu efektler için de hdrip beklenir en azından diyorum.

Adsız dedi ki...

unuttuğunuz bir şey var bu adamın her filminde özgürlük heykeline birşeyler olur ya dalga yutar ya yıkılır ya da patlar :)

diren ayhan dedi ki...

Senaryo,yönetmen falan hikaye :D düşen meteorlar,parçalanan kıtalar,panik halinde kaçışan insanlar...kısacası Particle,fluid,crowd simulation görmek istiyor gönül.Bide 3d olsa çok süper olacak :P

Adsız dedi ki...

çok merak ediyorum patriot la ne alakası var felaket filmlerinin ayrıca 2012 kafadan çıkma bir olay değil bugun google da 2012 yazarsan filmin işlediği konuyla ilgili milyon sayıda yazı görebilirsiniz.değişik bir yazı olmuş

varol döken dedi ki...

@kuba
sevmek derken? aman diyim sevgilerini hangi yolla gösterdiklerini bilmiyoruz daha...

@maslow
abi zaman kaybı zaman kaybı... ya ben anlamıyorum, hepimiz cern deneyinde çalışıyoruz da, 5 dakikalık molada karadelik mi oluşuyor? nedir bu zaman kaybı yahu biri anlatsın bana, bu filmler zaten zaman kaybolsun, 2 saat hiçbir şey düşünme, ulan dünyanın yok olacağını öğrensem şu benim kıza açılırım, belki bu sefer verir be diye hayaller kur diye yapılmıyor mu? sanki roland emmerich bizi iş görüşmesine çağırdı 2 saat bekledi çay bile vermedi şerefsizin oğlu!

@son sözüm sana dutchman
nasa'nın hazırladığı bir felaket durumunda dünyanın dört bir tarafından kurtarılması gerekenler listesinin tübitak ile ortak hazırlanan türkiye kısmından etkin nüfusumu kullanarak seni çıkarttım... roland baba da onayladı, aklına 1. sınıf bir felaket senaryosu gelirse çekinmesin ben burdayım dedi!

Ku.Ba dedi ki...

@varol döken,

söyle bir sey olabilir mesela:

http://1.bp.blogspot.com/_C6K4wQCgXDc/
SkjOJOHaAII/AAAAAAAAIy8/
1SL00vZEwFE/s1600-h/MARSATT21.jpg

(dikkat: mesaj kutusuna sigsin diye linki ayirdim; kopyalayip yapistirirken, her sey birlesik olacak tabi)


Not: hadi, diger resimlerden de mahrum birakmiyayim sizleri:
http://hairygreeneyeball.blogspot.com/
2009/06/compleat-mars-attacks.html

(yine her sey birlesik)

Mars Attacks filmine ilham kaynagi olmus bu koleksiyon.

Not 2: url'lerin mesaj kutusuna sigmamasi sorununa karsi çözümü olan var mi acep?

Maslow dedi ki...

@varol döken

zaman kaybı olmasının sebebi her saniyemi dünyevi ya da maddesel konulara ayırma sebebim değildir. beni sıkan olacakların daha olmadan tahmin edilmesidir.

şehirde yer yarılır ikiye ayrılır otobanda binlerce kişi aynı anda ölür ama bizim kahraman, potansiyel sevgili varsa ufak çocuk kurtulur bi. birde alkolik adam vardır kaderini değiştirir dünyanın. ben bunlardan gerçekten sıkıldım.

varol döken dedi ki...

@maslow
sıkılma be abi hepimiz öleceğiz eninde sonunda:)

sonuçta herkes istediği filmi izlesin, bu daçmen efendiye de otomatik portakal'daki alex'in işkence sahnesi uygulansın...

Ku.Ba dedi ki...

Varol Döken, District 9 diye bir belgesel çıktı; izle, bana hak vereceksin.