1 Ekim 2009 Perşembe

91 RUHU




















İtalya Ligi'nin tepesinde uzun yıllar boyu orada görmeye alışmadığımız bir takım oturuyor. Unione Calcio Sampdoria. Oynadıkları 6 maçta 5 galibiyet ve 1 mağlubiyetleri var. İlk 4 maçta 12 puan topladılar. Bu onların unutulmaz şampiyonluk sezonları 1990-91 performansından bile daha iyi bir başlangıçtı (o şampiyonluk tarihlerindeki tek şampiyonlukları halen). Hatta 1982-83 sezonundan beri, yani son 27 sezondaki en iyi başlangıçlarını yaptılar. Üstelik bunu kadrolarında sadece 4 yabancı bulundurarak yapıyorlar ki bu rakam Serie A'nın en düşük rakamlarından birisi. Hatta İsviçreli Marco Padalino İtalyan asıllı, Arjantinli Fernando Tissone'nin de İtalyan pasaportu var. Diğer İsviçreli Reto Ziegler ve Litvanyalı Marius Stankevicius takımın yabancılarını oluşturuyorlar. Ama tabi bu tablonun ortaya çıkmasında bir başka adamın büyük payı var. Antonino Cassano. Cassano 2007 yılında Real Madrid'den kiralandıktan sonra Sampdoria'ya çok şey kattı. Geçtiğimiz sezonun başında Angelo Palombo'nun ardından ikinci kaptanlığa getirildi ve ocak ayında Fiorentina'dan transfer edilen Giampaolo Pazzini ile beraber çok iyi bir ikili oluşturdu. Hatta kulüp başkanı Riccardo Garrone bu ikiliyi 1990-91 sezonundaki scudetto zaferini getiren efsane ikili Gianluca Vialli ve Roberto Mancini ile karşılaştırdı. Bu yükselen formuna rağmen Marcello Lippi onu İtalya milli takım kadrosuna çağırmamakta ısrar ediyor.

Geçtiğimiz yılı Cassano-Pazzini ikilisinin performansına rağmen 13. sırada bitirdi takım. Bu seneki çıkış için kenara bakmak gerekiyor. Chievo mucizesini yaratan adam Luigi Del Neri Sampdoria'nın başında. 2000 yılında Serie B'de mücadele ederken aldığı takımı önce Serie A'ya çıkartan, sonra da Serie A'daki ilk sezonunda ilk 6 haftada zirveye ve sezon sonu da kulüp tarihinin halen en iyi derecesi olan beşinciliğe oturtan Del Neri, son 2 sezondur Sampdoria'nın başında olan Walter Mazzarri'den devraldığı koltukta 3-5-2 oyun sistemini 4-4-2'ye döndürerek başladı işe. Zira geçtiğimiz sezon bu üçlü defans hattı Sampdoria kalesinde 52 gol görülmesine sebep olmuştu. Sadece 5 takım onlardan fazla gol yemişti ki bunlardan üçü zaten küme düşmüştü. Luciano Zauri ve Marco Rossi'yi kiralayarak kadroyu da güçlendiren Del Neri, beklerin çok fazla hücuma katılmadığı ve rakip takımın atağının geliştiği kanattaki oyuncunun da beklere yardıma geldiği zaman zaman beşli bir defans hattına dönüşen yapıya imza attı. İlk 6 haftada 5 gol yediler ve onlardan daha az gol yiyen sadece dört takım var. Yani dönüşüm şimdilik başarılı.



















Hücum hattında da oyuncularla tek tek ilgilenen orta sahanın hücuma sık sık katkı yapacağı ve rakip defansa yapılan baskıya katılacağı bir sistemi oturttu. Böylece geçen sezon boyunca sadece 1 gol atmış Daniele Manini şimdiden 3 gole ulaşmış durumda.

Sampdoria'lı futbolcuların Genoa'daki bir restoran sahibiyle girdikleri bir iddia var. Siena maçından önce girilen iddiaya göre, Sampdorialılar önlerindeki 4 maçta 7 puan toplarlarlsa tüm kadro bedava yemek kazanacaktı. 3 maçta 6 puan topladılar. Siena ve Inter'i mağlup edip Fiorentina'ya yenildiler. Şimdi önlerinde tek bir maç ve almaları gereken 1 puan var bedava yemek için. İçeride Parma ile oynayacaklar bu hafta. Söz konusu restoran sahibi menüleri şimdiden hazırlatsın derim.


















Geçtiğimiz hafta sonunda da Inter'i Pazzini'nin golüyle 1-0 mağlup ettiler. Inter'e karşı iç sahada son galibiyetleri 1998-99 sezonundaydı. İlginçtir, Serie B'ye düştükleri o sezon Inter'i Vincenzo Montella'nın üç ve Ariel Ortega'nın golüyle 4-0 mağlup etmişlerdi. Genoa'da oynanan son 5 maç aşağıda.

Sezon Maç Sonuç
2004/05 Sampdoria-Internazionale 0-1
2005/06 Sampdoria-Internazionale 2-2
2006/07 Sampdoria-Internazionale 0-2
2007/08 Sampdoria-Internazionale 1-1
2008/09 Sampdoria-Internazionale 1-1





91 ruhu geri döner mi bilemem ama La Gazzetta dello Sport'un Inter maçından sonra SampGloria başlığını attığı takım bu sezon isminden bir süre daha söz ettirecek gibi.

2 yorum:

Frapppedaki dedi ki...

Gordugum en guzel formalardan biri.

lembo dedi ki...

sampdoria demişken, wembley'deki 1992 şampiyon kulüpler kupası finalini unutmamak lazım.. kalede pagliuca.. forvetler roberto mancini ve vialli.. sampdoria'nın kaçırdığı inanılmaz goller.. 0-0 bitip uzayan maç ve penaltılara gitmeye 6-7 dakika kala gelen koeman'ın frikik golüyle tüm genova'ya çöken hüzün..