5 Ekim 2009 Pazartesi

ASİMİLASYON





















Bir takım diğerinin üzerine nasıl kabus gibi çöker onun fotoğrafı bu yazıdakiler. Dün Arsenal Emirates'de Blackburn Rovers'ı konuk etti. Maçın ilk yarısında iki kez yenik duruma düşüp 3-2'lik üstünlükle soyunma odasına gittikten sonra ikinci devrede rakibi dağıtıp maçı 6-2 kazandılar. Arsenal'in gollerini 6 farklı oyuncu kaydetti. İlk yarıda Gunners'a direnmekte belli br yere kadar başarılı olan Rovers ikinci yarıda dağıldı gitti. Bunun en önemli sebebi resimlerde yatıyor. Arsenal'in en iyi yaptığı şey olan korkunç pas trafiği. İki takımın maç boyu yaptıkları paslarla başlayalım. Yukarıdaki çizelgeden soldaki Arsenal'in, sağdaki ise Blackburn'ün maç boyu yaptıkları başarısız ve başarılı pasların tümü. Arsenal'in maç boyunda 65 yanlış pası var. Blackburn'ün ise 61. Peki başarılılara gelelim. Arsenal'de bu rakam 382, Blackburn'de ise sadece 135. 453 pas yapmış Arsenal maç boyu, Blackburn ise 195'te kalmış. Zaten yukarıdaki çizelge bunu çok net gösteriyor. Kendi ve rakip ceza sahası arasındaki alanı tamemen doldurmuş Arsene Wenger'in takımı. Blackburn'ün ise nasıl pas zayıflığı içinde olduğu açıkça görülüyor. Peki bunun özellikle ikinci devredeki durumunda bakalım. Yani Arsenal'in 3-2'lik sonuçtan sonra Blackburn'ü infaz edip yemeden 3 gol attığı devreye. O da aşağıda.





















Belirttiğimiz bölümde yapılan paslar da bu tabloda. Blackburn sahada yok adeta görüldüğü gibi. Rakip sahanın kanatlardaki son bölümlerine adım atamamışlar. Sol kanatta sahanın son 20 metresine gidememişler bile. Orta sahada Arsenal'in pas trafiği arasında kaybolup gitmişler. Wenger'in takımının bu bölümde rakip sahanın ilk 25 metresinde oluşturduğu trafiğe dikkat. Bu da 3 golü getirmiş tabi.





















Daha çarpıcı bireysel bir örnek alalım bu anlamda. Sol kanat dedik. Arsenal'in sol kanat oyuncusu Gael Clichy ile Blackburn'ün sol kanat oyuncusu Martin Olsson'un maç boyu yaptıkları pasların grafiği. Pek fazla yoruma gerek yok sanırım. İki takımın sol kanatının nasıl çalıştığı ile ilgili bir örnek sadece. Son olarak da, rakibi asimile ettiği son 45 dakikada, Arsenal'in yaptığı hatalı pasların bir grafiği var.

























28 tane hatalı pası var sadece Arsenal'in bu devrede. Tabi dikkat çekilmesi gereken bir şey var. Maç boyunca yaptığı 453 pasın aşağı yukarı 250 tanesi bu bölümde. Bunun sadece 28 tanesi başarısız olmuş. Üstelik bunların 3 tanesi kaleci Vito Mannone'nin degajları sonucu gerçekleşmiş. Yani saha içi futbolcuların hatalı paslarının sayısı sadece 25. Ve en önemlisi. Takım bu 25 hatalı pasın hiçbirisini uzun toplarla yapmamış. Yani şuursuzca ileri atılan uzun paslar yok. Yapılan hatalı pasların tümü kısa mesafede gerçekleşmiş.

2 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

Bu birazda tecavüze girmiş sanki :)

benden bu kadar dedi ki...

zaten bana sorarsanız clichy bekten başka herşeye benziyor. bi de hangi site bu?