16 Ekim 2009 Cuma

DIEGO ABOULIA MARADONA



















Maradona takımını son anda Güney Afrika'ya götürdü ama ne ülke halkı, ne ülke basını ne de futbol otoriteleri durumdan pek memnun değil. Ülke halkı bu takımın eldeki oyuncularla grup dördüncülüğü için değil grup birinciliği için oynaması gerektiğinin bilincinde. İşler düzelmezse dünya kupasında Arjantin için kabus gibi günler başlayabilir. Arjantin basını ile de başı ağrımaya başladı. 1-0'lık Uruguay galibiyeti sonrası Arjantin "takımımla gruru duyuyorum" tipi övgü dolu ifadeler kullandı ama kendisini eleştirenlere de "İçimizdeki İrlandalıların topunu....." diye mesaj göndermeyi de ihmal etmedi. Maç sonrası, dünya kupası ile ilgili açıklamaları yaptıktan sonra Reuters ajansının ifadesine göre Arjantin'in başarısızlığını isteyenler ve ona bir hiçmiş gibi davrananlara "You can suck on this" demiş. Videosu burada. Aslında bu lafın Türkçede tam bir çevirisi yok ama, eleştiriler üzerine "alın bak burada eleştiri münasip bir yerinize sokun" (tabii başka bir anlamı var aslında) tarzında bir çeviri yaptım ben. La Nacion gazetesi de "bu lafları söyleyen bir adam Arjantin milli takımının teknik direktörlüğüne yakışmıyor, tam bir skandal" diye haberi basmış. Yalnız bizde de biliyorsunuz basın mensuplarına karşı yapılan saldırılarda, saldırıyı yapanın sırtı sıvazlanır hemen. Misal Emre Belözoğlu sahadan, basın tribününe el kol gönderdiğinde bir zamanlar o tribünlerde Doğan Koloğlu, Can Bartu gibi adamların oturduğu unutulur, "helal olsun Emre'ye" çekilir. Arjantin'de de böyle olmuş. Bu lafın üstünde yazılı olduğu t-shirtler hazırlanıyor gelen haberlere göre.

Yalnız veriler pek Maradona'yı destekler nitelikte değil. Yukarıdaki "aboulia" kelimesi karar verme güçlüğüne yol açan bir hastalık. Maradona 19 Kasım 2008'de başladığı milli takım teknik direktörlüğü döneminde 8 resmi 5 de özel maç oynadı. Bu 13 maçta tam 63 oyuncu kullanmış. Bu inanılmaz yüksek bir rakam. Kadro istikrarı, bir milli takım hocasının en önemli özelliklerinden olan "kendi takımını oluşturması" gibi konularda büyük bir zaafı olduğunu gösteriyor bu Maradona'nın. Bu 13 maçta gelen 9 galibiyet 4 mağlubiyetin de sebeplerinden birisi tabii. Bu 63 oyuncudan sadece 9 tanesi, maçların yarısında oynayabilmiş. Onun dışında kadroya giren çıkan adamın haddi hesabı yok. 8 eleme maçını baz aldığımızda da bu rakam 38. Yukarıda belirttiğimiz 63 oyuncudan tüm maçlarda oynayan oyuncu yok. En fazla forma giyen isim Gabriel Heinze 11 maç oynayabilmiş. Tam 27 oyuncu sadece 1 maç oynayabilmiş. 2 maçta sahaya çıkanların sayısı ise 10. Yani ya Arjantin'li oyuncuların form durumlarında inanılmaz iniş çıkışlar oluyor, ya da Maradona hala bırakın ilk onbirini mevki basında kafasında garanti adamları oluşturamadı. Fazla süresi yok, turnuvaya kadar hazırlık maçı şansı çok fazla değil. Bu aynı zamanda dünya kupası aday kadro seçiminde de sürprizler yaşanmasına yol açabilir.

















Arjantin'in toplam 13 maçta 21 golü var ve sadece 2 maçta gol atamadı takım. 2-0'lık Ekvator ve 1-0'lık Paraguay maçları.

1 yorum:

Hamza dedi ki...

Emre'nin hareketi yaptığı kişi olduğu söylenen Mehmet Demirkol'un Belezoğlu'nun Fenerbahçe'ye transferi sonrası nasıl değiştiği üzerine Borges belgeleri ile çok güzel bir yazı yazmıştı zaten.
Benim söylemek istediğim bizde kamuoyunu oluşturan medyanın tamamen Aziz Yıldırım odaklı hareket ettiğini bu konu ile tekrar hatırlatmak.
O yüzden bizden örnek verirken bu durumu her zaman gözönünde bulundurmakta fayda var diye düşünüyorum.
Spor basını kamuoyu oluşturacaksa o konu ile ilgili genel yayın yönetmenleri mutlaka sahiplerinden icazet ve görüş alıyorlar.