16 Ekim 2009 Cuma

EL CLASICO CAPITALINO















Yine bir cuma ve yine bir Güney Amerika derbisi geldi çattı. Kolombiya'nın en önemli iki derbisinden birisi olan başkent Bogota derbisi Club Santa Fe-Club Deportivo Los Millonarios maçı yarın oynanacak. Daha önce ülkenin diğer ezeli rekabeti Paisa derbisi Deportivo Medellin-Atletico Nacional'dan bahsetmiştik. Sıra başkentin ezeli rekabetinde. Bogota'nın kuzeyinde yer alan üst sınıf halkının takımı Millonarios ile Bogota'nın güneyinde konuşlanmış daha alt ve muhafazakar sınıf halkının takımı Santa Fe'nin savaşı.

1949-53 yılları arasında Alfredo Di Stefano gibi bir efsaneyi de kadrosunda bulundurmuş olan Millonarios 1937 yılında kuruldu. Nitekim Kolombiya'da ligin tozunu attığı yıllar da aynı döneme rastlıyor. O dönemde sadece 1950 şampiyonluğunu kaptırmışlar. Bakıldığında Kolombiya futbolunun en başarılı takımı durumunda. Zira America de Cali takımı le beraber 13 şampiyonlukları var ve bu alanda liderliği paylaşıyorlar. Ancak America De Cali 7 tane ikincilik elde ederken, Millonarios'ta bu rakam 9. Ama Millonarios 1988 yılından beri şampiyonluk elde edemiyor. İki kez ikinclik koltuğuna oturdular. Ligin klasik Güney Amerika formatında, Apertura-Clausura şeklinde iki farklı sezonda oynanmaya başlandığı 2002 yılından beri finale bile kalamadılar. Kulüp 2000'li yılların başında oldukça kötü günler yaşadı. Önce mali kriz sebebiyle kapanmanın eşiğinden döndüler. Ardından 2004 yılında ligi sondan ikinci sırada bitirdiler ki bu kulüp tarihinin en kötü derecesiydi. Halen borç içindeler ve krizden kurtulmaya çalışıyorlar. Tarihlerinde Libertadores Kupası'nda oynadıkları 3 yarı final en yüksek uluslararası dereceleri.

Santa Fe ise 1941 yılında kuruldu ve ilk şampiyonluğunu 1948 yılında elde etti. Kulübün renkleri olan kırmızı beyaz, kurucuların o yıllarda İngiltere'yi ziyaret etmesi ve Arsenal'in futbolu ve renklerinden etkilenmesi ile ortaya çıkmış. 6 şampiyonluukları var toplamda ama onlar da 1975 yılından beri şampiyon olamıyorlar. Kolombiya'da Santa Fe taraftarlığının babadan oğula geçtiği yönünde bir inanış vardır ama 70, 80 ve 90 kuşağı halen tek bir şampiyonluk bile görememiştir. Onlar da 1961 yılında Libertadores Kupası'nda yarı final görmüş bir takım.

Santa Fe'nin taraftar grubu La Guardia Albi Roja Sur 1997 yılında kuruldu. Yaklaşık 6.000 taraftarı her maç tribünlere çekmeyi başarıyor. İlk kurulduklarında sadece 33 kişiden oluşuyorlardı. 2005 yılında kulübün sponsorlarından Samsung'un desteği ile dünya tarihinin en büyük bayraklarından birisini ürettiler. Tam 350 metre uzunluğunda ve 38 metre boyunda olan bu bayrağın adı "Lienzo de Fe" (inancın keten şekli anlamına geliyor). Daha önce blogda yer vermiştik, daha büyük bir resmini koyalım. Millonarios'un taraftar grubu Comandos Azules Distrito Capital ise, bir başka tribün grubu Blue Rain'den ayrılan 6 kişinin, 1992 yılında kurduğu bir grup.



















Maç yarın 47.000 kişilik Nemesio Camacho Stadyumu'nda. Bugüne kadar iki takımın arasında oynanan 51 maçın 18'ini Santa Fe, 11'ini de Millonarios kazanmış, 22 maç da berabere bitmiş. 14 Şubat 1992'de Santa Fe'nin Millonarios'u 7-3 mağlup ettiği maç derbinin en çarpıcı skoru. Millonarios da 30 Haziran 1968'de Santa Fe'yi 5-1 mağlup etmiş. 12 maçın oynandığı kapanış liginde Santa Fe 16 puanla yedinci, Millonarios ise 15 puanla dokuzuncu sırada. Kolombiya'da 18 takımlı ligde 17 maç sonunda ilk sekize kalan takımlar dörderli iki gruba ayrılıyor ve çift devreli oynanan 6 maç sonunda grup birincileri ligin şampiyonunu belirleyecek finale kalıyorlar. Yani iki takımın da halen şampiyonluk şansı var.

3 yorum:

Adem dedi ki...

Bir önceki derbi öncesi yaşanmış çok ilginç bir hadise:

http://www.cezasahasi.net/2009/09/futbol-asla-sadece.html

ozgurr dedi ki...

birde cali derbisi var ulkede kayda deger.america ve deportivo arasinda.

Adsız dedi ki...

Yawww yaa ben cok cahilim, yada bu Adidas bu işi iyi yapıyor.

Geçenlerde Adidas mağazasında bir tshirt gözüme çarptı hem göz hemde isim dolayısıyla hemen aldım üstüme geçirdim.
Mavi göğsündede M harfi olan bir tshirttü.
Üzerimde gören herkes yaw hangi takım bu diye soruyordu ama ben bilmiyordum tabiki bu takımın Kolompiya 'nın en iyi takımlarından biri olduğunu. (:

Sağolsun Dutchman yine bir şey öğrendim (:

Not: Ben tshirtü 60 TL ye alırken adamalrın offical sitesinde 92$ görünüyor buda bi ilginc (:
linkide budur : http://tienda.millonarios.com.co/producto_ver.php?prod_id=51&cat_id=13