12 Ekim 2009 Pazartesi

FREDDY'NİN KABUSU



















FourFourTwo.com onun durumu için "The Curious Case of Freddy Adu" şeklinde bir ifade kullanmış o da doğrudur, ben kabus tarafına dem vurdum. Zira kariyeri yaşı ilerledikçe geriye doğru gidiyor. İlk çıktığı anı dün gibi hatırlarım Freddy Adu'nun. Elimizde büyüdü bir nevi. 14 yaşında tüm internette videoları dolaşıyordu, tabi youtube, 6 sene önce bugünkü kadar yaygın olmadığından ve hayatımızda "Facebook'a ekle" gibi bir tuş olmadığından televizyon haberlerinde "Geleceğin Maradonası" olarak lanse ediliyordu bize. Evet o zamanlar Messi veya Ronaldo da yoktu, Ronaldinho ve Kaka da henüz patlamamıştı. genellikle birine benzetilecek futbolcu için Maradona'ya atıf yapılıyordu. Üstelik böyle bir adamın, futbol deyince akıllara kale, meşin yuvarlak, 90 dakika, gol gibi kelimelerden ziyade kask, omuzluk, yard, touchdown gibi kelimelerin geldiği bir toplumdan çıkması hepimize acaip gelmişti. Florida'da bulunan IMG Futbol Akademisi'nden 2004 yılında mezun olmuştu. İlgili okul 1999'da DaMarcus Beasley, Oguchi Onyewu ve Landon Donovan, 2001 yılında Eddie Johnson'ı mezun çıkarmıştı ve ilerleyen yıllarda Jozy Altidore'u da çıkaracaktı. Adu ile beraber Michael Bradley de mezun oldu akademiden. O yıllarda adı bile duyulmamıştı Bradley'in, şimdi ikisinin de geldiği yere bakılınca kaderin cilvesi diyesi geliyor insanın.

DC United ona 2004 yılında profesyonel kontrat imzalattı. 3 hafta sonra genç oyunculara özgü bütün rekorları kırmıştı. En genç profesyonel kontrat alan oyuncu, MLS'de bir maça çıkan en genç oyuncu (San Jose Earthquakes maçında sahaya çıktığında 14 yaşındaydı) ve MLS'de gol atan en genç oyuncu (yine 14 yaş). Herkesin gözü üzerine çevrildi tabi. 2 sene boyunca DC United'da bir dolu oyuncu avcısının ve scoutun gözetiminde forma giydi. 2006 yılında yaptığı transfer aslında bugün bulunduğu yer için bir haberciydi aslında. Salt Lake City'e transfer oldu 16 yaşında iken. Aynı yıl A milli takıma seçildi ve bu onu milli takımda forma giyen en genç oyuncu yaptı. Ancak otoriteler onun çok genç yaşta profesyonel hayata atıldığını ve yeteneklerini geliştirecek fırsatı bulamadığını belirtiyorlardı. 2 sezon önce Avrupa'ya gecikmiş transferi gerçekleşti ve Benfica onu kadrosuna kattı. Ancak o sezon doğru dürüst formaş ansı bulamadı. Geçtiğimiz sezon Monaco'ya kiralandı. Monaco'nun sezon sonu onu satın alma opsiyonu vardı ama Fransızlar onu almak istemediler. Lizbon'a dönmek zorunda kaldı. Ancak bu sezon başında da yol gözüktü ona. Odense ona talipti ama bu sefer Portekiz Ligi'nde kaldı ve Belenenses'e kiralandı. İlk 5 maç sonunda oynadığı dakika: "0". Amerikan Rüyası uçurumun dibini görmüş gibi.

Adu'nun yukarıda belirtilen erken profesyonellik endişeleriyle beraber, yaşının da küçültüldüğü yönünde bazı söylentiler var. Zira 6 yıldır hiç uzamadığı göz önüne alınırsa şüphelerin neden çıktığı anlaşılabilir. 14 yaşından 20 yaşına kadar bir gencin 1.73 uzunlukta kalması ilginç. Ailesi, piyasaya ilk çıktığındatalep edilen kemik testini yaptırmış ve doğum belgesinde bir yanlışlık saptanmamıştı. Tam House'luk vaka.

Bir zamanlar Championship Manager oyunu ilk açıldığında kadroya katılan yeteneklerden olan Adu şimdilerde kariyeri başlamadan bitme tehlikesi ile karşı karşıya olan bir genç. Akademiden aynı yıl mezun olduğu Michael Bradley, yaz aylarında Konfederasyon Kupası'nda final oynayan ABD milli takımının en önemli oyuncusuydu. Borussia Mönchengladbach formasıyla Bundesliga'da top koşturuyor.

Hiç yorum yok: