2 Ekim 2009 Cuma

SANTIAGO DERBİSİ-2

























Şili Clausura Ligi'nde bu hafta, sadece Güney Amerika'nın değil tüm dünyanın en azılı derbilerinden birisi oynanacak. Başkent Santiago Derbisi Universidad de Chile - Colo-Colo. Daha önce ufak çaplı olarak mercek altına almıştık. Apertura Ligi'ni kazanarak tarihindeki 13. şampiyonluğu elde eden Universidad de Chile Clausura'da pek parlak bir performans çizmedi. Ancak belirtelim Şili'de bu sistemin en bilinen ülkesi Arjantin'den farklı bir sistem var. 18 taklımlı ligde 17 maç oynandıktan sonra ilk sekiz sırayı alan takımlar play-off mücadelesi yapıyorlar. 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 şeklindeki eşleşmelerden sonra yapılan çift maçlı elemeler sonucu finali kazanan takım lig şampiyonu sayılıyor. Yani normal sezonu sekizinci sırada bitiren bir takımın da şampiyon olması mümkün. Nitekim Apertura'yı kazanan Universidad de Chile normal sezonu ikinci sırada bitirmişti. Takım şu anda Clausura normal sezonun bitimine 5 maç kala altıncı sırada. Colo-Colo ise Apertura'yı onüçüncü bitirmişti. Şimdi de onuncu sırada ama play-off hattından sadece 2 puan geride.

İki kulüp birbirinden 2 sene arayla kuruldular. 1925'te Colo-Colo, 1927'de Universidad de Chile. Colo-Colo 1925 yılında, bugün Şili üçüncü liginde mücadele eden Club Deportivo Magallanes'ten ayrılan isimlerin kurduğu bir kulüp. Universidad de Chile ise, aynı isimdeki Şili'nin en büyük üniversitesinin öğrencileri tarafından Club Náutico ve Federación Universitaria takımlarının birleşmesiyle Club Deportivo Universitario adıyla kurulmuş bir ekip. 1980 yılında kadar Şili'li diktatör Augustine Pinochet yönetimi tarafından atanmış üniversite rektörü ve kulüp başkanı üniversite ve futbol kulübünün birbirinden ayrılmasına karar verdiler. Bu Pinochet yönetiminin özel üniversitelerin gücünü artırmak için uygulamaya koyduğu politikanın da bir uzantısıydı. Üniversitenin desteğini arkasından kaybeden C.F. Universidad de Chile 1988 yılında küme düştü. Hatta kapatılam tehditiyle karşı karşıya kaldı. Ancak 1 yıl sonra tekrar birinci lige dönmeyi başardılar. Bugün hala üniversite ile kulübün arasındaki bağı gösteren semboller var. Kulüp arası, üniversitenin sportif faaliyetlerde kullandığı armaya çok benziyor.


















Bu dönemde Pinochet yönetimi ile Universidad de Chile arasındaki çekişme Colo-Colo ile eskiden gelen rekabetin daha da kızışmasına sebep oldu. Sol görüşlü cenahın ve orta sınıfın genelde desteklediği Universidad de Chile taraftarları, Pinochet'nin onursal başkanı olduğu ve bir kaç kez kapanmaktan ve iflastan kurtardığı Colo-Colo'ya karşı doğal olarak bir nefret beslemeye başladılar. Bu da Şili'nin Superclasico'sunu doğurdu. Colo-Colo Pinochet döneminde tam 7 lig şampiyonluğu kazandı, Universidad de Chile'nin ise bu dönemde tek bir şampiyonluğu bile yoktu.

Colo-Colo, ya da renkleri sebebiyle aldıkları lakaplarıyla zebralar Şili'de 28 şampiyonluk kazanmış. Daha da önemlisi Libertadores Kuğası'nı kazanan tek Şili takımı. 1991 yılında kupayı kazanndılar. Aslanlar lakaplı, Universidad de Chile'nin ise yukarıda söylediğimiz gibi Şili'de 13 şampiyonluğu var. Colo-Colo'nun tribün grubu Garra Blanca (beyaz pençe) yine Pinochet döneminde kurulmuş ve ondan destek görmüş bir tribün grubu. Hatta Pinochet'nin halkı askeri yönetime karşı sempati besleme yönündeki politikalarında da aktif görev almışlar. Universidad de Chile'nin tribün grubu Los de Abajo (aşağıdakiler) ise yine orta sınıf tabakadan gelen insanlardan oluşuyor.

















Bu iki takımın yaptığı 157 maçta Colo-Colo'nun 62, Universidad de Chile'nin 48 galibiyeti var. 47 maç da berabere bitmiş. 1938'de iki takım arasında oynanan ve Colo-Colo'nun 6-0 kazandığı maç La U tarihinin en farklı mağlubiyeti. 8 Şubat 2004'te Universidad de Chile'nin deplasmanda 4-0 kazandığı maç da onların en farklı galibiyeti bu rekabette. Maç yarın Colo-Colo'nun 45.000 kişilik stadyumu Estadio Monumental David Arellano'da oynanacak. Her iki takımın başında da bir Arjantinli var. Ev sahibi ekibin başında Hugo Tocalli, konuk ekibin başında ise 1990 ve 1994 Dünya kupalarında Arjantin milli takım formasını da giymiş olan Jose Basualdo.

3 yorum:

Ortega dedi ki...

Colo Colo'nun bir manası var mı? Çok karizmatik bir isim bence. Amblem de on numara tabii.

ozgurr dedi ki...

keşke yazıya universidad de catolica yı da ekleseydin.yerel rekabet de onlarda söz sahibiler.

daydreamer dedi ki...

colo colo almış 1-0