7 Ekim 2009 Çarşamba

A TAKIMI

























Star televizyonunun ülkemize getirdiği efsane dizilerdendir A-team. 1983 yılında NBC televizyonunda yayınlanmaya başlayan dizide, Amerikan ordusuyla Vietnam'da görev yapmış 4 askerin, işlemedikleri bir suçla zan altında kalmasından sonra firar etmelerini ve çok uzun süren bu kaçış sırasında iyilerin dostu kötülerin düşmanı olmasının hikayesi anlatılır. Dizinin akıllardan silinmeyen metaforları vardır. Birbirinden farlı 4 karakter, planlar işleyince puroyu yakan Albay John "Hannibal" Smith, pilot ve kafayı sıyırmış Yüzbaşı H.M. "Howling Mad" Murdock, kadın avcısı Teğmen Templeton "Faceman" Peck ve uçaktan binmekten korkan, her yere minibüsüyle giden ve sık sık Murdock'la çekişen Çavuş B.A. "Bad Attitude" Baracus. Bir de tabi McGyver'ın tek başına yaptığını bu ekip bir araya gelerek yapar ve genelde kepçe, kamyon, minibüs, vinç, römork gibi araçlara ateşli silahlar ekleyerek birer savaş makinesi haline getirirler. Genelde McGyver gibi bilimsel olaylara girmeyip doğrudan boru, dirsek, vida gibi metal işçiliğiyle uğraşırlar. Tabii hiç yurt dışına çıkmayan ve sürekli ABD'de faaliyet gösteren bu adamlar 5 sezon 98 bölüm boyunca nasıl yakalanmamıştır onu da anlamam.

























Film versiyonu geliyor A takımının. Ben oyuncu kadrosunu pek beğenmediğimi söylemeliyim. Bir kere Liam Neeson'a giden Hannibal Smith rolü çok kötü bir seçim. Neeson uzun boylu çok karakteristik yüzlü bir adam. Smith rolü için beyaz saçlı, çakal bakışlı bir adam gerekiyordu kannımca. Bradley Coope, Face, Sharlto Copley de Murdock rolünde. B.A. Baracus rolü ise Amerikalı dövüşçü Quinton "Rampage" Jackson'a gitmiş. Eminim bu isimlerin tümü oyuncu seçimi sırasında ilk tercihler değildi. Filmde Jessica Biel de rol alıyor. Dizinin senaryosundaki Vietnam Savaşı kısmı, film uyarlamasında doğal olarak Irak Savaşı olarak değiştirilmiş durumd.a Umarım "işlemedikleri suçtan kaçan adamlar" temasından gaz alıp "kahraman Amerikan askerleri" moduna girmezler. Filmin yönetmeni pek hatırı sayılır işi bulunmayan Joe Carnahan. Gösterim tarihi Temmuz 2010 gibi duruyor şimdilik. B.A.'in efsane GMC minibüsünün yerini ne alır onu bilemem. Gerçi ne kadar kötü olursa olsun Savaş Ay'ın A Takımı'ndan kötü olamaz herhalde...



















Kapatırken bir de dizinin oyuncuları ne halde onu not düşelim. Hannibal Smith'i canlandıran tecrübeli aktör George Peppard 1994 yılında 66 yaşında hayatını kaybetti. Murdock'ı canlandıran Dwight Schultz şu anda 62 yaşında ve genelde bilgisayar oyunlarını seslendiriyor. Face karakterine hayat veren Dirk Benedict 64 yaşında ve ufak tefek yapımlarda rol almayı sürdürüyor. 52 yaşındaki Mr. T ne mi yapıyor? Buyurun. Sen bu hallere düşecek adam mıydın be yigen?!!

8 yorum:

Murat ÖZMEN dedi ki...

90'larda bu dizi tekrar yayınlanınca türkçe seslendirmede birbirlerine isimleriyle(hey Bi ey falan gibi) sesleniyorlardı.80'lerdeki seslendirmede ise karakterlerin adı şöyleydi.
Moruk Co
Deli Murdok
Yakışıklı
Kara Bomba
Fıstık Eymi (Bu herhalde Jessica Biel)
90'larda izlerken ulan demek 80'lerde ne atmışlar demiştim ama demekki orjinal versiyonunda da lakaplarıvarmış bilmiyordum.
Bu arada bende kuzenlerle A takımı olurken eğer Ömer Abi yoksa Kara Bomba varsa Deli Murdok oluyordum:)

Black Pearl dedi ki...

Eski haber sayin FD. Bu tellsell olayini mister T yapali yillar oldu nerdeyse.

Baran Doğan dedi ki...

B.A.'in Rocky III'deki kompozisyonu da unutulmazdı. Özellikle Rocky'yle yaptığı ağız dalaşları.

oceangoing dedi ki...

bunlar bir bolumde cikmisti yurtdisina. templeton peck'in lise aski meksikadan yardim istedi. rahibe olmustu kendisi, ona yardima gittiler. fakat o yolculuk daha enteresan cunku askeri usten ucak kacirarak gittiler. hey gidi gunler, cocukluguma dondum.

anial dedi ki...

bi bölümde de afrika'ya hayvanlarla alakalı bi iş için gitmişlerdi, hatta b.a ve siyahi hatun arasında da bi yakınlaşma olmuştu(ne kafa bendeki de)
bonus: murdock adamımdır.

Ku.Ba dedi ki...

Doğu Almanya'ya da gittiler. Amerikan futbol takımı kurmuşlardı.

Ömer Şahin dedi ki...

Mr T'nin bu reklamla bir yerlere düşeceği yok, adamın zaten asıl mesleği ahçılık sevgili Daçmen =)

Eddie dedi ki...

Dizinin her bölümünde mutlaka gördüğümüz klişelere şunları da ekleyebiliriz:

1. Her bölümde mutlaka bir "car-chase" yaşanır. Bu kovalama sahnesi kötü adamların arabalarının uçarak bir yerlere yuvarlanmasıyla son bulur. Bu sahne mutlak suretle yere monte edilmiş ve bize uçmakta olan aracın alt aksamını net bir şekilde gösteren bir kamerayla çekilir, ağır çekimde sunulur.

2. Her bölümde bir dövüş sahnesi vardır ve her dövüş sahnesinde B.A mutlaka birilerini bir yerlere fırlatır. Bu fırlatma sahnesi de yine yerden ve ağır çekimde gösterilir.