11 Kasım 2009 Çarşamba

AHBAP KIYAĞIYLA HOCA

Johann Cruijff yönetiminde 1990-94 yılları arasında 4 La Liga şampiyonluğu, 1988-89 Avrupa Kupa Galipleri Kupası ve 1991-92 Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğunu bulunan Barcelona'nın Rüya Takımı'nın en önemli oyuncularından birisiydi Jose Maria Bakero. Önce Bask takımı Real Sociedad'da 8 yıl, daha sonra da Katalanlarda 9 yıl forma giydi. Kariyerini 34 yaşında Meksika'da Velacruz takımında tamamladı. Serra Ferrer ve Van Gaal'in yanında yardımcı hocalık yaparak teknik adamlık kariyerine başladı. Ardından futbolu bıraktıktan 8 yıl sonra, 2004-05 sezonunda ikinci ligdeki Malaga'nın başına getirildi. Ağustos 2005'te futbola başladığı kulüp Real Sociedad'da Sportif Direktör olarak çalışmaya başladı. O sezonun sonlarında teknik direktörlük koltuğuna geçti ama 30 milyon euro borcu bulunan ve La Liga'da tartan pistine sahip, taraftarın sahaya etkisinin bu nedenle oldukça azaldığı ender stadyumlardan birisine sahip olan Sociedad'da 2006-07 sezonunda 7 maç sonrası kovuldu. Başkan Miguel Fuentes bir önceski sezon 3 hoca değiştirmişti. Bakero'ya da fazla sabredemedi. Ardından Valencia'da Ronald Koeman'ın yardımcılığına getirildi. Ama Koeman'ın kazandığı Kral Kupası'nı bir kenara koyarsak perişan ettiği Valencia'dan onunla birlikte ayrıldı. Teknik direktörlük kariyerine 1 seneden fazla bir süre ara vermişti. Düne kadar.

İlk kez yurt dışına çıkıyor Bakero. Polonya Ligi takımlarından Polonia Warsaw ile, sene sonuna kadar anlaştı. Yani kontratı sadece 4 maçlık. Sene sonunda o ve başkan Josef Wojciechowski oturup konuşacaklar. Buna aslında deneme süresi demek daha yararlı olur. Takım şu anda 16 takımlı ligde 15. sırada. 46 yaşındaki İspanyol takımın bu sezonki altıncı hocası. Peki Bakero'nun Polonya'da işi ne? Bunun ardında yatan adam da Tonny Bruins Slot. Hollandalı, Bakero'nun destan yazdığı Barcelona takımında Cruijff'un yanında oturan isimdi. Daha sonra da Ronald Koeman ile birlikte Ajax, PSV ve Valencia'da çalıştı. Şimdi de Koeman'ın AZ'deki ekibinde yer alıyor. Polonya kulübü başkanını arayıp Bakero'nun ismini tavsiye eden de kendisi. Yani eski öğrencisi ve meslektaşına bir kıyak geçmiş oluyor.

Futbolculuk kariyerinin sonlarında M'boro ve Norwich City ile başarısız deneme süreleri geçiren Bakero'nun teknik direktörlük deneme süresinin ne olacağını göreceğiz.

Hiç yorum yok: