18 Kasım 2009 Çarşamba

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XXX
















Geleceğin Mabedleri serisinin 30. ayağını Fransa'ya ayırdık. Olympique Lyon'un yeni stadyum projesi OL Land. Kulüp 1913'te inşa edilmeye başlanan 1926'da açılışı yapılan Stade de Gerland'da 1950'den beri mücadele ediyor. 100 yıla yaklaşan ömrü olan stadyumun miyadının dolduğu ve Lyon'un maç günü gelirlerini artırabileceği daha komplike bir tesise ihtiyaç duyduğu bir süredir bilinen bir gerçekti. 61.556 kişilik bir stadyum geliyor. 400-450 milyon euro civarı bir rakama malolması beklenen projenin 2012 yılında tamamlanması planlanmış. Tabii doğal olarak Euro 2016 adayları arasında bulunan Fransa'nın en büyük kozlarından birisi olacak. Stade de Gerland'da, kale arkası tribünleri ile saha arasında, çok fazla olmasa da Premier Lig stadyumları ile karşılaştırıldığında uzak sayılabilecek bir mesafe vardır, yeni stadyumda biaz daha kısaltılıyor.
















Stadyum kabataslakta 3 kattan oluşuyor. En alt kat toplam 15.300, orta kat 13.500 normal koltuk, 5.100 Business Seat ve 1.656 locadan olmak üzere 20.256, en üst kat da 26.000 kişilik bir kapasiteye sahip olacak. Tribünlerin üstünü kaplayan çatının transparan olması ve ışıklandırma sistemi ile renk değişimine olana tanınması da resimlerden gördüğünüz gibi stadyumun bir başka özelliği.























Ben bütün bunları şimdiden 3 boyutlu bir animasyonla görmek istiyorum diyorsanız, buradan buyurun. Projenin inşaatını üstlenen firmanın hazırladığı harika bir internet sitesi var ve bilgisayarınıza yüklediğiniz çok ufak bir program yoluyla stadyumun içinde dolaşabiliyorsunuz. O. Lyon kulüp başkanı Jean-Michel Aulas bu projeye o kadar çok önem veriyordu ki, arsa konusunda Fransız hükümeti ile yaşadıkları anlaşmazlık sonucu, "inşaat 2010 yılına kadar başlamazsa istifa ederim" tehditini dahi savurdu. Zaten bu proje ilk masaya yatırıldığında yıl 2007 idi ve inşaatın 2010-2011 civarında bitirilmesi planlanıyordu. Stadyumun bulunduğu bölgeye birer otel, restoran ve müze de inşa edilecek. 450 milyon euroyu bulacak inşa bedelinin kaynağı üçe bölünmüş durumda. Lyon stadyumun isim haklarını bir süreliğine satarak 150 milyon euroya yakın bir gelir elde etmeyi planlıyor. Ayrıca kulüp kasasından da önemli bir rakam ayrılacak. Geri kalan rakamın da kamudan ve belediye bütçesinden alınması düşünülüyor. Lyon belediye başkanı Gerard Colomb ile arasının çok iyi olduğu bilinen Aulas'ın bu anlamda sıkıntı çekmeyeceği kesin. Ancak şimdilik Lyon'lu taraftarların görüşlerinden anladığım tadyumun yerini pek beğenmemiş oıldukları. Sonuç olarak Avrupa'nın, 10 yıldır beklenen patlamayı halen yapamamış (uluslararası bazda) takımına, 5 yıldızlı bir stadyum geliyor.
















Geleceğin Mabedleri

1 yorum:

Unknown dedi ki...

o.lyon'a yeni bir stad şart. geçen hafta stade de gerland'da maç izledim. 5-5 lik efsane maça denk gelmem dışında stadı değerlendirmem gerekirse, gerçekten çağın gerisinde kalan bir stad olduğunu söyleyebilirim.

stad 100 yıl önce yapılmaya başlansa dahi türkiye standartlarının üstündedir, orası ayrı fakat o.lyon'un hedeflerini düşünecek olursak bu pek kriter değil. tribünlerin sahaya uzaklığı açısından bir futbol stadı olmaktan uzak olmasının yanı sıra, sanki her tribun birbirimden bağımsız, ayrı bir yapı.