4 Kasım 2009 Çarşamba

PES ETMEYEN TAKIMLAR




















Zaman zaman bize yazılarıyla katkıda bulunan "demetrio albertini", geçtiğimiz haftadaki maçlarla ilgili hoş bir inceleme yapmış. Dikkate değer bu çalışmaya yer verelim dedik, kendisine teşekkür ederek.

------------------------------

X takımın rahatlaması için ikinci golü bulması ya da iki farklı üstünlüğü yakalaması şart” sözünü, televizyonda maçı yorumlayanların ağzından ya da ekran başında maçı izlerken yanımızda bulunanlardan çok defa duymuş hatta aynı yorumu bizler de yapmışızdır. Ancak son haftalarda önemli liglerde oynanan bazı maçlarda ortaya çıkan sonuçlar, artık 2 farklı üstünlüğün de, öne geçen takımları rahatlatmaması gerektiğini ortaya koydu. Özellikle bu hafta sonu İngiltere, İtalya ve Almanya liglerinde oynanan 6 farklı maçta 2 farklı skordan çevrilen maçları gördükten sonra sezon başında bu yana bu durum kaç kez cereyan etti merak edip, 5 büyük ligde oynanan maçları inceledik. İşte sonuçlar...

Almanya, Fransa, Ingiltere, İspanya ve İtalya liglerinde bu hafta sonu da dahil olmak uzere, 2 farklı mağlubiyetin ardından dengelenen maç sayısı 19 olurken, Almanya ligi 7 maç ile bu konuda en tepede yer alıyor. Bundesliga'yı 6 maç ile Premier Lig, 3 maç ile Fransa Ligue 1, 2 maç ile İtalya Serie A ve sadece 1 maç ile La Liga takip ediyor. Bu sonuçlara bakıldığında özellikle İtalya ve İspanya'da 2 farklı üstünlüğün hala ciddi bir avantaj olduğu göze çarpıyor. İtalya Ligi'ndeki iki maça da damgasını vuran Napoli, Serie A şampiyonluklarına ambargo koymuş takımlara karşı 2 farklı geriden gelerek aldığı sonuçlarla ayrı bir yeri de hakediyor.

Bu 19 mac içerisinde ise sadece 1 mac 3 farklı mağlubiyetten sonra kurtarılabilmiş. Bundesliga'nın ilk haftasında sahasında ağırladığı Borussia Monchengladbach karşısında ilk yarıyı 3-0 geride kapatan Bochum, ikinci yarıda buldugu 3 golle beraberliği kurtarmayı başarmış.

2 farklı geriye duştukten sonra beraberliği kurtarmakla kalmayıp, maçlarını kazanan takım sayısı ise 4. Bundesliga'nın ilk haftasında Bochum deplasmanında 3 farklı üstünlüğü koruyamayan Monchengladbach, bu kez de sahasında Hoffenheim karşısında 2-0 öne geçmesine rağmen, son 5 dakikada yediği 3 golle maçı 4-2 kaybediyor. Hem 2-0'ın çok ciddi bir avantaj olmadığını hem de maçın 90 dakika olduğunu gösteren bir ders olmuş Monchengladbach için. Fransa Ligi'nin 8. haftasında sahasinda Valenciennes karşısında 2-0 geriye duşen Nice, 67 ila 77. dakikalar arasında bulduğu 3 golle galip gelmesini bilmiş. Yine Fransa Ligi'nde Auxerre 10. hafta mücadelesinde Lille ile sahasında karşılaşmış ve 2-0'lık mağlubiyetten 3-2'lik galibiyete ulaşmayı başarmış. Son maç ise hepimizin hafızalarında tazeliğini koruyan bir maç Bir hafta önce sahasında Milan'a karşı 2 farklı yenilgiden beraberlik çıkaran Napoli, bu kez Torino deplasmanında Juventus karşısında 3-2 kazanarak büyük sükse yapmayı başardı.

Yukarıda da söylediğimiz gibi deplasmanda 2 farklı mağlubiyetten galibiyet çıkaran sadece 2 takım var. Hoffenheim ve Napoli.

Bunun gibi durumlarda en çok karşılaşılan sonuç beraberlik olmuş. 19 macçın 12'si beraberlik ile sonuçlanırken, 7 kez bir takım galip gelmiş. 2-0 geriye düştükten sonra maclarını kazanan takım sayısı 4 demiştik yukarıda. Diğer 3 galibiyette ise takımlar 2 farklı üstünlüklerini koruyamayarak rakiplerine beraberlik şansı verdikten sonra tekrar öne geçerek maçlarını kazanmışlar. Bu 3 takımdan da sadece Hamburg, deplasmanda son şampiyon Wolfsburg karşısında 4-2 galip gelmiş. Sunderland, Wolverhampton'u, Bolton da Everton'u sahasında mağlup etmişler. Bunu da unutmadan hatırlatmış olalım. Alınan 12 beraberlikte ise 7 kez ev sahibi ekipler geriden gelerek maci çevirirken, 5 kez de deplasman ekipleri gitti denilen maçtan 1 puanla ayrılmayı başarmış.

Kisa da olsa Turkcell Super Lig'e de değinmeden geçmeyelim. Şu ana kadar 3 macta 2 farklı yenilgiden maç dengelenmiş Super Lig'de. İkinci hafta Eskişehir deplasmanında 2-0 geriye düşen Bursaspor maçı 2-2'ye getirse de 3-2 yenik ayrılmış sahadan. 7. hafta Trabzonspor 2-0 öne geçtiği Gençlerbirliği deplasmanından 2-2'lik sonuçla ayrılmış. Bu kez Trabzonspor 2-0 geriye düştüğü Galatasaray maçında 2-2'yi yakalasa da sahadan 4-3 mağlup ayrılmış. Son dakikalardaki o pozisyon gol olsa idi aynı maç içerisinde iki kez 2 farktan geri gelmeyi başararak türünün tek örneği olabilirdi Trabzonspor.


by demetrio albertini

Hiç yorum yok: