5 Kasım 2009 Perşembe

RAFA'NIN İLK 11'İ



















En son 1989/90 sezonunda lig sampiyonlugu sevinci yasayan Liverpool, her yil sampiyonluk parolasi ile basladigi ligde, bu sezon da sampiyon olamayarak, sampiyonluk hasretini 20 yila cikaracak gibi. Takimin basinda 6. sezonuna devam eden Ispanyol teknik adam Rafa Benitez de, yillardir harcadigi milyonlarca pounda ragmen aldigi siradan oyuncularla takimi Gerrard-Torres ikilisinin oynayacagi oyuna teslim etmis gozukuyor. Ligde 3, Sampiyonlar Ligi ve Lig Kupasi'nda da 1'er mac olmak uzere bu iki oyuncudan birisinin ya da her ikisinin de oynamadigi son 5 macta Liverpool sahadan 4 kez maglubiyetle ayrilarak, oyununun ne denli bu oyunculara bagli oldugunu gosteriyor. Kirmizilar 11. maclar geride kalirken, Chelsea'nin 9 puan gerisinde kalmis durumdalar ve umit de vermiyorlar. Girizgahi daha fazla uzatmadan, Rafa Benitez geldigi gunden bu yana Liverpool, Premier Lig'in 11, haftalari itibari ile neler yapmis ve ligi nasil bitirmis hep birlikte bir goz atalim.

Ispanyol teknik adamin Liverpool'un basina geldigi 2004/05 sezonunun ilk 11 haftasinda, Liverpool 5 galibiyet 3 beraberlik ve 3 maglubiyet alarak 18 puan topladi. Bu surecte 19 gol atip 11 golu kalesinde goren takim, 26 puanli iki Londra ekibi Arsenal ve Chelsea'nin 8 puan arkasinda kaldigi sezonu, 95 puanla sampiyon olan Chelsea'nin 37 puan gerisinde kalarak 5. sirada bitirdi. Fimlere, tiyatro oyunlarina konu olan muhtesem Istanbul Finali'nin etkisi ile takimin basinda kalan Benitez, Everton'un arkasinda kaldigi sezon, uzun tartismalarin ardindan Sampiyonlar Ligi vizesi alabilmisti.

Bir sonraki sezon, Liverpool yine cok kotu basladi sezona. Ligin 11. haftasi geride kalirken, bu sezon Besiktas'in yasadigi gol sorununun bir benzerini yasiyordu. 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 3 yenilgi ile gecilen bu donemde atilan 8 gol ve yenilen 10 gol, Liverpool'un sezona nasil basladigini resmetmeye yetiyordu. 31 puanli Chelsea ile arada olusan 15 puanlik fark, sampiyonlugun bu sezonda gelmeyecegini daha 11. haftadan ortaya koymustu. Ancak Liverpool ligin geri kalaninda ortaya koydugu performansla 82 puan alarak ligi bitiriyor ve adeta sezona kotu baslamanin faturasini oduyordu.

2006/07 sezonu baslarken, bir onceki sezon yakalanan ivmenin verdigi guven ile sampiyonluk umitleri tazelenmisti. Ama lige kotu baslamak Liverpool'da aliskanlik haline gelmisti. 5 galibiyet, 2 beraberlik ve 4 yenilgi ile lider Manchester United'in 11 puan gerisinde kalinmis, sampiyonluk yine bir baska bahara birakilmisti. Manchester United'in 89 puanla Chelsea'nin 2 yillik hukumranligina soz verdigi sezonu 68 puan ve averajla 3. bitiren Liverpool'da Benitez, Sampiyonlar Ligi finali ile yine kalmayi basardi takimin basinda.

2007/2008 Liverpool'un Rafa doneminde en ciddi transfer hamlelerini yaptigi yil oldu belki de. Mascherano, Benayoun, Ryan Babel, Voronin gibi onemli isimlerin yaninda Fernando Torres'i de takima kazandiran Benitez, sezon oncesi yine umut saciyordu etrafina. Ispanyol teknik adamla Liverpool 4. sezonunda lige ilk kez iyi bir giris yapti ve 11. hafta sonunda 6 galibiyet ve 5 beraberlik alarak lider Arsenal'in 4 puan gerisinde yer aldi. Takima yapilan takviyelerin etkisiyle Liverpool, bu surecte 21 gol atip kalesinde de sadece 6 gol gorerek, kaydettigi ilerlemeyi rakamlara yansitmayi da basardi. Sezon sonunda ipi gogusleyen takim Manchester United olurken, Liverpool 4 maglubiyet ile sahadan 5 kez yenik ayrilan sampiyondan daha az yenilmesine ragmen, aldigi 13 beraberlik ile zirveden yine uzak kaldi.

Gecen sezon hic suphesiz Liverpool'un Benitez doneminde lige en iyi baslangici yaptigi sezondu. 11. haftayi geride birakirken Liverpool, 8 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 maglubiyet alarak, 26 puan topladi ve Chelsea ile beraber zirveyi paylasti. Hem taraftarlarin, hem teknik kadronun, hem de oyuncularin son yillarda sampiyonluga en fazla inandiklari sezondu 08/09 sezonu. Son haftalara kadar kovaladilar ancak ipi tecrube farkiyla yine Manchester United gogusledi. Rafa Benitez yonetimindeki Liverpool, 5. sezonun sonunda da Premier Lig'de zirvenin sahibi olamadi.

Bu sezon yaz transfer doneminde, Benitez onceki sezonlarda oldugu gibi genis imkanlara sahip degildi. Ekonomik kriz, kulubun sahibi Amerikalilari etkilemis, bu da dogrudan Liverpool'a yansimisti. Yine de hatiri sayilir bir meblag ile Glen Johnson transferini gerceklestirdi Benitez. Temcit pilavina donen Xabi Alonso-Real Madrid flortu de neticelenince, Roma'da oynadigi oyundan cok, sakatliklari ile gundemi mesgul eden Aquilani apar topar transfer edildi. Savunmada yasanan sakatliklar da bir transferi zorunlu kilmisti Liverpool'da. Rafa Benitez cozumu! Yunanistan'da buldu ve Kyrgiakos'a imza attirdi. Aslinda sezona kotu de baslamadi Liverpool. Ligin 7. haftasi geride kalirken zirvenin sadece 3 puan gerisindeydi Kirmizilar. Ancak Torres ve Gerrard gibi takimin en onemli iki dinamigi ayni anda sakatlaninca Liverpool'un da kolu kanadi kirildi adeta. Gecen yil 11. hafta geride kalirken rakip filelere 16 gol birakan Liverpool, bu sezon bu rakami 25'e cikararak onemli bir ilerleme kaydetse de, kalelerinde gordukleri 16 gol ile gecen yilin rakamlarini ikiye katladilar ve puan cetvelinde liderin 9 puan gerisine dustuler.

Premier Lig'de 11. hafta da geride kaldi. Kotu sonuclara ragmen, takimin Amerikali patronlari, Benitez'in arkasinda olduklarini acikladilar. Ancak bizim de cok iyi bildigimiz gibi, kulup baskanlari ancak teknik adamlari itmek icin arkalarina gecerler. Rafa Benitez daha ne kadar takimin basinda kalir soylemek zor ancak, geride kalan sezonlara bakarak bir degerlendirme yapacak olursak, Liverpool'un bu sene de sampiyon olamayacagini soyleyebiliriz. Bir zamanlar “18 sampiyonlugunuz olsun, oyle gelin” pankartlari asan Liverpool taraftarlari, yakinda Old Trafford deplasmanlarinda benzer pankartlarla karsilasir mi zaman gosterecek...

by demetrio albertini

7 yorum:

Shareef dedi ki...

Rafa'ya yüklenmek biraz ağır değil mi şu şartlar altında.. patron olacak kazmalar Rafa'yı kovamaz çünkü halen taraftar Rafa'nın arkasında ve sürekli transfer yapmak istiyorsa Rafa oyuncu satmak zorunda diyor. yazıda belirtildiği gibi doğru dürüst bir transfer bütçesi yalnız 1 sezon verildi bu adama. Kalan her yıl adam satarak takımı takviye etti ve hala üst sıralarda, Houllier dönemine bakılırsa fark anlaşılır. Bu sene eline biraz para verilseydi şampiyon olabilirdik. Kendi bloğumda da yazdım, dün sanıyorum TheTimes da yazmış bu yıl kullandığı transfer bütçesi Rafa'nın 0 (yazıyla Sıfır) aldıkları için sattı. Glen Johnson!a hatırı sayılır bir meblağ verildi amakarşımızda Chelsea vardı, almasakta reserve oyuncularıyla mı çıksak sahaya.. Birde ben şunu merak ediyorum, başarılı olan TD ler kim, Fergie mi? Bu yıl CR7 den gelen parayı saymazsak adam heryıl 30 milyondan 70 milyona kadar transfer bütçesi kullanmış + oyuncu sattıysa o parayıda kullanmış. Şampiyon bi takım bu kadar harcıyor şampiyonluğu korumaya. Mourinho mu başarılı ? Chelsea de İnter'de ne kadar harcadığı malum, bana ama Porto var derseniz, bende ama Valencia var derim Rafa'nın da. Bu başarılı TD lerden -yada sizin de söyleyebileceğiniz bir başkası da olabilir- hangisi bu şartlarda daha iyisini yapabilirdi? Sorun takım sahiplerinde bunun için niye kimse bişey yazmıyor merak ediyorum -ben yazıcam yakında :) - www.liverpoolicin.blogspot.com

Adsız dedi ki...

rafa benitez'in eline bir sezon doğru dürüst para verilmiş olabilir. ama o parayı nasıl kullandığı ortada skandal bi robbie keane transferi, xabi alonso yu zorla satmaya çalışıp barry i alma çalışması. bu sene degen,ngog gibi komik transferler. bütcen yoksa oyuncu yetiştireceksin. fabio gibi ,rafael gibi, macheda gibi, evans gibi

flyingdupe dedi ki...

bütçeden çok, alınan gereksiz adamlar göze batıyor sanki. mesela benim içime en çok oturan geçen senelerde yapılan Robbie kEANE transferi. neden alındı, neden satıldı, hala anlam veremiyorum kendimce.
bunun dışında, bencede Rafa yı kovmak biraz zor, ne olursa olsun arkasında 2 adet CL finali varki, birisi efsane bir şampiyonluk, inanılmaz artı puan Rafa hanesinde. Para mevzularından dolayı , bencede taraftar eli-kolu bağlı olduğunu düşünüyordur diye tahmin ediyorum. zaten Torres-Gerrard olmadan bu LiverPooL u kim toparlayacakki? dünya üzerinde Torres-Gerrard olmadan bu takımdan bişeyler çıkartacak tek adam Rafa dır benim gözümde, kaldıki kadroda Torres-Gerrard dışında skora bu kadar etkili süper yıldız yokken bile Liverpool a ŞL finali oynatacabilecek tek adam da odur gene.
Yani zor Rafa yı göndermek. Liverpool çok özel bir takım ve sahip olduğu ruhu kaybettiği an aslında başlayacaktır düşüşü , o ruhun pratiğini Gerrard da görüyorsak eğer, teorisini de Rafa da görüyoruzdur. işte bu yüzden benim içinde, sanıyorumki tüm Liverpool taraftarı içinde Rafa yı gönderip Mourinho yu getirseniz bile, o zaman umut kesilir işte bu takımdan.
You never walk alone demiş işte abicim adamlar, varmı daha ötesi, bu sene olmadıysa, sabredecektir gene taraftar. yeterki limandan yükselen o terle karışık tuzlu suyun kokusu çıkmasın bu takımın formasından :p
Ha illaki gidecekmi Benitez takımdan, modaya uysun LiverpooL bari Barca nın açtığı , Milan sürdürdüğü yolda, Robbie Fowler ı getirsin bu takımın başına :)

QuaresmA dedi ki...

benitez takımın başında kalsın tamam da mümkünse transferleri başkası yapsın. celal kolot bile daha iyi transferler yapar kanımca :)

CaRtMaNtR dedi ki...

Amerikalı sahipler Rafa'yı cidden kolay kolay kovamazlar. Çünkü geçen sene yenilediği sözleşme nedeniyle Rafa'yı kovmak 20 milyon euro (poundda olabilir emin değilim) tazminat demekki yeni hoca içinde en az bir 2-3 milyon euro daha ödeneceğinden bu paraya transfer yap deseler daha mantıklı olur.

Bir diğer açıdan kötü transfer stratejilerine rağmen genç takıma dahil ettiği yabancı oyunculardan bir kaçı şu dönemde a takıma çıkıp biraz adam olacak çocuk performansı sergileyebilirse Rafa yine durumu kurtarabilir.

Shareef dedi ki...

Fabio, Rafael, Macheda onları bedavaya alıp getirmiyorlar ki. macheda yanlmıyorsam Lazio'dan geldi adam zaten orada da el üstündeydi. Bizde de var öyle oyuncu Pacheco var Ayala Saric var ama bunlar daha genç Ayala yanılmıyorsam 4 maça çıktı Pacheco Barça alt yapısından 15 yaşında iken U18'in en çok gol atan oyuncusuydu -Barça-da 17 yaşında reserve takıma yükseldi ama fizik olarak ufak tefek ama bu yıl oynamaya başlar sanırım 2012'de dünya yıldız görür. (şimdi yanılmıyorsam İspanya U17 ile turnuvada) Yani bunların oturması ve kullanılmaya başlaması zaman alan şeyler. Wenger ilk 5 yılda kimi çıkardı doğru düzgün altyapıdan ya Fergie? Keane'i Liverpool fanı olduğu içinde görmek istiyorduk takımda ama oda gitmek istedi oynamıyor diye. paraya ihtiyaç vardı satıldı.

winston barian dedi ki...

kazanan daima haklıdır! maalesef takım kazanamayınca tüm transferler didik didik ediliyor. peki aynı gözle rakiplerimize baktığımızda ne olur? fergie nin hargreaves saplantısı ne oldu peki? arsenal'in da silvayı 1.5 sene klinikte tutma lüksü varken bizim keane' i 6 ay sonra göndermek "zorunda kalmamızın" sebebini sadece rafanın basiretsizliğinde aramak kolaycılık olur. el rafa confiamos!
www.liverpoolicin.blogspot.com