18 Kasım 2009 Çarşamba

SUDAN'DA D-DAY
















Büyük gün geldi çattı yine. 3 gün önce bizi hidayete erdiren maçı oynayan Mısır ve Cezayir, devamı olmayacak bir maçta son kez karşı karşıya gelecekler Dünya Kupası'na gitmek için. İki takımın arasındaki 20 yıla dayana husumetin ayrıntılarını şurada anlatmıştık. Mısırlılar içlerindeki tüm nefreti boşaltmak için cumartesi günkü maçı beklediler. 95. dakikada gelen gol onların biraz boşalmasına sebep oldu ama isyan sırası Cezayirlilere geçti. Gerek ofsayt kokan bir golle mağlup olmak, gerekse de saha içinde oyunun gidişatını çirkinleştirme çabası içine hiç girmemeleri ve bununla birlikte maç öncesi ve maç sonrası resmen dayak yemeleri (havalimanından otele, maç günü de otelden stadyuma giden Cezayir otobüsüne kaldırım taşlarına yağdı ve bazı oyuncular maça kafaları sargılı olarak çıktılar, ilaveten maç sonrası takımlaırnı desteklemek için Mısır'a gelen taraftarlardan 20 tanesi yaralandı) onların sinir katsayısını artırdı. E ucuna kadar gelinen ve sadece almak için 60 saniyeye ihtiyaçları olduğu bir dünya kupası biletini kaybetmenin kızgınlığı da var tabii. Tansiyon maç günü yaklaştıkça arttı. Dün Cezayir'de gençlerden oluşan bir topluluk ülkedeki Mısır sermayeli firmalara saldırdılar. Telekomünikasyon şirketi Djezzy ve Mısır Havayolları fimalarının binaları saldırıya uğradı.

Cumartesi günkü maçın yazısında söylemiştim. O maç tek taraflı bir maçtı. Bir taraf sürekli saldırıyor diğer taraf da savunuyordu. Bu yüzden zevkli olmaya çok yatkındı. Örneğin Euro 2000'deki İtalya-Hollanda maçının tarihin en güzel maçlarından olmasının sebebi de budur. Bu akşamki maç ise bu kadar heyecanlı olmayabilir. Zira Cezayir de bilenmiş olarak geliyor Sudan'a. Cumartesi günkü kadar yumuşak davranmayabilirler sahada. Bu play-off maçının nerede oynanacağı ile ilgili iki takımdan da bir istek alındı. Mısır, Sudan'ı, Cezayir ise Tunus'u tercih etti. Çekilen kura Mısır'ın istediğinin olduğunu gösterdi. Sudan hükümeti maçla ilgili çok büyük önlemler almış durumda. Hartum bölgesindeki maça ülkenin çeşitli yerlerinden de katılmak üzere tam 15.000 polis görevlendirildi. Maç, 42.000 kişilik, Al-Merreikh takımının aynı adlı stadyumunda oynanacak. Ancak kapasite güvenlik gerekçeleri ile 35.000'e indirildi. İki takım taraftarlarında eşit olarak 9.000'er koltuk ayrılacak. İki ülkede bir çok otobüs ve uçak Sudan'a hareket etti ve vardı bile. Toplamda Cezayir'den 48, Mısır'dan 18 uçağın ülkeye inmesi, 2.000 Mısırlının da karayoluyla ulaşması bekleniyor. Kalan 17.000 koltuk ev sahibi Sudanlıların. Bu durumda bu 17.000 kişinin kimi destekleyeceği merak konusu. Bu stadyumu Mısır istediği için onların tarafında olacaklarını düşünüyorsunuz ama tam tersi. Sudanlılar Cezayir'i destekleyecek. Hatta insanların Cezayir bayrağını almak için konsolosluğun önünde kuyruk oluşturdukları söyleniyor.

Maçın sonunda kutlamalardan çok şiddet olayları görebiliriz. Zaten Hartum'un bulunduğu Kuzey Sudan'da alkol kullanımı yasak. Gece kulübü veya bar gibi tesisler de yok. Dolayısıyla kazanan da kaybeden de sahadan çıktıktan sonra paşa paşa evine dönecek, ama maç sırasında futbolcular, öncesi ve sonrasında taraftarlar nelere bulaşırlar göreceğiz.

Maç TSİ 19:30'da (yanlışım varsa düzeltin). Bekliyoruz.

6 yorum:

ramon sanchez pizjuan dedi ki...

kucuk bır yanlıslık olmus.

cezayir tunus'u, mısır komşu sudan'ı tercıh etti.

varol döken dedi ki...

mısır sudan'ı cezayir ise sudan'ı tercih etti... uruguay da sudan'ı tercih etti olası bir son maçta...

varol döken yanlışsız başka bir blog tercih edecek bu gidişle!

Flying Dutchman dedi ki...

Arkadaşlar düzeltmeler için teşekkürler de böyle ufak yanlışlara takılmasak, özellikle yanlış bilgiyle değil yazım sırasında yapıldığı çok belli olanlara, hele de önceki yazılarda doğrusu yazmışken

varol, yolun açık olsun, biz böyle daha yanlışlık çok yaparız, seni tutmayalım

varol döken dedi ki...

bu kadar yazmak sende alınganlık yapıyor, sana at plasentası tavsiye ediyorum:)

Flying Dutchman dedi ki...

ben de sana çevrilmiş tavuğun sızan yağını tavsiye ediyorum...

nerene sürersen artık :)

varol döken dedi ki...

sen sen nerden biliyorsun çevrilmiş tavuğun yağını, yoksa kurtlar vadisindeki keltoş gibi bütün okuyucularını izliyor musun?

bu arada 2012 için bir post daha at da şu klişecilere bir saydırayım, dünyanın sonu gelmeden bir rahatlayayım...