21 Aralık 2009 Pazartesi

2009'U PARLATAN ADAM

2 yıldır dünyada dönen Messi mi Ronaldo mu tartışmasının yanında Barcelona'nın rakibi boğan paslaşmalarının, bir düzene otutulmasından beri başlamış ve bence ilki kadar önemli bir tartışma daha var. Barcelona'nın olmazsa olmazının kim olduğu, ya da Barcelona'nın onlar olmadan asla şu andaki gibi oynayamacağı adamların kim olduğu? Bu konuda yaygın iki görüş var. Messi tarafında olanlar ve Xavi-Iniesta tarafında olanlar. Liverpool'ın bu sene düştüğü durumda Xabi Alonso'nun ayrılışının büyük etkisi var. Sahanın orta kısmındaki Alonso, Mascherano, Gerrard ve Torres dörtlüsünden bir dişlinin ayrılması dahi Liverpool'ı darmadağın etti. Hala toparlanamadılar ve bu seneyi kapatmış gibiler. Zira geçtiğimiz sezon toplamda 28 puan kaybetmişlerdi. Bu sezon şimdiden 27'ye geldiler. Dolayısı ile Xavi-Iniesta ikilisinin Messi'den daha önemli olduğunu düşünenlerin tarafındayım ben de ama bu asla Arjantinliyi küçümsediğim anlamına gelmiyor. Ben bu üç adamı pasta (Iniesta-Xavi) ve üzerinde çikolata sosuna (Messi) benzetiyorum. Pastanın kendisi olmadan çikolata sosunu beğenenler de var, sos olmadan sadece keki yemek de alınan hazzı azaltıyor. İkisi de aslında tek başlarına idare eder ama bir arada mükemmel bir oluşuma imza atıyorlar. Messi'nin 2009 yılındaki bireysel performansı var yukarıda. Müthiş tek kelime ile. Barcelona gibi bir takımda, La Liga'da ve başka 5 organizasyonda, bir golcü olmamasına rağmen, 52 maçta 35 gol. Ama bence gol sayısından daha önemli şeyler var. O da gollerin ne zaman atıldığı. Messi'nin Barcelona'nın kazandığı tüm kupalarda kritik golleri var. Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi finalinde maçı koparan gol, Kral Kupası ve İspanya Süper Kupası'nda Athletic Bilbao'ya attığı goller ve son olarak cumartesi günü Dünya Kulüpler Kupası'nda Estudiantes'e attığı maçın skorunu tayin eden gol. Onca bireysel ödülü ve takımının kazandığı 6 kupanın mimarı olmayı kesinlikle hakediyor.

5 yorum:

Erdem Karakuş dedi ki...

Messi'nin bu kadar parlamasını sağlayan Barcelona'nın oynadığı sistem. Sistemin bu kadar iyi işlemesini sağlayan da en başta Xavi-Iniesta. Dolayısıyla olmazsa olmaz olan bu orta saha ikilisi.

hıncal uluç dedi ki...

avrupa süper kupasında gol atmayan adama ben iyi oyuncu demem. messi adam değil.

Adsız dedi ki...

pardon ya hıncal değil ahmet çakar olacaktı. karıştırdım. önceki yorumumu silebilir misiniz :)

varol döken dedi ki...

çikolata sosundan sonrasını okumadım...

lanet olsun dünyadaki bütün yemeklere ve gördükleri her şeyi onunla anlatmaya çalışan çapsız betimlemecilere!

çikolata sosuymuş, kişnişli mercanköşklü soya sosu neden değil ha, neden değil?

organic soap dedi ki...

Ronaldo da 2008 yılında;

Ligde 34 maçta 31
FA Cup'da 3 maçta 3
Şampiyonlar liginde 11 maçta 8
Kıtalararası kupada 2 maçta 1

gol atmıştı. community shields ve uefa super cup'da sakatlığı sebebiyle oynayamamıştı. Lig kupasında Ferguson oynatmamıştı. Ve oynadığı 4 kupanın 3'ünü kazanmışlardı, ki FA Cup'da da o inanılmaz Portsmouth yenilgisi ile elenmişlerdi. Hala unutmam o maçı, haksız penaltıyı, Portsmouth'un 0 şut ile maçı kazanmasını.

Kenarda dursun dedim. Messi-Ronaldo kıyaslaması değildir bu yazı. =)