30 Aralık 2009 Çarşamba

2012 VIVA WORLD CUP




















Bu biraz hassas konu o yüzden kelimeleri dikkatli kullanmaya çalışacağım, ama yine de girişte belirteyim, bu yazı hiçbir siyasi görüş katılmadan yazılmıştır. Sondaki haberi vermek için de önceki bir yazıdan faydalandık belirtelim.



2010 Dünya Kupası elemelerinden çıkan ilk finalistler belli oldu. Buna göre Tibet, Padanya, Wallonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Zanzibar, Batı Papua, Çeçenistan ve Oksitanya ve Romani, Güney Afrika Cumhuriyetinde yapılacak finallere katılacaklar. Padanya'nın lideri Umberto Bossi yaptığı açıklamada kupada en büyük rakiplerinin Tibet olduğunu söyledi.

Nasıl iyi mi? Var mı bu ülkeleri tanıyan? KKTC'yi biliyoruz tabi, Tibet'i ve Çeçenistan'ı da. Diğerlerini? Tanısanız bile herhangi bir ulusal takım maçına rastladınız mı? Bu takımlardan ikisi Padanya ve Tibet, 7 Mayıs 2008'de Milano'nun "papazın çayırı" diyebileceğimiz, Inter ve Milan'ın maçlarına bir zamanlar ev sahipliği yapan Arena Civici Di Milano'da karşı karşıya geldiler. Bu iki takımla beraber yukarıda saydığımız takımlar "Non-FIFA Board" denilen ve siyasi olarak tanınmamış ülkelerin takımlarından oluşan bir federasyonun üyeleri. Yukarıdaki ülkelerin hiçbirinin bağımsızlığı dünya konjonktöründe kabul görmüyor. Padanya İtalya'nın Kuzeyinde sağ kanattan "Lega Nord" düşüncesinin bir ürünü olarak ortaya çıkan bir politik hareket aynı zamanda. Tibet'i zaten biliyoruz, maç sırasında tribünlerde rahiplerden oluşan bir "Tibet Freedom Curva Sud" grubu bile oluşturmuşlar. Padanya 14-2 kazandı maçı. Padanya'nın forvetinde ünlü İtalyan futbolcu, 40 yaşındaki Maurizio Ganz da forma giydi. Bu takımlar belirli aralıklarla birbirleriyle karşılaşıyor.



Zanzibar, Tanzanya'nın doğusunda Hint Okyanusu'nda yer alan bir ada, Çeçenistan Rusya'nın güneybatısında Kafkas dağlarında yer alan bir bölge, Oksitanya Fransa'nın güneyi, ayrıca Torino, Kuzey İspanya ve Güney Fransa'da konuşulan bir Oksitan dili de mevcut, Wallonya Belçika'nın 2 büyük bölgesinden Fransızca konuşulanı ve bayraklarında horoz figürü yer alıyor. Kimbilir bir gün bu tür ülkelere yenisi katılar ve kimsenin görmek ve duymak istemediği bir yerde kendi aralarında bir Dünya Kupası düzenleyebilirler. Katalunya, Bask, Yakutistan, Quebec gibi isimlerin de varlığı ile.




Bu uluslardan 30 tanesi "Non-FIFA" adında bir organizasyona bağlılar ve bu organizasyon her yıl Viva World Cup adında, dünya çapında bir turnuvayla uğraşıyor. 2006 yılındaki ilk şampiyona Oksitanya’da yapıldı ve Norveç, İsveç ve Finlandiya’nın kuzeyinde yer alan Sapmi bölgesinin takımı şampiyon oldu. Kupa 2008’de onların evindeydi. Bu kez Padanya kazandı. Bu yıl da Padanya kendi evinde şampiyonluğu ikiledi. 2010 turnuvası Malta’ya ait Gozo Adası’nda yapıldıktan sonra turnuva 2 yılda bir düzenlenmeye başlayacak. Nedeni yine bir “tam bağımsızlık talebi turnuvası” olan Ada Oyunları ile çakışmaması. Orada da Cebelitarık, Shetland, Rodos gibi takımlar var.

2012 turnuvasının yeri ise belirlendi. Turnuva, Kuzey Irak'ta, yerel halk tarafından "Irak Kürdistanı" olarak bilinen bölgede düzenlenecek. Maçlar Erbil’deki 25.000 kişilik Franso Hariri Stadyumu’nda oynanacak. Ev sahipleri "Iraqi Kurdistan" adıyla, 2009 turnuvasında final oynamış ve Padanya’ya mağlup olmuştu. 2012’deki turnuvaya 12 takımın katılması bekleniyor, ki bu, bugüne kadar ki en yüksek katılım olacak.

*25 Aralık tarihinde BirGün gazetesinde yayınlanmıştır.

6 yorum:

sinem dedi ki...

abhazya var mı bu ülkelerin içinde?

Flying Dutchman dedi ki...

maalesef yoktur

liste şurada

http://en.wikipedia.org/wiki/NF-Board

gerisi önemli değil... dedi ki...

ben bu turnuvayı ilk kez 2006 dünya kupasından önce radikal de okumuştum. 2006 şampiyonu olarak da kktc gösterilmişti. zanzibar ı penaltılarla 4-1 yenmişlerdi.

cuckoo dedi ki...

Bu turnuva 2006 yılında icra edilen FIFI Wild Cup ile aynı değil. Söz konusu turnuva bildiğimiz dünya kupasıyla eş zamanlı olarak icra edilmişti ve St pauli kulübü tarafından organize edilmişti. Tüm maçlar da Millentron'da oynanmıştı. Üstelik Republic of St Pauli diye bir takım bile vardı. Wild Cup dört yılda bir organize edilir. 2010 ayağı ise Grönland'da oynanacak.

Tüm bunların haricinde Kıbrıs Türk Futbol federasyonunun organize ettiği ELF Cup, UNPO'nun düzenleyip NF Board'ın destek verdiği UNPO Cup gibi etkinlikler de vardı. VIVA World Cup, bunların daha geniş katılımlı ve bilinen düzeyde olanı olarak görülüyor. Ancak sinem'in sorusuna ithafen, FIFA üyesi olmamasına rağmen, bir futbol ligine bile sahip olan Abhazya'nın, bu organizasyonların dışında kalmasını gerçekten ben de anlamıyorum.

scragnoth dedi ki...

kktc'nin şampiyon olduğu turnuva, ırak kürdistan'ının bu organizasyonda yer almasından dolayı çekilip kendi yaptıkları turnuvadır.

bundan dolayı aklıma takıldı. 2010'da ırak kürdistan'ı var mı? 2012'de kktc var mı? ya da ikisi de belli değil mi?

RAHMİCAN dedi ki...

kktc 2012 world cup ta var çünkü kıbrıs türk futbol federayonu(www.ktff.net)te öyle yazıyor.