30 Aralık 2009 Çarşamba

ALEX McLEISH VE BIRMINGHAM CITY




















2001-02 yılında, bugün Sunderland'in başında olan Steve Bruce yönetiminde Premier Lig'e yükseldikten sonra tam 5 kez lig değiştirdi Birmingham City. Müzesinde, kazanılmış hatırı sayılır bir başarı olarak sadece 1963 yılında kaldırdığı Lig Kupası bulunan kulüğ 2005-06 yılında Premier Lig'de küme düştü, izleyen sezon Championship'te ikinci olarak yükselme hakkı kazandı, yükseldiği ilk sezon yine küme düştü, geçtiğimiz sezon da yine ikincilik koltuğunu alarak en üst kademeye döndü. Son 4 sezonda hiç yerinde durmadı anlayacağınız. Bu "asansör takım" hüviyetinden bu sene kurtulmuş görünüyorlar. Takım ligde sekizinci sırada. 2002-03 sezonunda, onüçüncü olarak, üç sıra geride bıraktıkları ezeli rakip Aston Villa'yı ilk kez böylesine zorluyorlar. Son 11 maçta yenilgi yüzü görmediler ve bu periyodda 7 galibiyet 4 beraberlik gibi müthiş bir seri yakaladılar. Liverpool, Chelsea gibi ekiplerle oynamalarına rağmen. Pazartesi günü de Stoke City deplasmanında Cameron Jerome'un golü ile 1-0 galip geldiler. Çok çarpıcı bir not daha var. Birmingham 8 maçtır sahaya aynı onbirle çıkıyor.

Aslında Birmingham'ın bugünkü haline bakmak için bu periyodun başladığı, yukarıda bahsettiğimiz 2005-06 sezonunda gitmek lazım. Emile Heskey, Mikael Forrsell, Mehdi Nafti, Walter Pandiani, Jermaine Pennant, Nicky Butt ve Jiri Jarosik gibi isimlerin bulunduğu kadro başkan David Gold'a göre ligin üst sıralarını zorlayacak bir kadro idi. Ama evdeki transferler çarşıya uymayınca ilk 7 maçta sadece 1 puan toplayabildiler. Daha sezon bitmeden küme düşmeleri garantilenmişti. 2001 yılından beri takımın başında olan Steve Bruce, bu başarısızlığa rağmen görevde kaldı. Bunun doğru bir karar olduğu sezon sonunda anlaşıldı ve Birmingham Premier Lig'e döndü. 2007 yılında Hong Kong'lu iş adamı Carson Yeung kulübün hisselerinin % 29.9'unu alarak en yüksek hissedar haline geldi. Sahip olduğu yatırım ve spor giyim şirketinin merkezi Cayman Adalarında bulunan iş adamı kasım ayında Steve Bruce'un görevden ayrılarak Wigan'ın başına geçmesinde büyük rol oynadı. O sırada 2010 Dünya Kupası kura çekiminden dönmüş olan ve İskoç federasyonu ile bu kupaya hazırlanan Alex McLeish görevinden istifa ederek Birmingham'ın başına geçti. Ancak kötü gidiş engellenemedi ve takım ondokuzuncu olarak küme düştü. Geçtiğimiz sezon, İskoç teknik adam ilk denemesinde takımı Premier Lig'e döndürdü. Ardından da ilk paragrafta anlattığımız bu sezonki tabloya imza attı.

















McLeish geldiği günden itibaren bir dolu yenilik yaptı ve incelendiğinde aslında çok ilginç bir kadro kurdu. Yukarıda takımın son 8 maçta aynı onbirle oynadığını söylemiştik. Kaleyi, Manchester City'den kiralanan Joe Hart koruyor. Defansın sağında 33 yaşındaki İrlandalı Stephen Carr var. Tottenham ve Newcastle formalarnı uzun süre giymiş futbolcu kariyerinin sonunda Birmingham'da. Solda ise Liam Ridgewell oynuyor. Defansın ortasında ise bu sezon başı transfer edilen iki İngiliz var. Coventry'den bu sezon gelen Scott Dann ve Cardiff City'den gelen Roger Johnson var. Premier Lig'de, defans hattının tümünü adalı oyunculardan kuran ender takımlardan. Orta sahanın solunda eski Everton'lı James McFadden, sağında ise İsveçli Sebastian Larsson var. Orta saha iki hadiseli adam Lee Bowyer ve Barry Ferguson'a emanet. Forvet hattında da Ekvator'lu Christian "Chucho" Benitez (resimde) ve Cameron Jerome var. Bu kadroya Hibernian'da yıldızı parlamış İskoç forvet Garry O'Connor, Premier Lig'in emektarlarından Kevin Phillips, Gravesen'le birlikte zamanın kel Everton orta sahasını oluşturan Lee Carsley, Fin Teemu Tainio, Lens'dan kiralanan Gregory Vignal gibi isimler eşlik ediyor.

McLeish sadece kadro anlamında değil yapılanma anlamında da önemli işler yaptı. Scout ekibinin başına getirdiği Paul Montgomery, Didier Drogba'yı ilk keşfetmiş ve West Ham'a önermiş adamlardandır. Antrenman programlarından, akademi çalışmalarına kadar tüm konulara düzenleme getiren İskoç, takımla tam sezon çalıştığı ilk yılda yükselme yaşadıktan sonra bu sezon da fırtına gibi esiyor. 9 Ocakta ligde Manchester United ile oynayacaklar. Kırmızı Şeytanlar genelde, Boxing Day döneminden sonra açılıp ligin zirvesine kurulurlar. Bakalım Birmingham yenilmezlik serisini 12 maça yükseltebilecek mi?

1 yorum:

Maslow dedi ki...

bu formu birazda kaleci joe hart'ın performansına borçulular. zaten böyle giderse dünya kupasında ingiltere'nin kalesini hart korur gibi geliyor.