7 Aralık 2009 Pazartesi

FUTBOLA CELEBRITY BULAŞTI

Dünya Kupası kura çekimini izlediniz mi bilmiyorum ama dünyadaki birçok insanın Charlize Theron yüzünden izlediğini biliyorum. Hatta eminim hayatında hiçbir kura çekimini izlememiş adamlar bile ekran başına toplandılar. Çin'in kuş yuvası gibi bir teknoloji harikası stadyumda yaptığı olimpiyat açılışı ile, bir kapalı salonda yapılan açılışı karşılaştırmak saçma ama Çin'in o açılışı (içinde bir dolu numara ve cilalama bulundursa da) bizim bu tür organizasyonları değerlendirme çıtamızı çok yükseltti. O yüzden artık beğenesim gelmiyor bu tür şeyleri. Ama cuma günkü kura çekiminin bununla ilgisi yok, düpe düz kötü bir organizasyondu. Şimdi öncelikle Afrika kültürünü tanıtmakve bunu vurgulamak için sahneye çağırılan şarkıcılara ve danslara lafım yok. Her ülke, ev sahibi olduğu organizasyonda bu tür keskin kültürel mesajlar verir. Ama toplamda 2 saat olan törenin sadece 15 dakikası buna ayrılmıştı. Kalan 1 saatlik giriş bölümü ve kura çekimi falsolarla doluydu bana göre. Tören Blatter'in propagandavari şovuyla başladı. Şu, iki torunuyla bize Dünya Kupası tarihini aktaran Güney Afrikalı yaşlı adam bölümü mesela. Afrikalıların gönlünü hoş tutacağız diye, Afrika ile bağlantısı olan her şeyi pompaladılar. Portekizli Eusebio, bir Afrikalı gibi anons edildi ve FIFA ülkelerinde yıllardır varolan vatandaşlık kuralları anında çöpe atıldı, Eusebio oldu Mozambikli. Cezayir'in 1982 Dünya Kupası'nda Almanya ve Avusturya'nın oyunu ile kupa dışında kalması, "şanssızlıkla çıkamadılar" şeklinde geçiştirildi. Törenin sunucusunun, 2010 Dünya Kupası'nın resmi maskotu, bir leopar olan Zakumi'nin animasyon hali ile diyalogunun da çok sevimsiz durduğunu belirtmeliyim. Zaten bu sunucunun animasyon karakterle konuşma numaraları pek tuttuğum bir yöntem değil.

Derken arzu nesnesi Charlize Theron arz-ı endam eyledi. Eyledi ama sırf Güney Afrika'lı olduğu için bu kura çekimine geldiği ve çok hazırlıksız olduğu belliydi. FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke kura çekimi prosedürünü anlatmasında rağmen birkaç kez tekrarlattı ona ki Valcke bir yerde "I've explained before" şeklinde "güzelim anla artık 50 defa söyledik" mesajı verdi alttan. Ardından kura çekimi sırasında ikiliye yardımcı olacak isimler çağırıldı. Şimdi rugby denen spor Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde futboldan daha çok seviliyor. Futbolu ülkeye daha fazla sevdirmeyi amaçlayan bir organizasyona neden bir rugby oyuncusunu, hem de sahne alacak şekilde çağırdılar onu çözemedim. John Smit ülke spor tarihinin en önemli adamlarından birisi anladım da olimpiyat bayrağını taşıma işi değil ki bu, dünya kupası. Haile Gebrselassie gibi buram buram Afrika kokan bir adam da değil. Ardından kura çekimi başladı, Theron hiçbir şey anlamadığını gösteren birkaç falsoya daha imza attı ve sonunda kendisinden "David, niye senin Milan yok bu kupada" diye sorması yönündeki korktuğumu başıma getirmedi şükredeyim. Bu tür organizasyonlara illa bir celebrity çağıracaksanız, sadece o ülkenin vatandaşı diye tamamen olaya uzak birisini çağırmak yerine işin eğlenecesini artıracak birilerini çağırmak daha yararlı olur diye düşünüyorum. Gecenin insanları en fazla çeken anı Valcke'nin sahneye geldiğinde Theron'a yumulması oldu anlayın artık. Örneğin Chris Rock gibi bir adam oraya çağırılsa ve 2 Afrikalı esprisi patlatsa (ki Johannesburg'da gösteri yapmış adamdır) ne olurdu örneğin?




















Celebrity demişken bu işin artık bir modaya dönüştüğünü itiraf edelim. İngiltere 2018 ve 2022 Dünya Kupası teklifi için Beckham çiftini kullanacak. Avustralya da baktı ki Charlize Theron Güney Afrika işini gazlıyor, tak diye Nicole Kidman'ı koydu ortaya. Kanguruların FIFA'ya gönderdiği 16 sayfalık teklif kitapçığının yanında bir de Nicole Kidman'ın yer aldığı 5 dakikalık bir tanıtım videosu var. Kidman karar alma süreci boyunca da bizzat tanıtım kampanyalarına katılacak. Şeytanın avukatlığını yapayım biraz. Beckhamgiller, Tom Cruise-Katie Holmes çifti ile kanka modundalar. Beckham çiftinin Los Angeles'daki dert ortağı durumunda Cruise-Holmes çifti. Nicole Kidman da, eski kocamın dostu düşmanımdır gazıyla ben bu kupayı İngiltere'ye bırakmam demiş midir bilemem. Biz de Euro 2016 propagandası için Müslüm Baba'yı mı göndersek?....Eveeeeeeeeet gençleeeer....

4 yorum:

roland deschain of gilead dedi ki...

charlize teron yetenekli bir aktris...futboldan veya dunya kupasından da anlamadıgı bellı
onu bu organızasyona davet edenler neden eline 3-5 sayfa bilgilendirici bi seyler tutusturmazlar..
kendisine onceden anlatılmıs ya da yazılı olarak verılmıs olsaydı cok guzel oynardı futboldan anlayan bırını.

Ortega dedi ki...

Vay denyo Valcke vay.. demeyelim. Ben olsam ben de aynısını yapardım. Tutamıyorum zamanı....

Ku.Ba dedi ki...

Kidman kupayi Beckham'in elinden almis gibi duruyor. Aglatmis resmen. Yazik lan.

alperensaylar dedi ki...

2014 ün kura çekimini büyük bir umutla bekliyorum. en azından orada futboldan anlamama gibi bir durum olmaz...di mi:)